Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani

(17.10.2024) Elefanții africani care au fost separați în urmă cu 13 ani de îngrijitorul lor, se pare că, după atâta timp, încă mai recunosc mirosul acestuia.


După cum se spune: un elefant nu uită niciodată. De fapt, există chiar dovezi că zeci de ani mai târziu, animalele cu trompă, încă își amintesc sursele de apă, pe care le-au vizitat o dată .
Chiar pe semenii lor, pe care nu i-au mai întâlnit de mult timp, îi recunosc adesea. Dar oare aceasta excelentă memorie pe termen lung, socială, a lor, se extinde și la membrii altor specii?

S-au mutat din Berlin în Saxonia Inferioară acum 13 ani

Rezultatele publicate în revista Zoobiology oferă acum primele dovezi solide că elefanții pot recunoaște, cel puțin, mirosul îngrijitorilor lor, chiar și după mult timp.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Parcul Serengeti din Hodenhagen, Saxonia Inferioară. Parcul găzduiește două femele de elefant, care s-au mutat de la grădina zoologică din Berlin la cea din Hodenhagen în urmă cu 13 ani - Bibi și Panya.

„Am luat legătura cu trei foștii îngrijitori de la Berlin, care lucrează acum la Grădina Zoologică Botanică din Stuttgart ”, spune Kränzlin.

„Pentru experimentul nostru ei au purtat un tricou timp de opt ore, pe care l-am folosit ulterior ca stimul olfactiv. Pe lângă aceasta, am înregistrat o scurtă propoziție rostită de ei și le-am făcut fotografii portret.”

În cadrul experimentului propriu-zis, cercetătorii au instalat două rafturi de prezentare  unul lângă celălalt, în afara incintei. Pe unul, au prezentat un stimul de la un fost îngrijitor - de exemplu, tricoul purtat, sau o imprimare, în mărime naturală, a fotografiei portret. Pe celălalt, au plasat stimulul corespunzător unei persoane necunoscute elefanților.

Animalele au fost mai interesate de mirosurile foștilor îngrijitori

Animalele puteau vedea ambele cadre din incinta lor, dar nu le puteau atinge cu trompa. Cu toate acestea, ele au încercat în mod repetat să facă acest lucru, pentru a examina mai îndeaproape stimulii prezentați. „Am filmat comportamentul fiecărui elefant testat”, spune Kränzlin.

„Am folosit apoi înregistrările video pentru a analiza cât de des și pentru cât timp animalul și-a întins trompa spre rafturi”. Ipoteza din spatele acestui lucru: dacă stimulul prezentat părea familiar pahidermului testat, acesta ar fi trebuit să trezească un interes mai mare în el. Prin urmare, Bibi și Panya, ar fi trebuit să încerce să ajungă la astfel de stimuli mai des și pentru mai mult timp.

Și întradevăr, animalele, au făcut acest lucru - dar numai atunci când stimulul prezentat a fost un tricou.

Sursa: 

Martin Kränzlin, Idu Azogu-Sepe, Emmanuelle Pouydebat, Christine Böhmer. Do African Savanna Elephants (Loxodonta africana) Show Interspecific Social Long-Term Memory for Their Zoo Keepers? Zoobiology 2024; DOI: 10.1002/zoo.21871



MAI MULTE ŞTIRI

Sturionii, între amenințări și eforturi de conservare; Bildquelle: WWF

Sturionii, între amenințări și eforturi de conservare

Pescuitul ilegal, capturile accidentale și blocarea rutelor de migrație – printre cele mai mari pericole la adresa sturionilor.
Citește mai mult

Europa slăbește protecția lupilor; Bildquelle: WWF

Europa slăbește protecția lupilor

Lovitură majoră pentru știință și biodiversitate: majoritatea statelor membre ale UE au convenit să adopte propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție al lupului în temeiul Convenției de la Berna
Citește mai mult

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre; Bildquelle: WWF

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre

La kilometrul 100, în dreptul localității Isaccea, ocrotiți de specialiștii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați și ai WWF-România peste 1000 de pui de sturioni si-au început, azi, drumul în Dunăre.
Citește mai mult

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos; Bildquelle: WWF/Viktor Shevchenko

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos

Potrivit celui mai recent raport WWF (Fondul Mondial pentru Natură) privind braconajul și traficul de sturioni în regiunea Dunării de Jos, infracțiunile comise asupra faunei sălbatice amenință supraviețuirea speciilor de sturioni aflate pe cale de dispariție
Citește mai mult

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult


Companii

Internaţional

Literatură