VET-MAGAZIN logo
Webinar: Medicinal Cannabis - How to integrate this ‘Old Drug’ into modern evidence-based clinical practice
Cannabis Training University via Wikimedia Commons
S-a lansat numarul 57 al revistei "Veterinaria"
S-a lansat numarul 57 al revistei…
Yaboumba World Congress 2025
Yaboumba
Yaboumba World Congress 2025
Hill's Global Symposium 2024
Hill's Global Symposium 2024
Regândirea managementului populațiilor de animale din grădinile zoologice
Zoo Karlsruhe/Timo Deible
General

Regândirea managementului populațiilor de animale din grădinile zoologice

Cum se poate evita suprapopularea în grădinile zoologice? Până în prezent, contracepția a fost metoda preferată de grădinile zoologice pentru a evita suprapopularea.

. . .

Cercetătorii fac acum apel la o schimbare de paradigmă: grădinile zoologice și-ar putea păstra populațiile fertile, ar putea crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de conservare și ar putea spori bunăstarea animalelor și amprenta lor de carbon permițând animalelor să se reproducă în mod natural și eliminând animalele excedentare.

Spre deosebire de animalele sălbatice, animalele din grădinile zoologice nu sunt limitate de lipsa hranei sau de prădători, ceea ce le permite să trăiască mult mai mult decât ar face-o în sălbăticie. Acest lucru reprezintă o provocare pentru grădinile zoologice, deoarece pune presiune pe capacitățile lor limitate de adăpostire.

Ca urmare, multe grădini zoologice restricționează reproducerea animalelor atât din motive logistice, cât și financiare. Alte grădini zoologice urmează o altă cale și omoară animale în plus – riscând astfel reacții din partea publicului. 

În urmă cu zece ani, sacrificarea lui Marius, o girafă sănătoasă în vârstă de doi ani, a stârnit o dezbatere internațională cu privire la ce ar trebui să facă grădinile zoologice cu animalele lor excedentare, mulți oameni fiind deranjați de ideea eutanasierii animalelor sănătoase.

Îmbătrânirea populațiilor din grădinile zoologice

Într-o declarație oficială recentă a Universități din Zurich cercetătorii susțin că utilizarea pe scară largă a contraceptivelor schimbă profilul de vârstă și bunăstarea populațiilor din grădinile zoologice - și nu în bine. 

„Reproducerea este o necesitate fundamentală pentru animale. Fără reproducere, li se ia unul dintre cele mai importante impulsuri evolutive” , spune Marcus Clauss, autorul principal al raportului. „În timp, populațiile grădinilor zoologice îmbătrânesc, de asemenea, punând în pericol unul dintre principiile de bază ale grădinilor zoologice: menținerea unor populații autosuficiente.”

Adesea, animalele excedentare nu pot fi mutate în altă parte, deoarece spațiul din grădinile zoologice este limitat, iar reintroducerea animalelor în sălbăticie necesită programe dedicate de eliberare și disponibilitatea unor habitate adecvate. 

În loc să limiteze capacitatea de reproducere a animalelor din grădinile zoologice, autorii pledează pentru sacrificarea planificată și respectuoasă a animalelor excedentare. 

„Aceasta este o abordare rațională și responsabilă a managementului populației de animale din grădinile zoologice. În plus, o astfel de abordare poate ajuta grădinile zoologice să își îndeplinească misiunea educațională, pe lângă misiunea de conservare”, adaugă Clauss.

Educarea publicului cu privire la ciclul natural de viață

În fiecare an, peste 700 de milioane de oameni vizitează grădinile zoologice din întreaga lume. „Grădinile zoologice pot contribui la promovarea înțelegerii publicului larg despre ciclul natural de viață al animalelor.

Totuși, prin marginalizarea morții animalelor, grădinile zoologice mențin așteptări nerealiste despre viața în sălbăticie.” , explică co-autorul Andrew Abraham de la Universitatea Aarhus.

Cu toate acestea, grădinile zoologice sunt esențiale și pentru conservare. " În prezent, numeroase specii de animale sunt amenințate cu dispariția, iar multe altele vor fi în următoarele decenii. Este esențial ca grădinile zoologice să mențină populații active din punct de vedere reproductiv, împreună cu personal experimentat în îngrijirea animalelor tinere. Nu avem nevoie de o populatie de animale geriatrice și de veterinari preocupați de îngrijirea paliativă”, adaugă Abraham.

Aprovizionarea internă cu carne îmbunătățește amprenta de carbon

Pe măsură ce numărul nașterilor crește, surplusul de animale din grădinile zoologice va trebui sacrificat - o practică care poate, de asemenea, face grădinile zoologice mai durabile din punct de vedere ecologic. 

Astfel, o grădină zoologică din Germania este capabilă să își hrănească carnivorele cu până la 30% din carne provenită de la animale din cadrul propriei instituții, reducându-și astfel amprenta de carbon și nevoia de animale sacrificate din comerț.

Chiar dacă uciderea mamiferelor, cum a fost girafa Marius, stârnește adesea controverse, există indicii că opinia publică este mai echilibrată decât este prezentată în mass-media. „Grădinile zoologice au responsabilitatea de a-și educa vizitatorii despre realitățile vieții și morții în creșterea animalelor”, spune Clauss.” 

„Comunicarea transparentă poate ajuta la schimbarea percepțiilor publicului și la creșterea acceptări strategiilor sustenabile și durabile.”

Publicație

M. Clauss, M. Roller, M.F. Bertelsen, C. Rudolf von Rohr, D.W.H. Müller, C. Schiffmann, M. Kummrow, D. Encke, S. Ferreira, E.S. Duvall, C. Maré, A.J. Abraham. Zoos must embrace animal death for education and conservation . Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 30 December 2024

. . .

Mai multe Știri

. . .

Companii

Internaţional

Distribuie acest articol pe:

Werbung via Google
Werbung via Google

Literatură Literatură Literatură

S-a lansat numarul 57 al revistei "Veterinaria"
S-a lansat numarul 57 al revistei…
(7. apr 2025) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor…
Carte electronică gratuită: How and When…
(27. ian 2025) O nouă carte cu acces gratuit oferă îndrumări…
S-a lansat numarul 21 al revistei…
(15. mar 2016) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor…
EJCAP Winter 2015: Atopy in dogs…
(10. ian 2016) Diagnosis of canine atopy (Patrick Hensel et al.)…

Evenimente internaționale Evenimente internaționale Evenimente internaționale

Save the Date: Congresul AMVAC/RoSAVA 2025
Save the Date: Congresul AMVAC/RoSAVA 2025
(23. apr 2025) Congresul AMVAC/RoSAVA 2025 va avea loc anul acesta…
Webinar: Medicinal Cannabis - How to…
(10. apr 2025) There is rapidly growing interest in the potential…
EERVC 2025 la Ljubljana
(8. apr 2025) Cel de-al 8-lea congres al Conferinței Veterinare Regionale…
Simpozionul Purina PRO PLAN 2025: Abordare…
(10. mar 2025) Purina PRO PLAN are plăcerea de a anunța…
Veheri.com oferă sesiuni interactive de discuții…
(19. feb 2025) Veheri.com este o platformă de informații în domeniul…
Yaboumba World Congress 2025
(19. feb 2025) Al XV-lea Congres Internațional de Medicină și Chirurgie…

Premii și burse Premii și burse Premii și burse

Bursa de călătorie FECAVA-Laboklin 2025
Bursa de călătorie FECAVA-Laboklin 2025
(19. mar 2025) Medicina veterinară nu cunoaște granițe, iar FECAVA și…
Lansarea concursului pentru Premiul Herbert Stiller…
(10. mar 2025) Organizația Doctors Against Animal Experiments susține proiectele de…
ABCD și Boehringer Ingelheim organizează înscrieri…
(27. ian 2025) Consiliul European Advisory Board on Cat Diseases (ABCD)…