Virusul diareei virale la bovine (VDVB): protecția eficientă este posibilă

Diareea virală bovină (DVB), provocată de virusul diareei virale la bovine (VDVB), este o boală gravă la bovine care este endemică în întreaga lume. Infecția cu acest virus poate duce la moartea animalului. Dar acesta nu trebuie să fie cazul, după cum arată un studiu realizat recent de către Vetmeduni Viena. Odată cu aplicarea adecvată a măsurilor disponibile, este posibilă combaterea cu succes a virusului și chiar eradicarea în întregime a bolii.

Diareea virală bovină (DVB) este o boală infecțioasă a animalelor cu consecințe semnificative asupra sănătății și asupra impactului economic global. Pe de o parte, rata ridicată a morbidității și mortalității, sporirea prematură a sacrificării și scăderea performanței reproductive în rândul animalelor infectate duce la pierderi directe. Pe de altă parte, cheltuielile substanțiale necesare pentru a controla infecțiile cu VDVB duc la pierderi indirecte considerabile.


Diareea virala bovina (DVB), provocata de virusul diareei virale la bovine (VDVB), este o boala grava la bovine care este endemica in intreaga lume. Infectia cu acest virus poate duce la moartea animalului.

În acest context, cercetătorii de la Vetmeduni din Viena, au publicat recent o meta-analiză a studiilor anterioare pentru a determina distribuția geografică și evoluția temporală a prevalenței globale a VDVB, asociate cu factorii de risc și impactul programelor de vaccinare și eradicare.
Analiza efectuată de echipa de cercetare de la Vetmeduni din Viena a evidențiat o mare varietate de prevalențe ale DVB atât în interiorul, cât și între regiunile ONU studiate, deși în ultimele decenii s-a observat o scădere a prevalenței DVB în toate regiunile ONU.
Aceste informații noi sunt deosebit de valoroase: în lumea globalizată de astăzi, în care comerțul internațional cu animale vii este ceva obișnuit, este esențial să se asigure că bolile infecțioase, cum ar fi DVB, nu sunt transportate peste hotare.

Eradicarea VDVB este posibilă

Meta-analiza, o primă astfel de analiză a prevalenței infecțiilor cu VDVB la populația bovină globală, indică faptul că variația prevalenței VDVB se datorează în principal diferențelor de aplicare a programelor de control și eradicare (inclusiv vaccinarea). În medie, țările care au implementat programe de control au o prevalență VDVB care este de 1,5 ori mai mică la nivelul animalelor și efectivelor, comparativ cu țările fără astfel de măsuri. Măsurile sunt atât de eficiente încât mai multe țări, cum ar fi Suedia, Finlanda și Norvegia, au eradicat complet VDVB. În alte țări, de exemplu, în Austria, programele de control al DVB au fost atât de reușite, încât autoritățile și-au îndreptat atenția către controalele la fața locului.
Întrebat de ce nu toate țările au implementat un program național de control al BVD, Beate Pinior de la Institutul de Sănătate Publică Veterinară de la Vetmeduni din Viena, care a pregătit studiul împreună cu o echipă de cercetători de la Vetmeduni, a declarat: "Există mai multe motive. În primul rând, nu există niciun temei juridic internațional care să prevadă controlul VDVB. Eradicarea VDVB este un proces îndelungat care implică un nivel ridicat de angajament în materie de resurse. În multe țări, măsurile de control al bolilor animale se axează pe bolile care pot fi transmise oamenilor. Aceste țări oferă puține fonduri pentru controlul vizat al bolii animale fără potențial zoonotic."

Meta-analiza ajută la lupta globală împotriva VDVB

Prezentul studiu Vetmeduni din Viena subliniază, de asemenea, necesitatea unor studii epidemiologice comparabile la nivel internațional pentru a informa factorii de decizie politică. Beate Pinior: "Datele prezentate aici sunt deosebit de importante pentru autoritățile veterinare, deoarece dezvăluie distribuția globală a VDVB și impactul economic potențial al bolii".

Boala diareică periculoasă la bovine

Virusul de diaree virală bovină (VDVB) provoacă o boală diareică potențial letală la bovine, în special la viței și animale tinere. Un rezervor important VDVB sunt animalele infectate persistent (PI), care elimină cantități mari de virus pe toată durata vieții lor, dar nu dezvoltă anticorpi împotriva VDVB. "Infecția unei bovine gestante cu VDVB poate avea ca rezultat fătarea unui animal non-imunocompetent cu PI. Aceste animale PI răspândesc infecția ", spune Pinior.

Meta-analiza a acoperit 325 de studii din întreaga lume

Meta-analiza a inclus 325 de studii din 73 de țări diferite (acoperind 10 regiuni ale ONU) pentru perioada 1961-2016. Majoritatea studiilor au fost realizate la nivel regional (77,02%), urmate de nivel național (13,04% nivel (9,94%). Conform meta-analizei, prevalența infecțiilor persistente cu VDVB a variat de la puțin (≤ 0,8% în Europa, America de Nord și Australia) până la mediu (> 0,8% până la 1,6% în Asia de Est) ).

Publicație:
Articolul "O meta-analiză a prevalenței virusului diareei virale la bovine (VDVB) în populația bovină globală" de Bettina Scharnböck, Franz-Ferdinand Roch, Veronika Richter, Carsten Funke, Clair L. Firth, Walter Obritzhauser, Walter Baumgartner, Annemarie Käsbohrer și Beate Pinior au fost publicate în Nature Scientific Reports.


Mai multe Ştiri

Project Manager Clinical Studies; Bildquelle: Shutterstock.com/aslysun

Job offer: Project Manager Clinical Studies (m/f/x)

Companies in the animal health and feed industries require qualified support in the development and registration of their products 
citește mai mult

Petiție: Medicii veterinari susțin adoptarea OUG pentru modificarea; Bildquelle: Thomas Zimmel/VET-MAGAZIN

Petiție: Medicii veterinari susțin adoptarea OUG pentru modificarea art. 37 din Legea 160/1998 în forma avizată de Comisia Europeană

În 11 august 2024 ANSVSA a postat pe transparența decizională un proiect de OUG pentru modificarea art. 37 din Legea 160/1998, proiect care a primit avizul Comisiei Europene pentru adoptare și publicare la finele lunii noiembrie 2024
citește mai mult

oaie; Bildquelle: Thomas Zimmel/VET-MAGAZIN

Conducerea ANSVSA s-a întâlnit cu reprezentanții crescătorilor de ovine și caprine

Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, alături de conducerea ANSVSA, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine, ai centrelor de colectare, exportatorilor și fermierilor
citește mai mult

FEI HorseApp; Bildquelle: RF/Canva/FEI

FEI HorseApp –  Soluții digitale în managementul ecvinelor

Odată cu progresul digitalizării în domeniul veterinar, Federația Ecvestră Internațională (FEI) oferă o nouă soluție eficientă pentru gestionarea vaccinărilor împotriva gripei ecvine.
citește mai mult

Myvetlearn oferă cursuri de germană online pentru medici veterinari!

Myvetlearn oferă cursuri de germană online pentru medici veterinari!

În prezent sunt tot mai căutați, în cabinetele și clinicile veterinare vorbitoare de limbă germană, medici veterinari cu cunoștințe tehnice excelente din mediul internațional 
citește mai mult

Congresul RoVECCS 2025 la București

Congresul RoVECCS 2025 la București

Cel de-al 10-lea Congres al Societății Române de Urgență și Terapie Intensivă Veterinară (RoVECCS) va avea loc la București în data de 21 și 22 martie 2025
citește mai mult

Inspectorii ANSVSA; Bildquelle: shutterstock.com/aslysun

Inspectorii ANSVSA au intervenit prompt în cazul suspiciunii de toxiinfecție alimentară la un eveniment din Reghin

Inspectorii ANSVSA au intervenit rapid în urma incidentului de la „Balul Însuraților” din Reghin, unde 37 de persoane au prezentat simptome specifice unei toxiinfecții alimentare
citește mai mult

Bovin; Bildquelle: Thomas Zimmel/VET-MAGAZIN

Acțiuni întreprinse de ANSVSA pentru prevenirea apariției febrei aftoase în România

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al WOAH, apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli
citește mai mult

Știri pe scurt

Companii

Internaţional

Literatură