Bebeluşii înţeleg limba câinilor

(08.02.2010) Bebeluşii pot interpreta semnificaţia diferitelor tipuri de lătrat, chiar dacă nu au întâlnit niciodată un câine.

Acest fapt a fost demonstrat printr-un studiu efectuat de către cercetătorii universităţii din Brigham, Brigham Young University http://www.byu.edu.

De la frageda vârstă  de şase luni cei mici reuşesc să diferenţieze un mârâit furios de un scheunat prietenos. Mai mult decât atât bebeluşii pot fotografia şi diferenţia o poziţie prietenoasă de una agresivă luând în calcul limbajul corpului. Aceste rezultate au fost publicate în revista de specialitate Developmental Psychology.

Celor mici le-au fost arătate 2 fotografii cu acelaşi câine, odată cu expresie agresivă iar in cealaltă poză având o expresie prietenoasă. Cercetătorii au folosit şi o casetă audio în care alterna aleatoriu un lătrat agresiv şi unul prietenos.  

Capacitatea de învăţare trebuie să fie redusă la o singură încercare, conform cercetătorilor. În timp ce bebeluşii de şase luni ascultau caseta, se uitau de regulă la imaginea corectă. Copiii mai mari asociau din prima privire imaginea cu sunetul.

Acest studiu demonstrează capacitatea de învăţare a bebeluşilor. Mult înaintea învăţării unei limbi  cei mici reacţionează la stimuli sonori din mediu înconjurător, răspunzând acestora.

„Emoţiile sunt primele lucruri pe care le percep cei mici” conform psihologului Ross Flom. Pentru a demonstra acest fapt, s-a mers pe alegerea câinilor, deoarece sunt fiinţe comunicative, cu un limbaj al corpului şi o vocalizare dezvoltată.

Ştiinţa

Adaptare complexă: cum au evoluat abilitățile cognitive la păsări; Bildquelle: Thomas Zimmel/VET-MAGAZIN

Adaptare complexă: cum au evoluat abilitățile cognitive la păsări

Cercetătorii de la Heidelberg cartografiază regiunile responsabile din creier și obțin noi perspective asupra dezvoltării embrionare și evolutive a acestuia
citește mai mult

sturion; Bildquelle: WWF

Începând de astăzi, încă 1000 de pui de sturioni înoată în Dunăre

Fiecare din ei reprezintă o speranță pentru supraviețuirea acestor specii amenințate
citește mai mult

Râsul în pericol: Impactul devastator al vânătorii ilegale; Bildquelle: Thomas Hulik - stock.adobe.com

Râsul în pericol: Impactul devastator al vânătorii ilegale

Probabilitatea globală de supraviețuire a râsului european este determinată mai mult de influențele umane decât  de factorii naturali
citește mai mult

LIFE-Boat4Sturgeon MS Negrelli; Bildquelle: BOKU/Zinner

LIFE-Boat4Sturgeon: Stația plutitoare incubator pentru protecția sturionilor a ajuns la Viena

Echipa Universității BOKU anunță un nou progres în protecția populației amenințate de cegă din Dunăre
citește mai mult

Nou subtip de Flavivirus descoperit la caprele negre din Alpi; Bildquelle: Stefanski via Wikimedia Commons, CC BY 2.5

Nou subtip de Flavivirus descoperit la caprele negre din Alpi

Un studiu european recent al Universității de Medicină Veterinară din Viena, publicat în revista internațională Viruses, a identificat pentru prima dată un nou virus, necunoscut până acum, transmis prin căpușe
citește mai mult

Regândirea managementului populațiilor de animale din grădinile zoologice; Bildquelle: Zoo Karlsruhe/Timo Deible

Regândirea managementului populațiilor de animale din grădinile zoologice

Cum se poate evita suprapopularea în grădinile zoologice? Până în prezent, contracepția a fost metoda preferată de grădinile zoologice pentru a evita suprapopularea
citește mai mult

Știri pe scurt

Companii

Internaţional

Literatură