Primele primate care hibernează în afara Madagascarului
(21.12.2015) Până în ziua de astăzi, 3 specii de lemuri din Madagascar au fost singurele primate cunoscute să hiberneze. Cercetătorii de la Vetmeduni din Viena, Austria, arată acum pentru prima dată faptul că speciile de primate care locuiesc în Vietnam, Cambodgia, Laos și China, lorisul pigmeu lent hibernează, de asemenea, cu scopul de a conserva energie. Rezultatele au fost publicate în Scientific Reports.
Hibernarea este o stare de conservare a energiei în timpul căreia temperatura corpului și metabolismul sunt reduse drastic. Dacă această stare durează mai mult de 24 de ore, aceasta se numește hibernare. Perioadele scurte sunt numite toropeli de zi cu zi. Există multe mamifere care hibernează. Cu toate acestea, printer primate, hibernarea este o capacitate rară, așa cum a fost constatat anterior doar la trei specii de lemur. Lemurii trăiesc exclusiv pe insula Madagascar unde ei hibernează pe parcursul sezonului secetos pentru a conserva apa.Lorisul pigmeu lent din Asia de Sud-Est hibernează regulat
O echipă de la Institutul pentru Studiul Faunei Sălbatice de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, colaborând cu colegii din Centrul Vietnamez pentru Salvarea Primatelor pe cale de dispariție, a descoperit un alt primat care hibernează: lorisul pigmeu lent (Nycticebus pygmaeus). Aceștia fac parte din așa-numitele primate cu nasul umed, ce ajung la o dimensiune corporală de aproximativ 20 cm și o masa corporală de 400 grame. Ei trăiesc în Asia de Sud-Est și sunt animale nocturne ce trăiesc în copaci.
Cercetătorii au investigat temperatura corpului a cinci loriși pigmei toamna, iarna și primăvara într-o rezervație de primate vietnameze. S-a dovedit faptul că ambele sexe au arătat în mod repetat episoade de hibernare ce durează până la 63 ore între lunile decembrie și februarie. Potrivit autorului Thomas Ruf, motivul de bază este probabil un ceas anual endogen, care induce hibernarea la un moment al anului când cantitatea de hrană disponibilă este în scădere. Pe lângă toata acestea, mai este de asemenea și temperatura ambiantă, care este în scădere față de restul anului. În Vietnam unde am studiat animalele, există anotimpuri bine delimitate. Temperatura ambiantă poate scădea și la 5 grade Celsius. Acesta este exact momentul în care probabilitatea ca animalele să intre în hibernare este cea mai ridicată, explică Ruf.
Primatele din SE Asiei hibernează în mod regulat
Potrivit lui Ruf, lorișii pigmei care trăiesc în libertate sunt adaptați la cantitatea redusă de hrană disponibilă pe perioada iernii. Pe parcursul sezonului rece, cantitatea de hrană disponibilă este redusă. Hibernarea ajută atunci la conservarea energiei. Au existat observații anecdotice referitoare la lorișii pigmei care au rămas inactivi pentru mai multe zile. Ocazional, animalele au fost surprinse simțind răceală la atingere. Cu toate acestea, am descoperit abia acum ca lorișii hibernează, explică autorul Thomas Ruf.
Hibernarea ca strategie pe parcursul iernii printre primate
Anterior, oamenii de știință au presupus că condițiile de mediu din Madagascar ar fi putut fi cruciale pentru apariția hibernării printre primate. Descoperirea noastră recentă a speciilor de primate care hibernează în afara Madagascarului, aruncă o lumină nouă asupra evoluției hibernării, subliniază Ruf. Este posibil ca hibernarea să fie folosită ca strategie pe parcursul iernii și de către alte specii care încă nu au fost studiate.
Publicație:
Articolul Hibernation in the pygmy slow loris (Nycticebus pygmaeus): multiday torpor in primates is not restricted to Madagascar, by Thomas Ruf, Ulrike Streicher, Gabrielle L. Stalder, Tilo Nadler und Chris Walzer was published in Natures Scientific Reports. DOI: 10.1038/SREP17392
http://nature.com/articles/doi:10.1038/srep17392