Uleiurile esențiale ar putea fi noile antibiotice

(09.05.2016) Lovindu-se de bacterii din ce în ce mai rezistente la medicamente, oamenii de știință și fermierii stuadiază extractele din plante pentru a menține oamenii și animalele într-o stare bună de sănătate

Gaina

Uleiurile esențiale ne duc de cele mai multe ori cu gândul la lumânări parfumate și la zilele petrecute la spa, dar beneficiile lor dincolo de relaxare sunt mai puțin cunoscute. Uleiurile esențiale sunt de fapt doar simple extracte din plante care sunt utilizate în nenumărate produse de curățenie și de îngrijire personală și sunt ingredientul principal utilizat în unele produse pentru deratizare și în unele produse medicamentoase ce se eliberează fără rețetă cum ar fi Vick’s VapoRub și unele spray-uri pentru păduchi. Uleiurile sunt utilizate în industria alimentară datorită calității lor de conservant puternic împotriva patogenilor din mâncare datorită proprietăților antimicrobiene, antibacteriene și antifungice pe care le au. Numeroase uleiuri esențiale au demonstrat că sunt eficiente în tratarea multor probleme comune de sănătate cum ar fi greața și migrenele, și studille care sunt tot mai multe la număr spun că aceste uleiuri sunt destul de puternice pentru a omorî celulele canceroase umane din cancerele de sân, colon, gură, piele și altele.

Mai multe studii promițătoare s-au făcut pe oameni și animale, dar deocamdată cea mai mare parte a studiilor în acest domeniu au fost făcute în laborator. Va fi nevoie de mai multe studii clinice de control înainte ca o parte din aceste aplicații să fie disponibile publicului, dar între timp, oamenii de știință au obținut rezultate incitante într-o altă arie de utilizări: controlul crizei creșterii rezistenței la antibiotice. “Pierderea antibioticelor datorată rezistenței la antibiotice este una dintre cele mai importante provocări ale comunitățior de medicină umană și animală din secolul XXI,” a declarat Dr. Cyril Gay, lider senior al serviciului de Cercetări în Agricultură în cadrul Departementului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii (USDA).
Microbii rezistenți la medicamente ar putea cauza mai mult de 10 milioane de decese până în anul 2050.

Așa cum Cari Romm a scris în The Atlantic, animalele de fermă consumă până la 80% din antibioticele utilizate în SUA, iar cantitatea a crescut cu 16% din 2009 până în 2012 conform unui raport recent al Administrației Alimentelor și a Medicamentelor (FDA).
Această utilizare agresivă a medicamentelor a dus la apariția unor superbacterii care devin din ce in ce mai rezistente la antibiotice care sunt utilizate atât la animalele de fermă, cât și la oameni. De fapt, aproape 70% dintre antibioticele administrate acestor animale sunt clasificate ca fiind “cu importanță medicală” pentru oameni. Potrivit lui Romm, “În SUA, rezistența la antibiotice a cauzat mai mult de 2 milioane de boli în 2013 conform unui raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor, și aproximativ 23,000 decese” și au crescut costurile pentru sănătate cu mld.  Și lucrurile nu se îmbunătățesc deloc: un raport al guvernului Regatului Unit estimează că microbii rezistenți la antibiotice ar putea cauza peste 10 mil de decese și un cost suplimentar de triliarde până în 2050.Deși medicamentele sunt, desigur, uneori necesare pentru a trata infecțiile la animalele de fermă, motivele reale pentru care aceste medicamente sunt utilizate excesiv sunt grăbirea creșterii și compensarea pentru spațiile prea mici și neigienice în care sunt crescute animalele. Dr. Stuart B. Levy, un om cu multe titluri—hematolog și profesor la Universitatea Tufts; director al Centrului pentru Adaptare, Genetică și Rezistență la Medicamente; președinte al Alianței pentru utilizarea Prudentă a Antibioticelor și autor al cărții Paradoxul Antibioticelor: În ce fel utilizarea greșită a antibioticelor poate distruge proprietățile lor curative— consideră, la fel ca și colegii săi că utilizarea greșită antibioticelor în fermă are cea mai mare impact asupra rezistenței la antibiotice, care a fost declarată “o amenințare din ce în ce mai periculoasă pentru sănătatea publică la nivel global, amenințare care cere acțiune din partea tuturor departamentelor guvernamentale și din partea societății” - Organizația Mondială a Sănătății. Levy avertizează în legătură cu acest dezaztru latent de aproape 40 de ani, la două decenii după ce fermierii descoperiseră că adăugând cantități mici de antibiotice în hrana animalelor rezultatul va fi o creștere accelerată. Chiar și în vremurile acelea, un studiu condus de Levy a descoperit că găinile dezvoltă rapid rezistență la tetraciclină – în aproximativ o săptămână animalele dezvoltaseră bacterii rezistente la antibiotice în intestin. Luni mai târziu, bacteriile rezistente au afectat și gâinile netratate și chiar fermierii. Și lucrurile nu s-au oprit aici, acele bacterii rezistente deveniseră rezistente și la alte antibiotice pe care găinile nici măcar nu le consumaseră. “Antibioticele utilizate oriunde vor crea rezistență, iar acestă rezistență nu rămâne în acel mediu, declară Levy. “Rezistența este transferabilă între bacterii de tipuri diferite”.

Ce se face pentru a contracara aceasta amenințare evidentă la adresa sănătății lumii în creștere? FDA-ul a cerut celor din industria agrozootehnică să reducă utilizarea antibioticelor în mod voluntar, dar nimeni nu a ținut o evidență pentru a observa dacă există vreo schimbare (și nici nu a existat vreo arhivă ale antibioticelor utilizate pe parcursul acestor decenii). Fermierii ar putea declara în continuare că folosesc antibioticele pentru prevenția infecțiilor. “Lobby-ul este atât de puternic încât este dificil să obținem un refuz categoric pentru utilizarea antibioticelor” declară Levy. “Noi dorim să convingem utilizatorii – fermierii – că aceste practici ar trebui eliminate.”

Fie că fermierii doresc sau nu acest lucru, la orizont se arată o alternativă puternică. Numeroase studii recente – inclusiv câteva făcute de USDA – prezintă rezultate promițătoare ale utilizării uleiurilor esențiale la animale ca alternativă la antibiotice. Unul dintre studiile lor, publicat în octombrie 2014 în jurnalul Poultry Science, a descoperit că puii care au consumat hrană cu ulei de oregano adăugat au avut o rată a mortalității cauzată de ascită (o infecție comună la pui) cu 59% mai mică decât puii care au consumat hrana fără ulei de oregano. Un alt studiu, publicat într-un număr al BMC Proceedings din 2011 a arătat că o combinație de extracte din plante – oregano, scorțișoară și chilli – a modificat exprimarea genetică a puilor, rezultând creșteri în greutate și protecție împotriva infecțiilor intestinale. Un studiu publicat în 2010 în Poultry Science  a obținut rezultate similare, dar utilizând extracte de turmeric, ardei chilli și ciuperci shiitake. Un studiu al USDA ce se extinde pe o perioadă de mai mulți ani este acum în curs și va include investigații referitoare la utilizarea cojilor de citrice și alte uleiuri esențiale ca alternative la produsele medicamentoase.
Cercetătorii au făcut o comparație directă a efectelor antibioticelor comune cu acelea ale uleiurilor esențiale. Un astfel de studiu, apărut în numărul din martie 2012 al Journal of Animal Science, a arătat că uleiurile din rozmarin și oregano au produs aceleași creșteri în greutate la pui ca și antibioticul avilamicin, iar uleiul a omorât bacteriile la fel ca antibioticul. Descoperiri adiționale au arătat ca uleiurile esențiale scad riscul de salmonella la pui, iar un alt studiu a arătat că un amestec de uleiuri esențiale poate reduce răspândirea salmonellei la alte animale. Unul dintre co-autorii studiului, Dr. Charles Hofacre, profesor la Facultatea de Medicina Veterinară din cadrul Universității Georgia, a declarat că această ramură a cercetării este atât de nouă încât încă nu se știe exact cum funcționează uleiurile esențiale, dar “există dovezi solide care demonstrează că uleiurile au atât o funcție antibacteriană în intestin, cât și funcția de a stimula celulele din intestin să se refacă mai repede după boală – aceasta se întâmplă fie prin imunitate locală sau pur și simplu prin menținerea unor celule intestinale mai sănătoase.”

Lavanda
Lavandă (Florin Gorgan/Flickr)

Desigur, există de asemenea o nevoie cumplită de alternative la antibioticele pentru tratamentul direct pentru infecții la oameni și animale, nu doar pentru prevenirea bolilor și sporirea creșterii animalelor. Cercetările legate de folosirea uleiurilor esențiale la oameni au generat rezultate încurajatoare, dar astfel de studii sunt extrem de rare și se realizează la o scară mică, în special datorită succesului care l-au avut la folosirea lor pe animale.  Un studiu din Italia demonstrează că o combinație de uleiuri esențiale din cimbru și cuișoare a fost la fel de eficientă în tratarea bacteriilor vaginale ca și tratamentul obișnuit cu antibiotice și rezultatele unui studiu făcut de către cercetătorii din USA demonstrează că rănile infectate cu stafilococi s-au vindecat mai repede când au fost tratate cu vapori de ulei din arbore de ceai decât prin metodele tradiționale. Un studiu publicat în Decembrie 2013 a raportat faptul că un gel pentru mâini cu citronelă a fost la fel de eficient în reducerea MRSA pe pielea persoanelor voluntare, iar un studiu anterior a demonstrat că un curățitor cu ulei din arbore de ceai îndepărtează MRSA de pe piele  la fel de eficient ca și tratamentele standard la care bacteria pare să dezvolte rezistență. Acest tip de gel antibacterian pentru mâini, ieftin si obișnuit -  pe bază de ulei esențial, ar putea aduce o mare îmbunătățire în spitale, în special de când infecțiile cu MRSA sunt atât de des întâlnite în aceste unități de asistență medicală.

Rănile infectate cu stafilococi s-au vindecat mai repede când au fost tratate cu vapori de ulei din arbore de ceai decât prin metodele tradiționale.
În laborator, oamenii de știință au testat tot felul de combinații de uleiuri esențiale și antibiotice, și au descoperit în mod repetat că uleiurile – utilizate ca atare și în combinații cu câteva antibiotice obișnuite – pot lupta împotriva a numeroși patogeni, inclusiv tulpinile cu rezistență la antibiotice ale E. coli, Staphylococcus aureus (care cauzează infecții) și alte tipuri obișnuite de bacterii. Rezultatele arată cu vehemență că din combinația uleiurilor esențiale cu antibiotice se reduce semnificativ numărul antibioticelor necesare.  De exemplu, două studii recente au arătat că uleiurile esențiale de lavandă și scorțișoara au omorât E. coli și în combinație cu antibioticul piperacilină, uleiurile au inversat rezistența bacteriei E. Coli la antibiotic.  Într-un alt studiu realizat recent s-a descoperit că uleiul de busuioc și rozmarin au fost ambele eficiente în inhibarea creșterii a 60 de  tulpini E. coli, regăsite la pacienții spitalizați. Un alt studiu a avut rezultate similare în cazul altor uleiuri esențiale,  atât ca atare cât și în combinație cu antibiotice. Cercetătorii consideră că un mecanism în care uleiurile funcționează este prin slăbirea peretelui celular al bacteriei rezistente, deteriorând astfel sau omorând celulele, dar în același timp permițându-i antibioticului să pătrundă în celulă.

Este nevoie în mod clar de cercetări ulterioare pentru a permite avansarea acestui domeniu promițător de cercetăre, dar acest lucru implică timp și bani. O astfel de investiție  nu este de natură să provină din industria farmaceutică de masă, deoarece nu a pus un accent pe dezvoltarea antibioticelor din mai multe motive, inclusiv costurile excesive de a aduce un singur medicament pe piață fără un profit proporțional. ”, afirmă Dr. Nicole M. Parrish,  profesor asociat de patologie la Universitatea de Medicină John Hopkins și directorul asociat al departamentului de micobacteriologie de la spitalul John Hopkins, co-autorul unui studiu recent asupra posibilei utilizări a uleiurilor esențiale ca și alternative sau suplimente pentru antibiotice.

Dânsa afirmă că este o situație urgentă: când ea și colegii ei efectuează teste pentru a evalua medicaţia adecvată pentru un pacient,  descoperă adesea că nu există alte antibiotice eficiente pentru a trata bacteria respectivă. “Ne simțim neputincioși în fața acestei amenințări majore, și răspunsul la întrebarea de ce nu am făcut niciun progres pe acest front este simplu: cel economic. Din păcate, spectrul câștigurilor financiare pune în umbră perspectiva tranșelor. Ea afirmă că uleiurile esențiale conțin unul dintre cele mai potente componente antimicrobiale care există și că o înțelegere permanentă a acestora ar putea conduce la dezvoltarea unei noi clase de medicamente.  Să sperăm că aceste schimbări vor conduce acest domeniu înspre noi dezvoltări și descoperiri”, afirmă dânsa.

STUDIU DE CAZ

Pacient

Bacterii Invincibile din Orientul Mijlociu

Gay explică cum “fitonutrienții” sau ”fitochimicalele” sunt componente chimice derivate din plante care au un spectru larg de beneficii asupra sănătății,  “inclusiv promovarea distrugerii tumorilor și o rezistență crescută la boli infecțioase și au fost folosite ca și agenți promotori ai sănătății și au fost utilizate de către mai multe culturi de-a lungul mileniilor. ”
Potențialul lor nu este surprinzător atunci când luăm în considerare faptul că elementele din plantă care formează uleiurile esențiale există pentru a ajuta plantele să se protejeze de infecție, să reziste la variațiile de temperatură, să se vindece după deteriorări și să respingă paraziții.

Totuși, o doză de scepticism este de așteptat într-o cultură ca și a noastră care este obișnuită să creeze medicamente sintetice în laborator (să nu mai spunem de reputația proastă a uleiurilor esențiale pe care au câștigat-o de la faptul că au fost considerate leacuri miraculoase pentru orice), chiar dacă o parte dintre cele mai importante și obișnuite produse farmaceutice provin din plante. De exemplu, aspirina derivă din salcie, deși componentul cheie este acum sintetizat de către producători; tratamentul pentru malarie (încă folosit și astăzi) este derivat din Vachellia xanthophloea; morfina este derivată din floarea de mac; paclitaxel a fost inițial un derivat al salciei din Pacific, și multe medicamente pentru răceli și tuse sau creme pentru detensionarea mușchilor au extract de mentă printre ingredientele principale.  Chiar și un nou tratament dezvoltat pentru Ebola depinde de utilizarea plantelor de tutun.

Revenind înapoi la ferme, unii oameni pun deja în practică utilizarea uleiurile esențiale. “Există un număr de companii care vând deja extracte de plante ca semințe aditive, și mari producători care adaugă de asemenea aditivi la rațiile animalelor pentru a le îmbunătăți sănătatea, mai ales sănătatea intestinelor pe parcursul ciclului de producție”, spune Gay. Nimeni nu pare dispus să ofere acea informație deși nici nu trebuie să o facă. Un fermier care a vorbit public în legătură cu uleiurile esențiale este Scott Sechler, deținător al fermelor Bell & Evans, producător al celor mai scumpe produse fără antibiotice pentru păsări. Revenind la anul 2012, a vorbit la New York Times despre cum a folosit uleiul de oregano și scorțișoară pentru a lupta împotriva infecției de la ferma lui, care acum numără aproximativ 140 cu un  total de 9 milioane de pui infectați în acle moment.

Deși el afirmă că abordarea a funcționat mai bine decât celelalte opțiuni pe care le-a încercat, el tot a afirmat la The Times, “M-am îngrijorat puțin de modul cum aș suna vorbind despre asta,”, adaugă el, “Dar eu chiar cred că suntem pentru ceva aici.” El știe cu siguranță despre stigma atașată la abordării lui, în ciuda faptului că aceasta  funcționează.  Astfel, uleiurile esențiale sunt cu adevărat o armă secretă, un erou necunoscut folosit cu succes, dar nu public.

Scortisoara
Scorțișoară (Dennis Brekke/Flickr)

Lui Sechler i-au luat aproape 10 ani sa-i facă pe oamenii cu care lucrează să creadă în metoda lui, inclusiv pe fermieri, muncitori de la fabricile de furaje, și pe angajații săi care sunt acum în jur de 1,200. Și-a insușit de asemenea și mult scepticism din partea colegilor.
Pentru cineva care observă că acestuia îi lipsește o educație formală, Sechler se află în fruntea unor metode de ultimă oră (aici se numără Templul Grandin, celebrul expert în știința animalelor, ca și prieten care l-a ajutat să pună în aplicare un sistem  uman de sacrificare). El a utilizat o procedura fără antibiotice pe o perioadă de 30 de ani și acesta descrie metoda lui actuală în ceea ce privește efectele sale asupra bacteriilor intestinale – un alt subiect fierbinte în momentul de față. “Am început cu o rasă de pui, care nu a fost crescută să fie stresată și hrănită peste măsură și să trăiască în condiții sanitare,” spune el. Ei hrănesc de asemenea puii cu grăunțe de înaltă calitate ce conțin uleiuri esențiale și evită folosirea substanțelor chimice toxice precum hexanul, care este frecvent utilizat de către fermieri în procesarea hranei. “Cu rasa noastră de pui, mediul în care trăiesc și programul de hrănire, suntem capabili să promovăm bacteriile intestinale sănătoase – folosim uleiul de oregano pentru a omorî bacteriile rele și uleiul de scorțișoară pentru a sprijini bacteriile bune.”

El afirmă că modelul lui fucționează pentru el deoarece el nu încearcă să rezolve  problema care este deja scăpată de sub control. Unii fermieri au nevoie de mai multe arme puternice pentru că încearcă să compenseze pentru problemele în curs de desfășurare cauzate de practicile de curățare neadecvate și de condițiile de trai  insalubre. Ei ar putea pune puii mici pe resturile de gunoi de grajd de la celelalte animale pentru că ei defapt nu curăță în mod corespunzător mai întâi hambarul, și atunci ei ar putea folosi clor pentru a spăla puii procesați. Oricare ar fi bacteriile (și antibioticele) care se află în ferma de broileri, acestea ajung în cele din urmă în farfurie. “Nu poți doar să adaugi uleiuri esențiale într-un mediu de trai groaznic și să te aștepți la ceva magic—ei nu repară o greșeală—spune el. “Dar dacă îi întâlnești la mijlocul drumului făcând lucrurile cum trebuie, ei o sa te ducă la linia de sosire.” Oamenii l-au avertizat că bacteriile ar deveni de asemenea rezistente la uleiurile esențiale, dar acest lucru nu s-a întamplat, și fermele lor au procesat peste 50 milioane de pui anul trecut. Potrivit lui C. Norman Shealy, un neurochirurg absolvent al Duke University și un autor al The Healing Remedies Sourcebook: Over 1000 Natural Remedies to Prevent and Cure Common Ailments, este posibil ca bacteriile sa devină rezistente la uleiurile esențiale, dar nu e probabil deoarece uleiurile conțin cu câteva sute de compuși chimici mai mult decât antibioticele,  astfel fiind dificil pentru bacterii să se adapteze la uleiuri.

“Noi folosim ulei de oregano pentru uciderea bacteriilor rele și ulei de scorțișoară pentru a susține bacteriile bune”.
Adaptarea unor practici mai sănătoase poate însemna un cost suplimentar, cost ce afectează prețurile de vânzare ale marilor producători de păsări de curte. Sechler, al cărui companie nu este disponibilă vanzării en detail, spune că el a fost norocos să aibă un consumator loial în continuă creștere care este dispus să plătească un pic mai mult pentru o calitate mai bună. Sechler spune că dacă publicul începe să ceară carne fără antibiotic, mai mulți producători se vor conforma, și schimbarea ar trebui să vină de asemenea de la alți jucători-cheie. “Cantitatea de uleiuri esențiale folosite de către industria alimentară ar trebui să fie de sute de ori mai mare decât este”, spune el. “Universitățile au nevoie să fie capabile să vorbească cu câțiva din industrie fără să le fie tăiate capetele,” în loc să vorbească în șoaptă deoarece ei oferă finanțare pentru cercetare. El crede de asemenea ca USDA și FDA ar trebui să creeeze standarde care  să limiteze utilizarea de antibiotice și cere ca toată lumea din industrie să se conformeze până la o anumită dată, similar cu modul în care standardele de eficiență pentru autovehicule au fost introduse și puse în aplicare.

“Din păcate în acestă industrie trebuie să pui presiune pe oameni. Dacă nu ar trebui să o facă toată lumea, mulți nu ar face-o”, spune Sechler. În ciuda rezultatelor încurajatoare din cadrul studiului și succesul dovedit al lui Sechler, lipsa de reglementare și evidența este de asemenea o potențială problemă în utilizarea uleiurilor esențiale: “Aceste produse sunt folosite în fiecare zi, dar nu pot să îți spun sigur câtor pui sau curcani le sunt date aceste produse pentru că nu cred că există cineva în toată țara care ține evidența acestui lucru,” spune Hofacre, și Gay constată faptul că aditivii pentru hrană nu sunt nici ei reglementați. “Cu toate acestea, ei sunt folosiți cu succes și cred că cu cât învățăm mai multe despre diferite uleiuri esențiale și alte extracte de plante, vom găsi combinații mult mai eficiente,” spune Hofacre.

Levy crede că investigațiile asupra extractelor de plante ca alternative la antibiotice sunt  “minunate”, dar el avertizează că pentru orice alternativă, “trebuie demonstrat faptul că această practică este într-adevăr folositoare și alternativele ar trebui să treacă prin mai multe verificări și investigații” de care antibioticele n-au avut parte.

Mai multe Ştiri

ARPAC Nutrition HUB

ARPAC prezintă Nutrition HUB - cel mai amplu material despre nutriția sănătoasă a animalelor de companie

ARPAC - Asociația Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie prezintă Nutrition HUB, cel mai amplu material de nutriție dedicat îngrijirii animalelor de companie, cu informații documentate de specialiști.
Citește mai mult

Boli_hepatice_banner

Sunteți invitat la evenimentul nostru exclusiv online cu Dr. Penny Watson

Penny este lector principal în Medicina Animalelor Mici la Universitatea Cambridge
Citește mai mult

Maravet_2021

Maravet angajează reprezentant medical de vânzări aparatură pentru zona Moldova

Dacă ești pasionat de tehnologie în medicina veterinară, îți place să interacționezi cu oamenii, ești dinamic și îți place să fii tot timpul în mișcare, te așteptăm în echipa noastră! 
Citește mai mult

Anunt angajare ferme

Maravet SRL angajează reprezentant medical de vânzări - divizia Ferme, zona Transilvania

Angajăm reprezentant medical de vânzări - divizia Ferme pentru zona de Transilvania! Dacă ești pasionat de medicină veterinară, iți place să interacționezi cu oamenii, ești dinamic și îți place să fii tot timpul în mișcare, te așteptăm în echipa noastră! 
Citește mai mult

studiu ARPAC

Numărul românilor din mediul urban care dețin animale de companie a crescut în perioada stării de urgenţă

Rezultatele studiului „Atitudini şi comportamente ale românilor din mediul urban privind animalele de companie”, realizat de Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC)
Citește mai mult

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Global advisory and asset management specialists, Gordon Brothers, has been instructed to manage the sale of the assets of The Animal Health Trust by the Trustees and their advisors
Citește mai mult

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC a murit

Colega Camil Stoian ne-a lăsat complet pe neașteptate pe 26 iunie 2020
Citește mai mult

știință

Companii

Internaţional

Literatură