Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil
Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză. În schimb, utilizarea terenurilor de către oameni, legislația națională și managementul populațiilor de urși sunt responsabile pentru variații. Acestea sunt rezultatele unui nou studiu realizat cu implicarea Centrului German pentru Cercetarea Biodiversității Integrative (iDiv). Cercetătorii cer un grad mai mare de cooperare la nivel european.
Prădătorii mari precum ursul brun (Ursus arctos) îndeplinesc un rol cheie în numeroase ecosisteme și sunt admirați de o mulțime de oameni. Totuși, ei cauzează daune atacând turme de vaci, distrugând stupi de albine și consumând culturi arabile. Pentru a minimiza conflictele rezultate, oamenii afectați primesc plăți compensatorii în aproape toate țările din Europa, în total peste 3200 de plăți în fiecare an. Aceste compensații sunt un instrument foarte important pentru protejarea ursului brun și a altor prădători de talie mare.
Numărul de cereri pentru plăți compensatorii, variază semnificativ pe teritoriul Europei. De exemplu, în Norvegia se fac în jur de 900 de plăți compensatorii anual, dar numai 30 în Estonia – deși în Estonia sunt de 4 ori mai mulți urși decât în Norvegia. Raportat la numărul de urși, numărul de plăți compensatorii este de 150 de ori mai mare în Norvegia decât în Estonia. Aceste cifre au fost raportate în Jurnalul de Ecologie Aplicată de către o echipă de 23 de cercetători printre care Néstor Fernández de la Centrul German pentru Cercetarea Biodiversității Integrative (iDiv) Halle-Jena-Leipzig. Cercetătorii au notat numărul de urși, numărul de daune cauzate și plățile compensatorii făcute în cele 26 de țări Europene unde trăiesc urșii bruni. În total, au fost analizate 18,000 plăți compensatorii primite în perioada 2005-2012.
Cercetătorii au investigat factorii responsabili pentru diferențele dintre țările studiate. Rezultatul surpinzător este că numărul de daune raportate nu depinde de numărul de urși. “Deși intuiția ne determină să facem o legătura între aceste două elemente, analiza noastră spune ca nu există o legătură. În schimb, factorii sunt cauzați în mod direct de oameni” explică Néstor Fernández. Există mai puține daune raportate în zonele în care urșii sunt hrăniți, probabil pentru că atacurile asupra turmelor de oi și asupra vitelor sau asupra stupilor de albine sunt mai des întâlnite unde nu există surse alternative de hrană. Pământul arabil joacă, de asemenea, un rol important: au fost raportate mai puține daune în zonele împădurite. În păduri, populațiile de urși mari se pot deplasa nederanjați fără să intre în contact cu turme de animale. În plus, urșii evită terenurile agricole. Un alt rezultat al studiului ne arată că și condițiile în care se fac compensările sunt critice: pe de-o parte daunele pot fi acoperite de compensații, dar aceste compensații trebuie să fie legate de măsuri preventive, cum ar fi câini de stână sau garduri electrice. Pe de altă parte, condițiile pot afecta raportul dintre daunele produse și daunele raportate: despăgibirile reprezentate de sume mici și birocrația duc la o neraportare a daunelor, în timp ce lipsa verificările în teren a daunelor duc la o raportare excesivă
Oamenii de știință spun că provocările sunt cauzate de diferențele legislative dintre țările din Uniunea Europeană. “Problemele apar în special atunci când urșii locuiesc în zone de graniță. În Carpați, de exemplu, o singură populație de urși poate fi împrăștiată pe teritoriul Slovaciei, a Poloniei și a Sloveniei,” declară Fernández. De aceea este important să se ia decizii la nivel european, și să se creeze o legislație unitară pe teritoriul Europei, spune cercetătorul. Carlos Bautista, autorul studiului adaugă: “Obiectivul acestei legislații este de a proteja ursul brun, și în același timp să minimizeze pagubele produse de urși. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să luăm în considerare că numărul de pagube declarate depinde de factori umani complecși.” Tabea Turrini
MAI MULTE ȘTIRI
Companii
Internaţional
Distribuie acest articol pe:
Literatură Literatură Literatură

Laser Therapy in Veterinary Medicine: Photobiomodulation…
(11 mai. 2025) O lucrare de referință pentru medicii veterinari interesați…S-a lansat numarul 57 al revistei…
(7 apr. 2025) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor…Carte electronică gratuită: How and When…
(27 ian. 2025) O nouă carte cu acces gratuit oferă îndrumări…S-a lansat numarul 21 al revistei…
(15 mar. 2016) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor…Evenimente internaționale Evenimente internaționale Evenimente internaționale

EERVC 2025 la Ljubljana
(11 iun. 2025) Cel de-al 8-lea congres al Conferinței Veterinare Regionale…Congresul Medical AniCura CEE 2025
(18 mai. 2025) AniCura are plăcerea de a vă invita, în…Webinar GRATUIT: Planuri de recuperare ecvină…
(17 mai. 2025) Pe 20 mai 2025, începând cu ora 12:30…Purina Institute și ECVIM-CA Residents Training…
(17 mai. 2025) Vrei să-ți dezvolți abilitățile de cercetare și să…FECAVA EuroCongress 2025: Medicină veterinară pentru…
(12 mai. 2025) FECAVA EuroCongress 2025 va avea loc în perioada…Împreună pentru sănătatea animalelor: conversații esențiale…
(30 apr. 2025) Institutul Purina dă startul seriei de webinare gratuite…Premii și burse Premii și burse Premii și burse
