Oamenii de ştiinţă români, chemaţi să facă parte din două comitete ştiinţifice ale EFSA
(24.05.2013) Reprezentanţii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au fost prezenţi astăzi la Bucureşti pentru a purta discuţii cu oamenii de ştiinţă din România, Bulgaria, Cipru şi ţările vecine cu privire la activitatea sa şi a-i încuraja să facă parte din comitetele ştiinţifice ale autorităţii, care se ocupă de siguranţa ingredientelor alimentare şi a ambalajelor pentru alimente.
În cadrul unui eveniment desfăşurat în capitala României, organizat în cooperare cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, EFSA a subliniat recenta cerere de exprimare a interesului pentru a deveni membru al Grupului ştiinţific pentru aditivi alimentari şi surse nutritive adăugate în alimente (ANS) şi al Grupului ştiinţific pentru materiale care intră în contact cu produsele alimentare, enzimele, aromele i mijloacele auxiliare de prelucrare (CEF). Cererea de exprimare a interesului pentru aceste grupuri este deschisă între 15 aprilie 2013 şi 17 iunie 2013.
Dr. Radu Roatiş Cheţan, membru al Consiliului de administraţie al EFSA a spus: Grupurile ANS şi CEF îşi desfăşoară activitatea în domenii importante, cum sunt aditivii alimentari şi materialele care intră în contact cu alimentele.
EFSA caută în mod special experţi din România şi din alte state membre noi pentru această cerere, deoarece autoritatea doreşte să se asigure că grupurile sale ştiinţifice sunt bine reprezentate, cu oameni de ştiinţă care reflectă diversitatea geografică a expertizei în Uniunea Europeană, pe care se bazează EFSA în desfăşurarea activităţii sale.
Dr. Leon Brimer, membru al Grupului CEF al EFSA, prezent la reuniunea de la Bucureşti, a afirmat: Oamenii de ştiinţă ai EFSA lucrează cu cele mai recente date ştiinţifice în grupuri multidisciplinare, în cadrul cărora aflăm perspectivele altor oameni de ştiinţă şi ne aducem propria contribuţie. Acest mod de lucru poate fi un mare avantaj pentru activitatea privind aspectele naţionale ale siguranţei alimentare.
Candidaţii trebuie să demonstreze experienţă în realizarea de evaluări ştiinţifice ale riscurilor şi să aibă un nivel de excelenţă ştiinţifică dovedit, cu realizări în domeniul toxicologiei, testării toxicităţii, chimiei, evaluării expunerii alimentare, nutriţiei umane, enzimelor alimentare, inclusiv din microorganisme modificate genetic şi tehnologiei alimentare.
Candidaţii selectaţi, cărora le va fi oferit un mandat de trei ani, vor contribui la formularea de avize ştiinţifice de cea mai înaltă calitate pentru factorii de decizie din UE, în domeniul siguranţei alimentelor şi hranei pentru animale.
Experţii interesaţi sunt invitaţi să solicite calitatea de membri ai grupurilor ştiinţifice ale EFSA prin intermediul unei proceduri online, ale cărei detalii sunt disponibile prin linkul de mai jos sau prin pagina de întâmpinare a EFSA, pe durata procedurii. Cererea de exprimare a interesului a fost publicată şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.