Natura sub atac: Convenția de la Berna slăbește protecția lupului
(03.01.2025) Astăzi, Comitetul permanent al Convenției de la Berna a votat pentru scăderea statutului de protecție a lupilor, o decizie larg criticată de experții în conservare și de organizațiile de mediu.
Această decizie, condusă de presiunea UE de a slăbi protecția lupilor, este un pas greșit regretabil, departe de orice fundamentare științifică solidă.
Votând pentru slăbirea protecției lupilor în temeiul Convenției de la Berna, statele membre ale UE au ignorat pledoariile a peste 300 de organizații ale societății civile, ale Inițiativei Carnivore Mari pentru Europa și ale sutelor de mii de cetățeni îndemnând la acțiuni bazate pe știință pentru promovarea coexistenței cu carnivorele mari.
În schimb, au susținut deciziile motivate politic, care se pare că sunt influențate de motive personale, după ce poneiul Președintelui Comisiei, Von der Leyen a fost ucis de un lup în 2022.
Cu toate acestea, în decembrie 2023, Comisia Europeană a propus slăbirea statutului de protecție a lupilor sub pretextul daunelor produse în rândul animalelor de fermă, în urma unui proces de consultare despre care ClientEarth spune că a fost viciat, aflându-se acum în curs de investigare de către EU Ombudsman.
Scăderea acestor protecții riscă să adâncească disensiunile sociale, mai degrabă decât să promoveze soluții constructive. Populațiile de lup abia au început a se recupera după ce dispăruseră în majoritatea părților Europei, iar slăbirea protecției speciei ar putea pune în pericol această recuperare, încă fragilă.
În loc să diminueze tensiunile, această decizie ar putea exacerba polarizarea și ar putea eroda încrederea în eforturile de a gestiona eficient populațiile de lup.
Se recomandă ferm în cazul Convenției de la Berna să acorde prioritate procesului decizional bazat pe știință pentru a se asigura că procesele sale sunt ghidate de dovezi solide, mai degrabă decât de agende politice.
Pentru a realiza acest lucru, Convenția ar trebui să-și consolideze mecanismele de bună guvernare, în special în ceea ce privește actualizarea listei speciilor protejate. O abordare transparentă și bazată pe știință este esențială pentru a menține credibilitatea și eficacitatea Convenției.
Prin stabilirea ca model de bună guvernare, Convenția de la Berna poate nu numai să-și salveze propria integritate, ci și să inspire și să consolideze guvernarea legislației UE în materie de conservare.