Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale
Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa pentru a determina în ce măsură se diferențiază între ele din punct de vedere ecologic, speciile care trăiesc în aceleași comunități, de exemplu în savane, deșerturi sau păduri tropicale.
Teoretic, speciile care sunt la fel din punct de vedere ecologic, acele specii care au același stil de viață și vânează aceeași pradă, nu pot coexista cu succes deoarece ar concura pentru același spațiu și aceleași resurse (dacă resursele sunt limitate). Ca urmare, în zonele în care concurența este ridicată, este de așteptat ca și comunitățile să fie formate din specii cu un stil de viață foarte diferit. Până în prezent, această teorie nu a fost aplicată pentru tipuri diferite de medii cum ar fi pădurile tropicale, deșerturile sau pe un întreg continent. În plus, cercetătorii au analizat domeniile în care reptilele au avut o legatură strânsă și, totodată, în ce zonă conviețuiesc cele mai multe specii, pentru a înțelege mai bine dezvoltarea acestora din punct de vedere ecologic.
Concluziile studiilor susțin o teorie proeminentă, așa numita ipoteză de dominare a stresului, care susține că importanța competiției dintre specii crește în mediile bogate în resurse.
„În mediile tropicale umede cum ar fi pădurile tropicale din Africa, specii precum șopârlele și șerpii erau într-o strânsă legătură, dar foarte diferite din punct de vedere ecologic, așa cum prezice si ipoteza dominării stresului. Pe de altă parte, speciile care trăiesc în medii extreme, în deșerturile aride ale Africii cum ar fi Sahara sau Namib, din punct de vedere ecologic sunt foarte asemănătoare, în ciuda faptului ca erau din grupuri evolutive diferite.” afirmă Till Ramm, cercetător la Muzeul für Naturkunde Berlin din Germania.
„Condițiile dure de viață din deșertul african probabil funcționează ca un filtru prin care doar anumite specii cu un anumit mod de viață pot trece.” afirmă Johannes Müller, cercetător la Museum für Naturkunde Berlin. „Sau cu alte cuvinte: condițiile de viață din aceste regiuni sunt atât de severe încât capacitatea de a face față climei este mai importantă decât capacitatea de a concura împotriva altor specii,” explică Philipp Wagner de la Allwetterzoo Münster.
Un rezultat interesant al studiului arată că, cu toate acestea, deșerturile cuprind cel mai mare număr de specii de șopârle, comparativ cu toate celelalte biomase africane. „Este surprinzător faptul că atât de multe specii de șopârle trăiesc în aceste condiții dure, în timp ce șerpii sunt mai abundenți în pădurile tropicale, ca majoritatea altor vertebrate,” afirmă Johannes Müller.
MAI MULTE ȘTIRI
Companii
Internaţional
Distribuie acest articol pe:
Literatură Literatură Literatură

Laser Therapy in Veterinary Medicine: Photobiomodulation…
(11 mai. 2025) O lucrare de referință pentru medicii veterinari interesați…S-a lansat numarul 57 al revistei…
(7 apr. 2025) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor…Carte electronică gratuită: How and When…
(27 ian. 2025) O nouă carte cu acces gratuit oferă îndrumări…S-a lansat numarul 21 al revistei…
(15 mar. 2016) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor…Evenimente internaționale Evenimente internaționale Evenimente internaționale

Webinar GRATUIT: Planuri de recuperare ecvină…
(17 mai. 2025) Pe 20 mai 2025, începând cu ora 12:30…Purina Institute și ECVIM-CA Residents Training…
(17 mai. 2025) Vrei să-ți dezvolți abilitățile de cercetare și să…FECAVA EuroCongress 2025: Medicină veterinară pentru…
(12 mai. 2025) FECAVA EuroCongress 2025 va avea loc în perioada…Congresul Medical AniCura CEE 2025
(7 mai. 2025) AniCura are plăcerea de a vă invita, în…Împreună pentru sănătatea animalelor: conversații esențiale…
(30 apr. 2025) Institutul Purina dă startul seriei de webinare gratuite…Save the Date: Congresul AMVAC/RoSAVA 2025
(23 apr. 2025) Congresul AMVAC/RoSAVA 2025 va avea loc anul acesta…Premii și burse Premii și burse Premii și burse
