Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

(27.03.2019) Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa pentru a determina în ce măsură se diferențiază între ele din punct de vedere ecologic, speciile care trăiesc în aceleași comunități, de exemplu în savane, deșerturi sau păduri tropicale.

Teoretic, speciile care sunt la fel din punct de vedere ecologic, acele specii care au același stil de viață și vânează aceeași pradă, nu pot coexista cu succes deoarece ar concura pentru același spațiu și aceleași resurse (dacă resursele sunt limitate). Ca urmare, în zonele în care concurența este ridicată, este de așteptat ca și comunitățile să fie formate din specii cu un stil de viață foarte diferit. Până în prezent, această teorie nu a fost aplicată pentru tipuri diferite de medii cum ar fi pădurile tropicale, deșerturile sau pe un întreg continent. În plus, cercetătorii au analizat domeniile în care reptilele au avut o legatură strânsă și, totodată, în ce zonă conviețuiesc cele mai multe specii, pentru a înțelege mai bine dezvoltarea acestora din punct de vedere ecologic.

Concluziile studiilor susțin o teorie proeminentă, așa numita ipoteză de dominare a stresului, care susține că importanța competiției dintre specii crește în mediile bogate în resurse.

 „În mediile tropicale umede cum ar fi pădurile tropicale din Africa, specii precum șopârlele și șerpii erau într-o strânsă legătură, dar foarte diferite din punct de vedere ecologic, așa cum prezice si ipoteza dominării stresului. Pe de altă parte, speciile care trăiesc în medii extreme, în deșerturile aride ale Africii cum ar fi Sahara sau Namib, din punct de vedere ecologic sunt foarte asemănătoare, în ciuda faptului ca erau din grupuri evolutive diferite.” afirmă Till Ramm, cercetător la Muzeul für Naturkunde Berlin din Germania.

 „Condițiile dure de viață din deșertul african probabil funcționează ca un filtru prin care doar anumite specii cu un anumit mod de viață pot trece.” afirmă Johannes Müller, cercetător la Museum für Naturkunde Berlin. „Sau cu alte cuvinte: condițiile de viață din aceste regiuni sunt atât de severe încât capacitatea de a face față climei este mai importantă decât capacitatea de a concura împotriva altor specii,” explică Philipp Wagner de la Allwetterzoo Münster.

Un rezultat interesant al studiului arată că, cu toate acestea, deșerturile cuprind cel mai mare număr de specii de șopârle, comparativ cu toate celelalte biomase africane. „Este surprinzător faptul că atât de multe specii de șopârle trăiesc în aceste condiții dure, în timp ce șerpii sunt mai abundenți în pădurile tropicale, ca majoritatea altor vertebrate,”  afirmă Johannes Müller.

MAI MULTE ŞTIRI

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani; Bildquelle: Luise Kränzlin/AG Böhmer, Uni Kiel

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani

Elefanții africani care au fost separați în urmă cu 13 ani de îngrijitorul lor, se pare că, după atâta timp, încă mai recunosc mirosul acestuia.
Citește mai mult

Europa slăbește protecția lupilor; Bildquelle: WWF

Europa slăbește protecția lupilor

Lovitură majoră pentru știință și biodiversitate: majoritatea statelor membre ale UE au convenit să adopte propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție al lupului în temeiul Convenției de la Berna
Citește mai mult

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre; Bildquelle: WWF

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre

La kilometrul 100, în dreptul localității Isaccea, ocrotiți de specialiștii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați și ai WWF-România peste 1000 de pui de sturioni si-au început, azi, drumul în Dunăre.
Citește mai mult

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos; Bildquelle: WWF/Viktor Shevchenko

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos

Potrivit celui mai recent raport WWF (Fondul Mondial pentru Natură) privind braconajul și traficul de sturioni în regiunea Dunării de Jos, infracțiunile comise asupra faunei sălbatice amenință supraviețuirea speciilor de sturioni aflate pe cale de dispariție
Citește mai mult

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură