Natura sub atac: Convenția de la Berna slăbește protecția lupului

(03.01.2025) Astăzi, Comitetul permanent al Convenției de la Berna a votat pentru scăderea statutului de protecție a lupilor, o decizie larg criticată de experții în conservare și de organizațiile de mediu.


Această decizie, condusă de presiunea UE de a slăbi protecția lupilor, este un pas greșit regretabil, departe de orice fundamentare științifică solidă.

Votând pentru slăbirea protecției lupilor în temeiul Convenției de la Berna, statele membre ale UE au ignorat pledoariile a peste 300 de organizații ale societății civile, ale Inițiativei   Carnivore Mari pentru Europa și ale sutelor de mii de cetățeni îndemnând la acțiuni bazate pe știință pentru promovarea coexistenței cu carnivorele mari.

În schimb, au susținut deciziile motivate politic, care se pare că sunt influențate de motive personale, după ce poneiul Președintelui Comisiei, Von der Leyen a fost ucis de un lup în 2022.
Cu toate acestea, în decembrie 2023, Comisia Europeană a propus slăbirea statutului de protecție a lupilor sub pretextul daunelor produse în rândul animalelor de fermă, în urma unui proces de consultare despre care ClientEarth spune că a fost viciat, aflându-se acum în curs de investigare de către EU Ombudsman.

Scăderea acestor protecții riscă să adâncească disensiunile sociale, mai degrabă decât să promoveze soluții constructive. Populațiile de lup abia au început a se recupera după ce dispăruseră în majoritatea părților Europei, iar slăbirea protecției speciei ar putea pune în pericol această recuperare, încă fragilă. 

În loc să diminueze tensiunile, această decizie ar putea exacerba polarizarea și ar putea eroda încrederea în eforturile de a gestiona eficient populațiile de lup.

Se recomandă ferm în cazul Convenției de la Berna să acorde prioritate procesului decizional bazat pe știință pentru a se asigura că procesele sale sunt ghidate de dovezi solide, mai degrabă decât de agende politice. 

Pentru a realiza acest lucru, Convenția ar trebui să-și consolideze mecanismele de bună guvernare, în special în ceea ce privește actualizarea listei speciilor protejate. O abordare transparentă și bazată pe știință este esențială pentru a menține credibilitatea și eficacitatea Convenției.

Prin stabilirea ca model de bună guvernare, Convenția de la Berna poate nu numai să-și salveze propria integritate, ci și să inspire și să consolideze guvernarea legislației UE în materie de conservare.

Mai multe Ştiri

Cercetarea creierului albinelor melifere; Bildquelle: Jerome Beetz/Universität Würzburg

Cercetarea creierului albinelor melifere

O echipă de cercetători de la Universitatea din Würzburg studiază creierul albinei meliferă.
citește mai mult

Adaptare complexă: cum au evoluat abilitățile cognitive la păsări; Bildquelle: Thomas Zimmel/VET-MAGAZIN

Adaptare complexă: cum au evoluat abilitățile cognitive la păsări

Cercetătorii de la Heidelberg cartografiază regiunile responsabile din creier și obțin noi perspective asupra dezvoltării embrionare și evolutive a acestuia
citește mai mult

sturion; Bildquelle: WWF

Începând de astăzi, încă 1000 de pui de sturioni înoată în Dunăre

Fiecare din ei reprezintă o speranță pentru supraviețuirea acestor specii amenințate
citește mai mult

Râsul în pericol: Impactul devastator al vânătorii ilegale; Bildquelle: Thomas Hulik - stock.adobe.com

Râsul în pericol: Impactul devastator al vânătorii ilegale

Probabilitatea globală de supraviețuire a râsului european este determinată mai mult de influențele umane decât  de factorii naturali
citește mai mult

LIFE-Boat4Sturgeon MS Negrelli; Bildquelle: BOKU/Zinner

LIFE-Boat4Sturgeon: Stația plutitoare incubator pentru protecția sturionilor a ajuns la Viena

Echipa Universității BOKU anunță un nou progres în protecția populației amenințate de cegă din Dunăre
citește mai mult

Nou subtip de Flavivirus descoperit la caprele negre din Alpi; Bildquelle: Stefanski via Wikimedia Commons, CC BY 2.5

Nou subtip de Flavivirus descoperit la caprele negre din Alpi

Un studiu european recent al Universității de Medicină Veterinară din Viena, publicat în revista internațională Viruses, a identificat pentru prima dată un nou virus, necunoscut până acum, transmis prin căpușe
citește mai mult

Regândirea managementului populațiilor de animale din grădinile zoologice; Bildquelle: Zoo Karlsruhe/Timo Deible

Regândirea managementului populațiilor de animale din grădinile zoologice

Cum se poate evita suprapopularea în grădinile zoologice? Până în prezent, contracepția a fost metoda preferată de grădinile zoologice pentru a evita suprapopularea
citește mai mult

ABCD și Boehringer Ingelheim organizează înscrieri pentru Premiul Tânărului Cercetător 2025; Bildquelle: shutterstock.com/Inna Novogel

ABCD și Boehringer Ingelheim organizează înscrieri pentru Premiul Tânărului Cercetător 2025

Consiliul European Advisory Board on Cat Diseases (ABCD) & Boehringer Ingelheim organizează înscrieri pentru Premiul Tânărului Cercetător 2025, care recompensează munca inovatoare și remarcabilă a tinerilor profesioniști promițători în domeniul bolilor infecțioase ale pisicilor și/sau al imunologiei aplicate
citește mai mult



Știri pe scurt

Internaţional

Literatură