Mângâiatul ajută vițeii să dezvolte o relație mai bună cu oamenii și să crească în greutate

(21.01.2016) Interacțiunile blânde îmbunătățesc relația dintre oameni și animale. Într-un studiu publicat recent in jurnalul Applied Animal Behaviour Science, cercetătorii de la Vetmeduni Viena arată că vițeii care au fost mângâiați de oameni devreme în viața lor, au crescut în greutate mai repede decât animalele care nu au fost mângâiate.

Acest lucru poate fi de valoare comercială pentru fermieri, deoarece bovinele produc mai mult lapte dacă au avut o creștere mai mare în greutate ca viței.
În fermele convenționale de bovine, vițeii sunt separați de mamele lor în ziua nașterii. Ei sunt ținuți  deobicei în țarcuri individuale pentru o perioadă de timp înainte de a fi adăpostiți în grupuri. Animalele pot să dezvolte o relație bună cu oamenii, dacă îngrijitorii lor au interacțiuni blânde cu ei în mod regulat.

Autoarea Stephanie Lürzel și colegii ei de la Institutul de Zootehnie și Bunăstarea Animalelor de la Vetmeduni Viena au studiat 104 de viței Holstein la o fermă de lapte comercială din estul Germaniei. Aproximativ jumătate din animale au fost mângâiate trei minute pe zi pe o perioadă de 14 zile după naștere, în timp ce cealaltă jumătate nu a fost mângâiată.

Lürzel și masterandul Charlotte Münsch au mângâiat vițeii pe partea inferioară a gâtului. “În studiile recente, echipa noastră a descoperit faptul că bovinele se bucură fiind mângâiate mai ales în acest loc. Ritmul cardiac al animalelor scade în timpul mângâiatului”, spune Lürzel.

Vițeii mângâiați cresc în greutate mai repede

Aproximativ 90 zile după nașterea lor,  vițeii mângâiați au cântărit mai mult decât cei din grupul de control. Prin urmare, contactul blând cu oamenii pare să aibă o influiență directă asupra creșterii greutății animalelor. “Un studiu din anul 2013 arată că  bovinele care au câștigat în greutate mai repede înainte înțărcării, produc mai mult lapte.
Creșterea în greutate de zi cu zi a vițeilor mângâiați din studiul nostru a fost de aproximativ 3% mai mare decât cea a grupului de control. Acest lucru s-ar traduce într-o creștere de aproximativ 50 de litri de lapte pe cap de bovină pe an”, explică Lürzel.

Mangaierea regulata imbunatateste relatia om-animal. Foto: Mark Decker

Mângâiatul îmbunătățește relația om-animal

Cercetătorii au examinat calitatea relației om-animal folosind așa numitul test distanță de evitare care măsoară distanța la care un vițel evită o persoană care se apropie de el din față. Animalele cu o teamă de oameni mai redusă prezintă o distanță mai mică de evitare. La animale cărora le este frică de oameni, distanța de evitare este mai mare.

Experimentele au arătat faptul că vițeii mângâiați nu evită oamenii la fel de repede ca animalele din grupul de control. “Acest test arată clar faptul că mângâiatul făcut în mod regulat, are efecte pozitive asupra relației om-animal”, subliniază Lürzel.
“În practică, recomand îngrijitorilor de animale să mențină interacțiuni blânde cu animalele lor. Chiar dacă nu există mai mult de 3 minute pe zi pe vițel, interacțiunile regulate încă au efecte pozitive pentru animale.

Îndepărtarea mugurilor cornuari are un efect negativ asupra relației om-animal
Rezultatele au fost diferite după ce vițeiilor i-au fost îndepărtați mugurii cornuari fără anestezie la aproximativ 32 de zile după nașterea lor, după cum a fost practica obișnuită la ferma de studiu. Îndepărtarea mugurilor cornuari este o procedură comună la fermele de lapte: mugurii cornuari sunt cauterizați cu un fier încălzit pentru a le distruge înainte ca acestea să poată crește.

După îndepărtarea mugurilor cornuari, distanțele de evitare au fost mai mari în ambele grupuri decât înainte de procedură. Mai mult de atât, animalele care au fost mângâiate nu s-au mai diferențiat de vițeii de control. “Îndepărtarea mugurilor cornuari, o procedură care fără anestezie, implică durere enormă pentru animal, deranjează în mod clar relația bună cu oamenii care a fost anterior stabilită prin mângâiat. Cu toate acestea, câteva săptămâni după îndepărtarea mugurilor cornuari, efectul mângâiatului asupra relației om-animal a fost din nou vizibiă”, explică Lürzel.

Interacțiunile blânde cu animalele de fermă - recomandate

Pe baza acestei afirmații și a rezultatelor studiului anterior, etologul Lürzel recomandă interacțiunile blânde cu vițeii. “Animalele de fermă care experimentează interacțiunile regulate cu oamenii, ori cu un veterinar pe parcusul  unui control de rutină sau cu agricultorul pe parcursul procesului de muls, beneficiază de o relație bună cu animalele”.
Lürzel respinge ca fiind inacceptabilă opinia unor fermieri potrivit cărora bovinelor ar trebui să le fie frică de oameni pentru a crește ușurința de manipulare. În cele din urmă, interacțiunile blânde regulate cu animalele au de asemenea un efect pozitiv asupra succesului comercial al unei ferme.

MAI MULTE ŞTIRI

Cercetarea creierului albinelor melifere; Bildquelle: Jerome Beetz/Universität Würzburg

Cercetarea creierului albinelor melifere

O echipă de cercetători de la Universitatea din Würzburg studiază creierul albinei meliferă.
citește mai mult

Adaptare complexă: cum au evoluat abilitățile cognitive la păsări; Bildquelle: Thomas Zimmel/VET-MAGAZIN

Adaptare complexă: cum au evoluat abilitățile cognitive la păsări

Cercetătorii de la Heidelberg cartografiază regiunile responsabile din creier și obțin noi perspective asupra dezvoltării embrionare și evolutive a acestuia
citește mai mult

sturion; Bildquelle: WWF

Începând de astăzi, încă 1000 de pui de sturioni înoată în Dunăre

Fiecare din ei reprezintă o speranță pentru supraviețuirea acestor specii amenințate
citește mai mult

Râsul în pericol: Impactul devastator al vânătorii ilegale; Bildquelle: Thomas Hulik - stock.adobe.com

Râsul în pericol: Impactul devastator al vânătorii ilegale

Probabilitatea globală de supraviețuire a râsului european este determinată mai mult de influențele umane decât  de factorii naturali
citește mai mult

LIFE-Boat4Sturgeon MS Negrelli; Bildquelle: BOKU/Zinner

LIFE-Boat4Sturgeon: Stația plutitoare incubator pentru protecția sturionilor a ajuns la Viena

Echipa Universității BOKU anunță un nou progres în protecția populației amenințate de cegă din Dunăre
citește mai mult

Nou subtip de Flavivirus descoperit la caprele negre din Alpi; Bildquelle: Stefanski via Wikimedia Commons, CC BY 2.5

Nou subtip de Flavivirus descoperit la caprele negre din Alpi

Un studiu european recent al Universității de Medicină Veterinară din Viena, publicat în revista internațională Viruses, a identificat pentru prima dată un nou virus, necunoscut până acum, transmis prin căpușe
citește mai mult

Regândirea managementului populațiilor de animale din grădinile zoologice; Bildquelle: Zoo Karlsruhe/Timo Deible

Regândirea managementului populațiilor de animale din grădinile zoologice

Cum se poate evita suprapopularea în grădinile zoologice? Până în prezent, contracepția a fost metoda preferată de grădinile zoologice pentru a evita suprapopularea
citește mai mult

ABCD și Boehringer Ingelheim organizează înscrieri pentru Premiul Tânărului Cercetător 2025; Bildquelle: shutterstock.com/Inna Novogel

ABCD și Boehringer Ingelheim organizează înscrieri pentru Premiul Tânărului Cercetător 2025

Consiliul European Advisory Board on Cat Diseases (ABCD) & Boehringer Ingelheim organizează înscrieri pentru Premiul Tânărului Cercetător 2025, care recompensează munca inovatoare și remarcabilă a tinerilor profesioniști promițători în domeniul bolilor infecțioase ale pisicilor și/sau al imunologiei aplicate
citește mai mult


Știri pe scurt

Companii

Internaţional

Literatură