Toxoplasmoza
(31.05.2012) Toxoplasmoza este o zoonoză dată de un protozoar intracelular, ce afecteză peste 300 de specii de animale, produsă de Toxoplasma gondii, şi se exprimă prin tulburări nervoase, pulmonare, iar la femele determină mortinalitate, malformaţii congenitale şi avorturi.
Dr. Marius Daniel Durba
Toxoplasma gondii este un sporozoar dixen având gazdă definitivă pisica domestică şi sălbatică care elimină oochisturi, iar ca gazdă intermediară diferite mamifere şi păsari, inclusiv pisica.
În organismul acestor animale se realizează o multiplicare sistemică a protozoarului în toate tipurile de celule şi organe, atât extra- cât şi intracelular, în secreţii şi excreţii.
Transmiterea
Transmiterea parazitului se produce pe mai multe căi, una dintre ele este cea bucală, prin ingerarea oochisturilor odată cu alimentele sau apa infestată sau prin consum de carne cu chisturi în cazul carnivorelor, pe cale transplacentară la femelele gestante şi s-a constatat în unele cazuri chiar şi prin tegumentul pieli.
Pisica se contaminează pe cale bucală prin consum de cadavre, organe ce conţin chisturi sau trofozoiţi. În epiteliul mucoasei intestinale al pisicii se dezvoltă fazele de multiplicare (faza schizogonică şi gametogonică) cu formarea la sfârşit a oochistului ce se elimină prin fecale în mediu.
Eliminarea oochisturilor începe de la 7-14 zile de la contaminare, coproeliminarea poate dura până la 3 săptămâni.
O pisică poate elimina câteva milioane de oochisturi pe zi.
Gazdele intermediare (mamiferele, păsările şi omul) ingeră oochistul sporulat (formarea a 2 sporochisturi cu câte 4 sporozoiţi) din mediul contaminat.
Sub acţiunea sucurilor şi enzimelor digestive se eliberează sporozoiţi care vor infecta celulele epiteliale intestinale, după anumite transformări se vor răspândi în diferite ţesuturi şi organe pe cale hematogenă sau limfatică.
Simptome
La câine, simptomatologia diferă faţă de pisică, uneori poate fi confundată cu jigodia, şi în funcţie de evoluţie. Astfel, în forma acută la câine constatăm prezenţa febrei (40,6), tulburări digestive (inapetenţă, enterită cu descărcări de fecale diareice albicioase), probleme respiratorii (dispnee) şi nervoase (pareze ale mandibulei, paralizii şi ataxie).
La pisică obervăm o scădere a temperaturii normale (subfefebrilitate), edeme ale capului, tulburări nervoase (asemănătoare cu cele de la câine) şi ale ochiului (opacifierea corneei în jumătatea inferioară).
În formă cronică la animalele de companie semnele clinice sunt şterse cu o evoluţie latentă a bolii.
Diagnostic
Se precizează pe baza semnelor clinice, care nu sunt cele mai orientative şi se confirmă prin examen de laborator.
Examenele de laborator sunt:
- examenul coproparazitologic - care reprezintă examenul fecalelor (când sunt puse în evidenţă oochisturile de tip isospora)
- examenul serologic - se recoltează sângele de la animale, după care din acesta se decelează anticorpi post infectie (Ig G), înseamnă că pisica sau câinele au trecut printr-un episod de boală. Când se pun în evidenţă anticorpi specifici bolii, atunci se recomandă pentru stabilirea diagnosticului şi efectuarea examenului coproparazitologic.
Aceste examene ne ajută să diferenţiem boala de alte boli ce pot fi confundate prin examene clinice la prima vedere, cum ar fi: rabie, boala Carre (jigodie), toxocaroza, lingualinguatuloza, hepatite infecţioase.
Tratament
Toxoplasmoza se tratează cu ajutorul unor medicamente precum: Daraprim (pirimetamina) 2-3 mg/kg, 2 zile, apoi 1,1 mg/kg 14 zile - ascociat cu Sulfatiazina (în medicina veterinară, la câine).
La om se foloseşte Pirimetamina, ascociată cu o sulfonamidă, Clindamicina, Spiramicina sau unele antibiotice macrolide (medicaţia este însoţită de imunoterapie interferon-gamma şi interleukina 12).
Igiena individuală şi alimentară sunt importante pentru prevenirea contaminării omului,de asemenea, şi prelucrea termică corespunzătoare a cărnii.
La animalele de companie ca măsuri profilactice, trebuie să asigurăm igiena adăposturilor, să le oferim o alimentaţie corespunzătoare, combaterea rozătorelor şi educarea sanitară a populaţiei în vederea declarări cazurilor de toxoplasmoză, atât la animale cât şi la om.