Mângâiatul ajută vițeii să dezvolte o relație mai bună cu oamenii și să crească în greutate

(21.01.2016) Interacțiunile blânde îmbunătățesc relația dintre oameni și animale. Într-un studiu publicat recent in jurnalul Applied Animal Behaviour Science, cercetătorii de la Vetmeduni Viena arată că vițeii care au fost mângâiați de oameni devreme în viața lor, au crescut în greutate mai repede decât animalele care nu au fost mângâiate.

Acest lucru poate fi de valoare comercială pentru fermieri, deoarece bovinele produc mai mult lapte dacă au avut o creștere mai mare în greutate ca viței.
În fermele convenționale de bovine, vițeii sunt separați de mamele lor în ziua nașterii. Ei sunt ținuți  deobicei în țarcuri individuale pentru o perioadă de timp înainte de a fi adăpostiți în grupuri. Animalele pot să dezvolte o relație bună cu oamenii, dacă îngrijitorii lor au interacțiuni blânde cu ei în mod regulat.

Autoarea Stephanie Lürzel și colegii ei de la Institutul de Zootehnie și Bunăstarea Animalelor de la Vetmeduni Viena au studiat 104 de viței Holstein la o fermă de lapte comercială din estul Germaniei. Aproximativ jumătate din animale au fost mângâiate trei minute pe zi pe o perioadă de 14 zile după naștere, în timp ce cealaltă jumătate nu a fost mângâiată.

Lürzel și masterandul Charlotte Münsch au mângâiat vițeii pe partea inferioară a gâtului. “În studiile recente, echipa noastră a descoperit faptul că bovinele se bucură fiind mângâiate mai ales în acest loc. Ritmul cardiac al animalelor scade în timpul mângâiatului”, spune Lürzel.

Vițeii mângâiați cresc în greutate mai repede

Aproximativ 90 zile după nașterea lor,  vițeii mângâiați au cântărit mai mult decât cei din grupul de control. Prin urmare, contactul blând cu oamenii pare să aibă o influiență directă asupra creșterii greutății animalelor. “Un studiu din anul 2013 arată că  bovinele care au câștigat în greutate mai repede înainte înțărcării, produc mai mult lapte.
Creșterea în greutate de zi cu zi a vițeilor mângâiați din studiul nostru a fost de aproximativ 3% mai mare decât cea a grupului de control. Acest lucru s-ar traduce într-o creștere de aproximativ 50 de litri de lapte pe cap de bovină pe an”, explică Lürzel.

Mangaierea regulata imbunatateste relatia om-animal. Foto: Mark Decker

Mângâiatul îmbunătățește relația om-animal

Cercetătorii au examinat calitatea relației om-animal folosind așa numitul test distanță de evitare care măsoară distanța la care un vițel evită o persoană care se apropie de el din față. Animalele cu o teamă de oameni mai redusă prezintă o distanță mai mică de evitare. La animale cărora le este frică de oameni, distanța de evitare este mai mare.

Experimentele au arătat faptul că vițeii mângâiați nu evită oamenii la fel de repede ca animalele din grupul de control. “Acest test arată clar faptul că mângâiatul făcut în mod regulat, are efecte pozitive asupra relației om-animal”, subliniază Lürzel.
“În practică, recomand îngrijitorilor de animale să mențină interacțiuni blânde cu animalele lor. Chiar dacă nu există mai mult de 3 minute pe zi pe vițel, interacțiunile regulate încă au efecte pozitive pentru animale.

Îndepărtarea mugurilor cornuari are un efect negativ asupra relației om-animal
Rezultatele au fost diferite după ce vițeiilor i-au fost îndepărtați mugurii cornuari fără anestezie la aproximativ 32 de zile după nașterea lor, după cum a fost practica obișnuită la ferma de studiu. Îndepărtarea mugurilor cornuari este o procedură comună la fermele de lapte: mugurii cornuari sunt cauterizați cu un fier încălzit pentru a le distruge înainte ca acestea să poată crește.

După îndepărtarea mugurilor cornuari, distanțele de evitare au fost mai mari în ambele grupuri decât înainte de procedură. Mai mult de atât, animalele care au fost mângâiate nu s-au mai diferențiat de vițeii de control. “Îndepărtarea mugurilor cornuari, o procedură care fără anestezie, implică durere enormă pentru animal, deranjează în mod clar relația bună cu oamenii care a fost anterior stabilită prin mângâiat. Cu toate acestea, câteva săptămâni după îndepărtarea mugurilor cornuari, efectul mângâiatului asupra relației om-animal a fost din nou vizibiă”, explică Lürzel.

Interacțiunile blânde cu animalele de fermă - recomandate

Pe baza acestei afirmații și a rezultatelor studiului anterior, etologul Lürzel recomandă interacțiunile blânde cu vițeii. “Animalele de fermă care experimentează interacțiunile regulate cu oamenii, ori cu un veterinar pe parcusul  unui control de rutină sau cu agricultorul pe parcursul procesului de muls, beneficiază de o relație bună cu animalele”.
Lürzel respinge ca fiind inacceptabilă opinia unor fermieri potrivit cărora bovinelor ar trebui să le fie frică de oameni pentru a crește ușurința de manipulare. În cele din urmă, interacțiunile blânde regulate cu animalele au de asemenea un efect pozitiv asupra succesului comercial al unei ferme.

MAI MULTE ŞTIRI

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani; Bildquelle: Luise Kränzlin/AG Böhmer, Uni Kiel

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani

Elefanții africani care au fost separați în urmă cu 13 ani de îngrijitorul lor, se pare că, după atâta timp, încă mai recunosc mirosul acestuia.
Citește mai mult

Europa slăbește protecția lupilor; Bildquelle: WWF

Europa slăbește protecția lupilor

Lovitură majoră pentru știință și biodiversitate: majoritatea statelor membre ale UE au convenit să adopte propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție al lupului în temeiul Convenției de la Berna
Citește mai mult

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre; Bildquelle: WWF

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre

La kilometrul 100, în dreptul localității Isaccea, ocrotiți de specialiștii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați și ai WWF-România peste 1000 de pui de sturioni si-au început, azi, drumul în Dunăre.
Citește mai mult

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos; Bildquelle: WWF/Viktor Shevchenko

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos

Potrivit celui mai recent raport WWF (Fondul Mondial pentru Natură) privind braconajul și traficul de sturioni în regiunea Dunării de Jos, infracțiunile comise asupra faunei sălbatice amenință supraviețuirea speciilor de sturioni aflate pe cale de dispariție
Citește mai mult

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură