Râsul în pericol: Impactul devastator al vânătorii ilegale

(14.02.2025) Probabilitatea globală de supraviețuire a râsului european este determinată mai mult de influențele umane decât  de factorii naturali.


Uciderea ilegală este principala cauză a morții râsilor în Europa - chiar și în cazul populațiilor care se află sub protecție. Acest lucru a fost confirmat de un studiu internațional condus de biologii de conservare Prof Dr Marco Heurich și Dr Joseph Premier de la Universitatea din Freiburg, care a fost publicat în revista Conservation Biology.

Echipa de cercetare a analizat datele telemetrice de la 681 de râși eurasiatici (Lynx lynx) din întreaga Europă și a constatat că influențele umane au un impact mai mare asupra probabilității generale de supraviețuire a animalelor decât factorii naturali. Pentru a păstra populația de râsi, cercetătorii recomandă ca animalele să beneficieze de habitate sigure și să fie mai bine protejate împotriva ucideriilor ilegale.

Influențele umane domină mortalitatea râșilor

Studiul se bazează pe una dintre cele mai mari colecții de date, de până acum, privind mortalitatea râsului în Europa. Utilizând date telemetrice din 21 de proiecte de cercetare diferite, cercetătorii au putut determina ratele exacte de supraviețuire și cauzele mortalității.

Echipa de cercetare a constatat că peste 33 % din decesele documentate se datorau uciderii ilegale. De asemenea, a fost remarcabil faptul că ratele de mortalitate ale râsului nu diferă semnificativ între populațiile protejate și cele vânate.

În ambele cazuri, impactul uman - de exemplu prin vânătoare legală sau ilegală și accidente rutiere - a fost cauza dominantă a decesului.

Publicație

Premier et al.: Survival of Eurasian lynx in the human-dominated landscape of Europe. Conserv Biol. 2025 Jan 14:e14439

Mai multe Ştiri

Nou subtip de Flavivirus descoperit la caprele negre din Alpi; Bildquelle: Stefanski via Wikimedia Commons, CC BY 2.5

Nou subtip de Flavivirus descoperit la caprele negre din Alpi

Un studiu european recent al Universității de Medicină Veterinară din Viena, publicat în revista internațională Viruses, a identificat pentru prima dată un nou virus, necunoscut până acum, transmis prin căpușe
citește mai mult

Convenția de la Berna slăbește protecția lupului; Bildquelle: WWF

Natura sub atac: Convenția de la Berna slăbește protecția lupului

Astăzi, Comitetul permanent al Convenției de la Berna a votat pentru scăderea statutului de protecție a lupilor, o decizie larg criticată de experții în conservare și de organizațiile de mediu
citește mai mult

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani; Bildquelle: Luise Kränzlin/AG Böhmer, Uni Kiel

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani

Elefanții africani care au fost separați în urmă cu 13 ani de îngrijitorul lor, se pare că, după atâta timp, încă mai recunosc mirosul acestuia.
citește mai mult

Europa slăbește protecția lupilor; Bildquelle: WWF

Europa slăbește protecția lupilor

Lovitură majoră pentru știință și biodiversitate: majoritatea statelor membre ale UE au convenit să adopte propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție al lupului în temeiul Convenției de la Berna
citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
citește mai mult



Știri pe scurt

Internaţional

Literatură