VET-MAGAZIN logo
Hibernarea liliecilor influențată de iernile mai calde din Europa  
Leibniz-IZW/Dmytro Zubkov
Webinar: Medicinal Cannabis - How to integrate this ‘Old Drug’ into modern evidence-based clinical practice
Cannabis Training University via Wikimedia Commons
S-a lansat numarul 57 al revistei "Veterinaria"
S-a lansat numarul 57 al revistei…
Yaboumba World Congress 2025
Yaboumba
Yaboumba World Congress 2025
Cum poate deveni productia de lapte mai sustenabila?
Thomas Zimmel/VET-MAGAZIN
General

Cum poate deveni producția de lapte mai sustenabilă?

O alimentație a cărei componentă principală este iarba și un consum redus de nutrețuri concentrate au ca beneficiu final mai multă proteină pentru consumul uman.

. . .

Cum influențează hrănirea cu nutrețuri concentrate durabilitatea? Cercetători de la Universitatea din Göttingen și de la Institutul pentru Dezvoltare Rurală din Kassel au investigat eficiența utilizării proteinelor în fermele de vaci de lapte și au demonstrat că o alimentație bazată pe iarbă și un aport redus de concentrate duce la o producție mai mare de proteină destinată alimentației umane.

În plus, acest tip de hrănire reduce impactul asupra mediului prin diminuarea surplusurilor de nutrienți eliberate în ecosisteme. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Agricultural Systems.

Pentru a crește producția de lapte, în ultimele decenii, fermele au început să hrănească vacile tot mai mult cu nutrețuri concentrate bogate în proteine și energie – precum cerealele sau soia. În același timp, pășunatul și hrănirea pe bază de iarbă au scăzut considerabil.
Însă această practică implică riscuri pentru mediu, deoarece depinde parțial de importurile de furaje la scară globală și intensifică concurența pentru terenurile agricole destinate producției de alimente pentru oameni. Din acest motiv, cercetătorii au căutat soluții pentru a face producția de lapte mai sustenabilă.

Au fost analizate un număr de 52 de ferme de vaci de lapte din întreaga Germanie – atât ecologice, cât și convenționale – calculând eficiența utilizării proteinelor în producția de lapte prin intermediul așa-numitului indicator hePCR (human-edible protein conversion ratio – rata de conversie a proteinelor comestibile de către om).

Această măsurătoare exprimă raportul dintre proteina comestibilă din furaje și proteina din lapte și arată cât de intens concurează oamenii și vacile de lapte pentru aceeași resursă alimentară. Ulterior, echipa de cercetare a corelat eficiența proteinelor cu diverși factori de mediu, precum diversitatea speciilor vegetale și nivelul de poluare cu azot în pajiști.

„Rezultatele arată că un consum ridicat de nutrețuri concentrate afectează negativ, semnificativ, balanța generală a producției de proteină alimentară”, explică autoarea principală Maria Wild, de la Departamentul de Știința Pajiștilor al Universității din Göttingen. „În schimb, o producție de lapte bazată pe iarbă generează, în ciuda unei cantități totale mai mici de lapte, mai multă proteină utilă pentru alimentația umană.”

Dr. Martin Komainda de la același departament adaugă: „Un randament proteic net ridicat este asociat cu o diversitate semnificativ mai mare a speciilor de plante pe pajiștile fermelor și cu surplusuri mai mici de azot și fosfor.”

Prof. Dr. Johannes Isselstein, șeful departamentului, trage concluzii pentru viitor: „Păstrarea biodiversității, reducerea surplusurilor de azot și, în același timp, producerea de alimente regionale de înaltă calitate sunt aspecte centrale ale obiectivelor naționale și internaționale de durabilitate. Prin urmare, este nevoie urgentă de o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul în care evaluăm eficiența și durabilitatea în producția de lapte.”

Studiul a fost finanțat de Oficiul Federal pentru Conservarea Naturii (BfN).

Publicație

Maria Wild et al. Feed the green for a sustainable and protein-efficient dairy production , Agricultural Systems (2025)

. . .

MAI MULTE ȘTIRI

. . .

Companii

Internaţional

Distribuie acest articol pe:

Werbung via Google
Werbung via Google

Literatură Literatură Literatură

Laser Therapy in Veterinary Medicine: Photobiomodulation – un ghid pentru medicii veterinari
Laser Therapy in Veterinary Medicine: Photobiomodulation…
(11 mai. 2025) O lucrare de referință pentru medicii veterinari interesați…
S-a lansat numarul 57 al revistei…
(7 apr. 2025) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor…
Carte electronică gratuită: How and When…
(27 ian. 2025) O nouă carte cu acces gratuit oferă îndrumări…
S-a lansat numarul 21 al revistei…
(15 mar. 2016) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor…

Evenimente internaționale Evenimente internaționale Evenimente internaționale

EERVC 2025 la Ljubljana
shutterstock.com/tokar
EERVC 2025 la Ljubljana
(11 iun. 2025) Cel de-al 8-lea congres al Conferinței Veterinare Regionale…
Congresul Medical AniCura CEE 2025
(18 mai. 2025) AniCura are plăcerea de a vă invita, în…
Webinar GRATUIT: Planuri de recuperare ecvină…
(17 mai. 2025) Pe 20 mai 2025, începând cu ora 12:30…
Purina Institute și ECVIM-CA Residents Training…
(17 mai. 2025) Vrei să-ți dezvolți abilitățile de cercetare și să…
FECAVA EuroCongress 2025: Medicină veterinară pentru…
(12 mai. 2025) FECAVA EuroCongress 2025 va avea loc în perioada…
Împreună pentru sănătatea animalelor: conversații esențiale…
(30 apr. 2025) Institutul Purina dă startul seriei de webinare gratuite…

Premii și burse Premii și burse Premii și burse

Bursa de călătorie FECAVA-Laboklin 2025
Bursa de călătorie FECAVA-Laboklin 2025
(19 mar. 2025) Medicina veterinară nu cunoaște granițe, iar FECAVA și…
Lansarea concursului pentru Premiul Herbert Stiller…
(10 mar. 2025) Organizația Doctors Against Animal Experiments susține proiectele de…
ABCD și Boehringer Ingelheim organizează înscrieri…
(27 ian. 2025) Consiliul European Advisory Board on Cat Diseases (ABCD)…