Câinii au abilitatea de a urmări privirea omului

(03.07.2015) Câinii sunt cunoscuți drept excelenți cititori ai limbajului corpului uman în numeroase situații. În mod surprinzător, totuși, oamenii de știință au aflat până acum că patrupedele nu urmăresc privirea omului în spaţiu și plan îndepărtat.

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare de la Vetmeduni din Viena au investigat modul în care această abilitate a câinilor este influențată de înaintarea în vârstă, acomodarea și dresarea profesională. Rezultatul: indiciile legate de urmărirea  privirii umane nu erau diferite pe parcursul vieții, dar, pregătirea profesională reprezintă  un factor care are o influență directă  în ceea ce privește urmărirea privirii la câini. Rezultatele au fost publicate în ziarul Animal Behaviour.

dog_owner

Urmăritul privirii în plan îndepărtat  a fost documentat în cazul multor specii, precum primatele, capre domestic, câteva specii de păsări, delfini, foci cu blană, țestoasele cu picioare roșii și lupi. Urmăritul privirii este așadar un răspuns de bază găsit în dreptul mai multor specii. Câinii pot reprezenta un caz special deoarece există dovezi că aceștia sunt capabili să urmărească privirea umană în contact cu mâncare sau jucării dar nu în fața sarcinii comparativ mai simplă de a urmări privirea într-un plan îndepărtat.

Două motive posibile au fost oferite ca explicație pentru acest fenomen:  Unul dintre acestea ar putea fi acomodarea. Câinii își pierd particularitatea înnăscută de a răspunde la privit pe măsură ce îmbătrânesc, întrucât     sunt adesea expuși la instrucțiuni legate de privitul oamenilor de-a lungul vieții lor și încep încet să nu mai răspundă la acestea. Un alt motiv ar putea fi dresarea profesională în ceea ce privește ascultarea, agilitatea și învățarea unor trucuri ar putea interfera cu răspunsul câinilor la privit, din moment ce câinii sunt antrenați să se uite la stăpân, să aștepte comenzi și să ignore elementele care le-ar putea distrage atenția.

Ce influențează urmărirea privirii umane la câini ca răspuns la instrucțiuni?

Coordonatorul șef și colegii săi de la Vetmeduni Viena au investigat 145 de câini din rasa Border Collie cu vârste cuprinse între 6 luni și 14 ani în interiorul laboratorului Clever Dog Lab pentru a adresa anumite întrebări  legate de influența pe care o are factorul de acomodare și instruire în răspunsul câinilor la privit, dar și pentru a determina, pentru prima oară, cum se schimbă această abilitate pe durata de viață a unui câine prin compararea unor grupuri de câini de diferite vârste.

Câini de toate vârstele sunt capabili să urmărească privirea umană

Oamenii  de știință au testat două grupuri de câini cu nivele diferite de dresaj profesional acumulat de-a lungul vieții. Ambele grupuri au participat prima oară la un test de control al stării, unde a fost testată capacitatea lor inițială de urmărire a privirii. Cel care a făcut experimentul a captat atenția câinelui folosind numele său și comanda  “uită-te”  după care și-a întors rapid capul pentru a se uita la ușa din camera de teste în timpul testării, sau s-a uitat în jos la podea, în semn de control. În cazul în care câinii răspundeau uitându-se la ușă în două secunde pe timpul testării și nu se uitau la ușă la comanda de control, se înregistra un răspuns la privit.

După testările de urmărire a privirii, grupul principal (Grupul Ochi) a primit o sesiune intensivă de antrenare cu experimentatorul pentru inițierea contactului vizual pe o perioadă de 5 minute.

Al doilea grup a fost instruit pentru o sarcină pentru care trebuiau (Grupul Minge) să atingă o minge de tenis cu laba.

 Acest grup de control a fost inclus pentru a elimina orice efecte ale răspunsului scăzut la expunerea repetate la instrucțiuni legate de privirea umană și oboseală. Imediat după aceste antrenamente câinii au fost testați din nou în procesele de urmărire a privirii pentru a determina efectul pe termen scurt al antrenamentului de inițiere în contactul vizual și performanțele lor de urmărire a privirii.

Tendința câinilor de a urmări privirea umană este influențată de antrenamentul pentru contact vizual

Câinii care au avut parte de un nivel mai ridicat de dresaj profesional de-a lungul vieții lor au arătat un răspuns scăzut la privit comparativ cu câinii care au avut parte de puțin sau niciun antrenament. În mod similar, antrenamentul pe termen scurt a scăzut capacitatea de răspuns a câinilor la priviri, și a crescut în cazul privirii umane.

Autorii conclud faptul că dresajul profesional a avut o influență mai puternică asupra răspunsului de urmărire a privirii decât îmbătrânirea sau acomodarea. Acest lucru ar putea explica de ce studiile anterioare au eșuat în găsirea unui răspuns referitor la urmărirea privirii atunci când se utilizează instrucțiunile într-un spațiu îndepărtat, și care este motivul pentru care comparativ cu alte specii, câinii au o capacitate scăzută de a îndeplini această sarcină. Faptul că experimentatorul a folosit indicii semnificative de atragere a atenției și a oferit un context relevant uitându-se la ușă ar fi putut să contribuie la rezultatele positive găsite în urma acestui studiu.

“De la o vârstă foarte fragedă, câinii au experienţă cu uşile când trăiesc în casele oamenilor. Aceştia înțeleg că în orice moment cineva poate să intre pe uşă, prin urmare uşile au o relevanţă socială specială pentru câini.” - relatează Lisa Wallis.

În proiectul său actual, împreună cu colegul său, Durga Chapagain, Wallis investighează efectele dietei privind îmbătrânirea cognitivă la câinii mai bătrâni. Cercetătorii sunt încă în căutare de stăpâni de câini care ar dori să participe la acest studiu pe termen lung (hrana este furnizată gratuit).

Publicație

Articolul „Training for eye contact modulates gaze following in dogs” von L. Wallis, F. Range, C. A. Müller, S. Serisier, L. Huber and Z. Viranyi a fost publicat în jurnalul Animal Behaviour. doi:10.1016/j.anbehav.2015.04.020
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003347215001608


MAI MULTE ŞTIRI

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani; Bildquelle: Luise Kränzlin/AG Böhmer, Uni Kiel

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani

Elefanții africani care au fost separați în urmă cu 13 ani de îngrijitorul lor, se pare că, după atâta timp, încă mai recunosc mirosul acestuia.
Citește mai mult

Europa slăbește protecția lupilor; Bildquelle: WWF

Europa slăbește protecția lupilor

Lovitură majoră pentru știință și biodiversitate: majoritatea statelor membre ale UE au convenit să adopte propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție al lupului în temeiul Convenției de la Berna
Citește mai mult

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre; Bildquelle: WWF

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre

La kilometrul 100, în dreptul localității Isaccea, ocrotiți de specialiștii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați și ai WWF-România peste 1000 de pui de sturioni si-au început, azi, drumul în Dunăre.
Citește mai mult

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos; Bildquelle: WWF/Viktor Shevchenko

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos

Potrivit celui mai recent raport WWF (Fondul Mondial pentru Natură) privind braconajul și traficul de sturioni în regiunea Dunării de Jos, infracțiunile comise asupra faunei sălbatice amenință supraviețuirea speciilor de sturioni aflate pe cale de dispariție
Citește mai mult

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură