Întâlnire a preşedintelui ANSVSA cu reprezentanţi ai organizaţiilor de protecţie a animalelor din Austria
(17.12.2013) Preşedintele ANSVSA, dr. Vladimir Mănăstireanu, continuă seria acţiunilor de promovare a strategiei pentru gestionarea câinilor fără stăpân din România şi de identificare de noi parteneri şi de soluţii cât mai eficiente, care să vină în sprijinul rezolvării acestei situaţii.
În acest sens, în perioada 4 5 decembrie, preşedintele Autorităţii, însoţit de consilierul dr. Maximilian Drăgan, se află în Republica Austria, unde se va întâlni cu reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a animalelor din această ţară.
Programul include vizitarea unui adăpost de animale fără stăpân, unde va purta discuţii cu: dr. Madeleine Petrovic preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor din Viena dr. Andrea Kdolsky, fost ministru federal al sănătăţii, Kurt Kotrschal, biolog, fondator al Centrului de Cercetare a Comportamentului Lupilor.
După încheierea acestei vizite, dr. Vladimir Mănăstireanu va participa la o masă rotundă împreună cu reprezentanţi ai asociaţiilor austriece de protecţie a animalelor.
Partea română va expune situaţia existentă în România la acest moment, abordarea legislativă şi tehnică aleasă de Autoritate, principiile care au stat la baza elaborării actelor normative şi a strategiei care urmează a fi aplicată.
Accentul va fi pus pe faptul că ANSVSA, în elaborarea normelor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, a luat în considerare legislaţia internaţională în domeniu şi recomandările Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), privind controlul populaţiei canine şi a organizat o consultare extinsă a tuturor celor implicaţi şi interesaţi.
În acest cadru, asociaţiile austriece prezente vor prezenta propuneri de cooperare şi modalităţi de implicare a acestora, în eforturile de gestionare a situaţiei câinilor fără stăpân, pe plan central şi local.
La finalul acestei mese rotunde, va avea loc o conferinţă de presă, unde fiecare dintre participanţi îşi va exprima punctul de vedere, precum şi concluziile discuţiilor purtate.
Unul dintre rezultatele aşteptate ale acestei deplasării este acelea de a găsi parteneri interesaţi de dezvoltarea unor proiecte de susţinere a strategiei româneşti de gestionare a câinilor fără stăpân.
Aici, facem referire la implicarea concretă în organizarea de campanii de sterilizare în mediul rural, oferirea de hrană către adăposturi sau pentru cei care adoptă animale din adăposturi, dar şi în campanii de informare şi educare publică.
La fel de importantă este şi prezentarea, pe plan extern, a situaţiei reale a câinilor fără stăpân, pentru a demonta acuzaţiile nefondate aduse ţării noastre pe această temă şi a diminua, astfel, consecinţele negative asupra imaginii României.