Campania naţională de vaccinare împotriva antraxului este în desfăşurare

(24.04.2015) Campania de vaccinare împotriva antraxului se desfăşoară la nivel naţional. Această campanie are loc o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat.

Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună.

Vaccinarea este gratuită pentru proprietarii de animale, costul acestei acţiuni fiind suportat de la bugetul de stat, în cadrul Programului Strategic.

Antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic, dată fiind rezistenţa deosebita a sporilor şi transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

Acţiunea îşi propune să prevină îmbolnăvirea cu antrax a animalelor, în mod special a celor din mediul rural, dar şi a oamenilor.

ANSVSA reaminteşte proprietarilor de animale din aceste specii despre obligaţia legală pe care o au, de a permite accesul medicilor veterinari în gospodării, pentru a vaccina animalele.

Antraxul sau dalacul este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecţia. Boala este comună omului si animalelor.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecţii cu antrax: antrax cutanat, printr-o leziune a pielii; antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate; antrax orofaringian (regiunea posterioară a cavităţii bucale), prin ingestie de alimente contaminate şi antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent.

Perioada medie de incubaţie pentru antrax este de până la 7 zile, dar poate dura 60 de zile sau mai mult până la apariţia simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infecţiei. Alte simptome pot fi: ganglioni limfatici măriţi în apropiere de zona cu leziunea cutanată, febră, migrene (dureri de cap) şi un sentiment de disconfort.

Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora.

MAI MULTE ŞTIRI

BVD

Virusul diareei virale la bovine (VDVB): protecția eficientă este posibilă

Diareea virală bovină (DVB), provocată de virusul diareei virale la bovine (VDVB), este o boală gravă la bovine care este endemică în întreaga lume. Infecția cu acest virus poate duce la moartea animalului. Dar acesta nu trebuie să fie cazul, după cum arată un studiu realizat recent de către Vetmeduni Viena.
Citește mai mult

Rolul clenbuterolului în restabilirea funcției respiratorii normale la cabaline

Articol de studiu ce prezinta rolul clenbuterolului (Dilaterolului). în restabilirea funcției respiratorii normale la cabaline.
Citește mai mult

Bovine

Așternutul de compost benefic pentru sănătatea copitelor bovinelor

Vacile de lapte ținute în hambar dezvoltă afecțiune a copitelor din cauza zonelor suspecte de umiditate crescută. Aceste anomalii pot să afecteze fertilitatea animalelor precum și producția de lapte a acestora. Un studiu condus de cercetătorii de la Vetmeduni Vienna demonstrează acum că utilizarea așchiilor și a rumegușului în adăposturile cu vacile de lapte în loc de așternut din paie este mult mai benefică pentru sănătatea copitelor.
Citește mai mult

Cattle

Vaccinarea: alternativa cea mai importantă la antibiotice

Conform conceptului „one health, one medicine” (o singură sănătate, o singură medicină), medicina umană și cea veterinară sunt unite de mult timp în realizarea obiectivului de a reduce utilizarea antibioticelor la minimumul necesar, și aceasta din mai multe motive.
Citește mai mult

Vaccination

Acoperiți lipsurile din programul dumneavoastră de vaccinare

Este important ca veterinarii și producătorii să lucreze împreună pentru a acoperi lipsurile. Orice program eficient de vaccinare acoperă etapele de creștere esențiale, de la vițeii nou-născuți până la juninci antepartum, pentru a minimiza riscurile de îmbolnăvire și a maximiza potențialul de producție total.
Citește mai mult

Gaina

Uleiurile esențiale ar putea fi noile antibiotice

Lovindu-se de bacterii din ce în ce mai rezistente la medicamente, oamenii de știință și fermierii stuadiază extractele din plante pentru a menține oamenii și animalele într-o stare bună de sănătate.
Citește mai mult

Antibiotice

Limitări drastice la folosirea antibioticelor în zootehnie

Utilizarea antibioticelor în domeniul veterinar va fi mult restrânsă, după ce parlamentarii europeni au votat un Raport prin care se interzice tratamentul colectiv și preventiv al animalelor cu aceste medicamente.
Citește mai mult

Bacillus Cereus

Bacillus cereus este capabilă să reziste la anumite terapii cu antibiotice

Patogenul bacteriei Bacillus cereus cauzează vomă și diaree, infecții sistemice și locale precum  și infecții oculare și sepsis. O echipă de la Vetmeduni Viena au reportat pentru prima dată, că Bacillus cereus, prin contact cu anumite antibiotice, poate trece într-o stare latentă.
Citește mai mult



Revista

Companii

Internaţional

Literatură