Primele primate care hibernează în afara Madagascarului

(21.12.2015) Până în ziua de astăzi, 3 specii de lemuri din Madagascar au fost singurele primate cunoscute să hiberneze. Cercetătorii de la Vetmeduni din Viena, Austria, arată acum pentru prima dată faptul că speciile de primate care locuiesc în Vietnam, Cambodgia, Laos și China, lorisul pigmeu lent hibernează, de asemenea, cu scopul de a conserva energie. Rezultatele au fost publicate în “Scientific Reports”.

Hibernarea este o stare de conservare a energiei în timpul căreia temperatura corpului și metabolismul sunt reduse drastic. Dacă această stare durează mai mult de 24 de ore, aceasta se numește hibernare. Perioadele scurte sunt numite toropeli de zi cu zi. Există multe mamifere care hibernează. Cu toate acestea, printer primate, hibernarea este o capacitate rară, așa cum a fost constatat anterior doar la trei specii de lemur. Lemurii trăiesc exclusiv pe insula Madagascar unde ei hibernează pe parcursul sezonului secetos pentru a conserva apa.

Lorisul pigmeu lent din Asia de Sud-Est hibernează regulat

O echipă de la Institutul pentru Studiul Faunei Sălbatice de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, colaborând cu colegii din Centrul Vietnamez pentru Salvarea Primatelor pe cale de dispariție, a descoperit un alt primat care hibernează: lorisul pigmeu lent (Nycticebus pygmaeus). Aceștia fac parte din așa-numitele primate cu nasul umed, ce ajung la o dimensiune corporală de aproximativ 20 cm și o masa corporală de 400 grame. Ei trăiesc în Asia de Sud-Est și sunt animale nocturne ce trăiesc în copaci.

Cercetătorii au investigat temperatura corpului a cinci loriși pigmei toamna, iarna și primăvara într-o rezervație de primate vietnameze. S-a dovedit faptul că ambele sexe au arătat în mod repetat episoade de hibernare ce durează până la 63 ore între lunile decembrie și februarie. Potrivit autorului Thomas Ruf, motivul de bază este probabil un ceas anual endogen, care induce hibernarea la un moment al anului când cantitatea de hrană disponibilă este în scădere. Pe lângă toata acestea, mai este de asemenea și temperatura ambiantă, care este în scădere față de restul anului. “În Vietnam unde am studiat animalele, există anotimpuri bine delimitate. Temperatura ambiantă poate scădea și la 5 grade Celsius. Acesta este exact momentul în care probabilitatea ca animalele să intre în hibernare este cea mai ridicată”, explică Ruf.


Primatele din SE Asiei hibernează în mod regulat

Potrivit lui Ruf, lorișii pigmei care trăiesc în libertate sunt adaptați la cantitatea redusă de hrană disponibilă pe perioada iernii. Pe parcursul sezonului rece, cantitatea de hrană disponibilă este redusă. Hibernarea ajută atunci la conservarea energiei. “Au existat observații anecdotice referitoare la lorișii pigmei care au rămas inactivi pentru mai multe zile. Ocazional, animalele au fost surprinse simțind răceală la atingere. Cu toate acestea, am descoperit abia acum ca lorișii hibernează”, explică autorul Thomas Ruf.

Hibernarea ca strategie pe parcursul iernii printre primate

Anterior, oamenii de știință au presupus că condițiile de mediu din Madagascar ar fi putut fi cruciale pentru apariția hibernării printre primate. “Descoperirea noastră recentă a speciilor de primate care hibernează în afara Madagascarului, aruncă o lumină nouă asupra evoluției hibernării”, subliniază Ruf. “Este posibil ca hibernarea să fie folosită ca strategie pe parcursul iernii și de către alte specii care încă nu au fost studiate.”

Publicație:

Articolul „Hibernation in the pygmy slow loris (Nycticebus pygmaeus): multiday torpor in primates is not restricted to Madagascar”,  by Thomas Ruf, Ulrike Streicher, Gabrielle L. Stalder, Tilo Nadler und Chris Walzer was published in Nature’s Scientific Reports. DOI: 10.1038/SREP17392
http://nature.com/articles/doi:10.1038/srep17392

MAI MULTE ŞTIRI

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani; Bildquelle: Luise Kränzlin/AG Böhmer, Uni Kiel

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani

Elefanții africani care au fost separați în urmă cu 13 ani de îngrijitorul lor, se pare că, după atâta timp, încă mai recunosc mirosul acestuia.
Citește mai mult

Europa slăbește protecția lupilor; Bildquelle: WWF

Europa slăbește protecția lupilor

Lovitură majoră pentru știință și biodiversitate: majoritatea statelor membre ale UE au convenit să adopte propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție al lupului în temeiul Convenției de la Berna
Citește mai mult

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre; Bildquelle: WWF

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre

La kilometrul 100, în dreptul localității Isaccea, ocrotiți de specialiștii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați și ai WWF-România peste 1000 de pui de sturioni si-au început, azi, drumul în Dunăre.
Citește mai mult

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult


Companii

Internaţional

Literatură