Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani
(17.10.2024) Elefanții africani care au fost separați în urmă cu 13 ani de îngrijitorul lor, se pare că, după atâta timp, încă mai recunosc mirosul acestuia.
După cum se spune: un elefant nu uită niciodată. De fapt, există chiar dovezi că zeci de ani mai târziu, animalele cu trompă, încă își amintesc sursele de apă, pe care le-au vizitat o dată .
Chiar pe semenii lor, pe care nu i-au mai întâlnit de mult timp, îi recunosc adesea. Dar oare aceasta excelentă memorie pe termen lung, socială, a lor, se extinde și la membrii altor specii?
S-au mutat din Berlin în Saxonia Inferioară acum 13 ani
Rezultatele publicate în revista Zoobiology oferă acum primele dovezi solide că elefanții pot recunoaște, cel puțin, mirosul îngrijitorilor lor, chiar și după mult timp.
Studiul a fost realizat în colaborare cu Parcul Serengeti din Hodenhagen, Saxonia Inferioară. Parcul găzduiește două femele de elefant, care s-au mutat de la grădina zoologică din Berlin la cea din Hodenhagen în urmă cu 13 ani - Bibi și Panya.
Am luat legătura cu trei foștii îngrijitori de la Berlin, care lucrează acum la Grădina Zoologică Botanică din Stuttgart , spune Kränzlin.
Pentru experimentul nostru ei au purtat un tricou timp de opt ore, pe care l-am folosit ulterior ca stimul olfactiv. Pe lângă aceasta, am înregistrat o scurtă propoziție rostită de ei și le-am făcut fotografii portret.
În cadrul experimentului propriu-zis, cercetătorii au instalat două rafturi de prezentare unul lângă celălalt, în afara incintei. Pe unul, au prezentat un stimul de la un fost îngrijitor - de exemplu, tricoul purtat, sau o imprimare, în mărime naturală, a fotografiei portret. Pe celălalt, au plasat stimulul corespunzător unei persoane necunoscute elefanților.
Animalele au fost mai interesate de mirosurile foștilor îngrijitori
Animalele puteau vedea ambele cadre din incinta lor, dar nu le puteau atinge cu trompa. Cu toate acestea, ele au încercat în mod repetat să facă acest lucru, pentru a examina mai îndeaproape stimulii prezentați. Am filmat comportamentul fiecărui elefant testat, spune Kränzlin.
Am folosit apoi înregistrările video pentru a analiza cât de des și pentru cât timp animalul și-a întins trompa spre rafturi. Ipoteza din spatele acestui lucru: dacă stimulul prezentat părea familiar pahidermului testat, acesta ar fi trebuit să trezească un interes mai mare în el. Prin urmare, Bibi și Panya, ar fi trebuit să încerce să ajungă la astfel de stimuli mai des și pentru mai mult timp.
Și întradevăr, animalele, au făcut acest lucru - dar numai atunci când stimulul prezentat a fost un tricou.
Sursa:
Martin Kränzlin, Idu Azogu-Sepe, Emmanuelle Pouydebat, Christine Böhmer. Do African Savanna Elephants (Loxodonta africana) Show Interspecific Social Long-Term Memory for Their Zoo Keepers? Zoobiology 2024; DOI: 10.1002/zoo.21871