Rezecția parțiala a mandibulei ca urmare a unui ameloblastom

(08.05.2017) Cazul prezinta o tumora rara care cu toate ca este benigna, se prezinta invaziv local si implica structurile dentare si alveolare

Pozele: 1. Umflătura la nivelul mandibulei, 2. Röntgen la nivelul craniului 3. Imagine intra orală digitala 4. Secționarea mandibulei la nivelul simfizei cu ajutorul unui disc Horico 5. Secționarea distala a tumorii 6. Îndepărtarea bucății de mandibula secționata. 7. Aspectul multilocular si multicistic al tumorii 8. Recuperarea postoperatorie rapida a pisicii 9. La 2 săptămâni după operație


O pisica europeana cu par scurt, femela castrata, in vârsta de 3 ani cu o greutate corporala de 3,1 kg ne-a fost prezentata la clinica. Proprietarul a observat o umflătura in zona mandibulei. După consultație, medicul veterinar generalist prelevase o proba de țesut in vederea biopsiei, rezultatul acesteia fiind Epulis fibromatos.

Examinarea clinica ridicase suspiciunea de Ameloblastom, deoarece aceasta forma de Epulis modificase deja structura osoasa si se dezvoltase invaziv.

După efectuarea mandibulectomiei s-a confirmat patologic suspiciunea noastră: era vorba despre  o tumora benignă Ameloblastom multicistic. Acest tip de tumora se mai cunoaște si sub denumirile de: ameloblastom periferic al câinelui ( canines peripheries Ameloblastom)


Foto 2: Radiografia capului este buna, dar nu permite o evaluare precisa a expansiunii tumorii

Se pot diferenția 3 subtipuri de Ameloblastom: monocistic, multicistic si periferic.

Tipic pentru Ameloblastom este dezvoltarea agresiva, invaziva in toate structurile osoase dar care nu metastazează.

Pentru prevenirea unei recidive a tumorii trebuie ca înlăturarea chirurgicala a zonei afectate sa includă si 1 cm din țesutul sănătos. Doar in acest mod se poate intervine chirurgical adecvat si curativ.

Epulis este denumirea clinica a umflăturii gingiei. Majoritatea formelor de Epulis sunt  inflamații  cronice datorate unei traumatizări repetate a gingiei. 


Foto 3: aspectul multiocular si multicistic începe de la caninul stâng ( Nr 303 dupa nomenclatura Triadan) si continua pana la primul molar de pe aceeași parte a mandibulei ( Nr 308 după nomenclatura Triadan)

Diferite structuri celulare cum ar fi: ligamentul parodontal, gingia si epiteliul cavitatii bucale reacționează la inflamația cronica prin formarea unui țesut de granulație care duce la o supradimensionare a ( hiperplazie) gingiei.  In ciuda acestei dezvoltări, poate avea un caracter benign. Uneori însă degenerează si prin creșterea invaziva cu caracter malign. Rar, ca si in cazul fibrosarcomului, ataca ganglionii limfatici.

Tocmai datorita acestor forme de creștere diferita a țesutului gingival trebuie efectuata biopsia înaintea rezecției chirurgicale.


Foto 4: la nivelul simfizei mandibulare vom efectua o separare cu ajutorul piesei de mana cu disc de diamantat Horico. Cavitatea bucala poate fi locația multor neoplazii la pisica, fiind sediul a 10% din totalul tumorilor la feline. Cea mai severa forma de tumora orala este carcinomul epitelial

Ameloblastomul, cunoscut anterior sub denumirea de Adamantinom este o neoplazie rara care afectează si structurile dentale ale pisicii. In cele mai multe cazuri este însă de tip benign, deși se cunosc si cazuri de malignizare cu grad înalt de invaziune care afectează mai ales animalele de vârsta mai avansata.

Simptome si aspect

  • Ameloblastomul este de obicei benign si bine definit.
  • Descris ca o masa neteda si ferma care înconjoară gingia
  • Cauza: nu se cunoaște cauza exacta, se considera a fi de natura idiopatica
  • Diagnostic

Se vor efectua: un tablou sanguin complet, inclusiv chimic, o analiza de sânge diferențiala si o analiza de urina. In cele mai multe cazuri rezultatele de laborator arata valori normale.


Examenul  radiografic al craniului poate fi folositor in vederea observării gradului de infiltrare a tumorii in structurile osoase. O tomografie computerizata va da rezultate mai exacte si va ajuta la întocmirea planului de tratament.

Radiografia craniului este buna dar nu permite o apreciere precisa a întinderii tumorii. O mai buna si detaliata imagine o oferă o radiografie digitala intră orală.


Separea mandibulei


Aspectul semnificativ multilocular si multicistic începe la caninul 303 si se întinde pana la nivelul molarului 308

Interventia chirurgicala

Pacientul se va poziționa in decubit lateral. Zona stânga a mandibulei afectata de tumora se poate vedea in foto 1.

O anestezie locala a fost efectuata la nervul alveolar inferior folosind  Ubistezin 4% cu ajutorul unui ac fin la nivelul foraminei alveolare inferioare, in zona mediana a mandibulei.

După bărbieritul local si dezinfecția zonei in care se va efectua operația urmează pregătirea la nivel cutanat astfel încât sa protejam glandele salivare sublinguale si mandibulare care se varsă la nivelul carunculei sublinguale.

Mandibula a fost separata la nivelul simfizei cu ajutorul piesei de mana cu disc de dimanat Horico la o rotație mica, folosind pentru răcire cu soluție Ringer sterila pentru a se evita supraîncălzirea  ( Foto 4).

Separarea distala a segmentelor afectate s-a efectuat cu ajutorul unei turbine cu rotație înalta si a unei freze sferice din otel  sub continua răcire ( Foto 5) cu păstrarea unei margini de siguranța de cca 1 cm in țesutul sănătos. Porțiunea de mandibula afectata a fost ridicata si înlăturata după pregătirea atenta a mucoasei si a lamboului de afrontare.


Foto 7: Aspectul multicistic al acestui ameloblastom poate fi verificat folosind o sonda parodontala

Zona expusa a mandibulei va fi suturata in 2 straturi simplu întrerupt si folosind material resorbabil (  PGC monofilament 4/0).


Foto 8: Pisica se recuperează rapid post operator


Foto 9: Pisica la 2 săptămâni după operație

Întrucât mandibula deviază spre median pe partea rezecata si poate forma o malocluzie ca efect secundar, am efectuat amputarea coroanei caninului 403 si o pulpectomie vitala închizând canalul pulpar cu ciment Glassionomer si compozit fotopolimerizabil, pentru a evita rânirea palatului.

Se efectuează un management adecvat al durerii si o antibioza sistemica. Foto 9 si 10 arata pisica la 2 săptămâni după efectuarea operației. Ea a reușit doar in câteva zile după operație sa se obișnuiască cu noua ocluzie precum si cu mandibulectomia segmentară si sa se adapteze foarte bine cu noua mușcătura (ocluzie) iar calitatea vieții sa nu ii fie afectata.


Foto 10: Pisica la 2 săptămâni după operație

O recidiva, deși este posibila, este foarte puțin probabila deoarece rezecțiile ameloblastomului sunt curative. Controalele regulate si efectuarea radiografiilor sunt recomandate in cazul oricărui proces tumoral.

DDr. Camil Stoian


MAI MULTE ŞTIRI

Henry-Schein

Ghidul cumpărătorului 2016 - stomatologie animale de companie

Ghidul cumpărătorului 2016 - stomatologie animale de companie.
Citește mai mult

Conferința 'Boala parodontală la animalele de companie - Cauze, simptome, tratament şi profilaxie' - Galerie Foto

Conferința "Boala parodontală la animalele de companie - Cauze, simptome, tratament profilaxie" - Galerie Foto

Sâmbătă, 27 aprilie, Dr. Camil Stoian a susținut, la invitația firmei Bayer, conferința cu tema "Boala parodontală la animalele de companie".  Temele abordate au inclus controlul durerii in stomatologia veterinară, protetică, cauzele și tratamentul parodontitei, etc. Evenimentul s-a dovedit un real succes, numărul participanților depășind cu mult așteptările organizatorilor, peste 150 de persoane aflându-se în sală pe durata prelegerilor
Citește mai mult

Boala parodontală la animalele de companie

Boala parodontală la animalele de companie - Cauze, simptome, tratament şi profilaxie

Firma Bayer are deosebita placere de a va invita in data de 27 Aprilie 2013 sa participati la seminarul cu tema "Boala parodontală la animalele de companie - Cauze, simptome, tratament şi profilaxie", ce se va desfasura in cadrul Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti
Citește mai mult

Boala parodontala-caz clinic

Boala parodontala-caz clinic

Este prezentata boala parodontala la un caine in varsta de 12 ani, mascul necastrat de rasa comuna. Cainele prezinta retractie gingivala, pungi parodontale multiple, placa bacteriana si tartru, halitoza, hiperplazie gingivala si gingivita marginala
Citește mai mult

Erupţia dentară la câini și particularități de creștere a dintilor

Erupţia dentară la câini și particularități de creștere a dintilor

Până în prezent s-au utilizat diverse metode pentru nomenclatura dentiţiei definitive şi deciduale la câine. 
Citește mai mult

fig.1 efectuarea probei pardontale (adâncimea  >3mm, boala  paradontală este instalată)

Gingivita

Gingivita este una dintre bolile gingivale, fiind reprezentată de infecţii bacteriene ale ţesuturilor ce înconjoară dinţii; un proces inflamator reversibil al marginii gingivle, apare atât la câine cât şi la pisică. De asemenea, gingivita este considerată ca fiind faza timpurie a bolii paradontale, stadiul I
Citește mai mult

Brevignatism la câine. Sunt implicate tulburări de prehensiune şi masticaţie

Noţiuni introductive privind igiena orală la animalele de companie

Cu toate că este cunoscută importanţa igienei dentare, există cazuri în care aceasta este plasată pe locul secund de mulţi dintre proprietari, care nu reuşesc să aibă grijă de dinţii animalelor în mod corespunzător
Citește mai mult

Tratamentul endodontic la câine - pulpectomia şi pulpotomia

Tratamentul endodontic la câine - pulpectomia şi pulpotomia

Pulpectomia este extirparea (ablaţia) pulpei dentare. Numită şi extirpare vitală, aceasta reprezintă operaţia de extragere a nervului inflamat din canalul unui dinte
Citește mai mult



Revista

Companii

Internaţional

Literatură