Importanța analgeziei la iepuri
(03.12.2012) Asigurarea unei analgezii corecte în cazul iepurilor ce suferă de afecțiuni dureroase este esențială. Din păcate, iepurii nu exprimă durerea la fel de evident ca alte animale de companie, de aceea identificarea stărilor algice ale leporidelor nu este deloc facilă.
Dr. Madalina Popescu - Medic veterinar
Este cunoscut faptul că iepurii beneficiază de același mecanism neurofiziologic al senzațiilor dureroase ca și oamenii, având astfel capacitatea de a percepe durerea în același mod.
Însă, datorită adaptării speciei la condiția de pradă în sălbăticie, iepurii maschează semnele de durere sau boală.
Pentru un animal vânat, expunerea semnelor de slăbiciune echivalează cu scăderea șanselor de supraviețuire, astfel ca păstrarea aparențelor de sănătate face parte din instinctul de supravițuire al iepurilor.
În situații de stres, precum o vizită la cabinetul veterinar, iepurele nu va reacționa la palparea zonelor dureroase. Semnele unui raspuns dureros vor fi extrem de subtile, de aceea este necesară o atenție sporită în timpul examenului medical.
În plus, detaliile furnizate de proprietar pot oferi indicii valoroase: schimbări de comportament (creșterea agresivității, sprijinul capului în colțurile camerei, pierderea interesului pentru mediul înconjurător), modificări de apetit, dificultate în deplasare, etc.
Alte semne ale durerii includ:
- șchiopătura;
- scrâșnetul dinților;
- aspect neîngrijit al robei;
- ochii parțial închiși (într-un mediu necunoscut, ochii unui iepure trebuie sa fie complet deschiși, rotunzi);
- scăparea alimentelor din gură;
- scâncete în timpul urimării/defecării/manevrării.
Chiar și în absența acestor semne, durerea nu trebuie exclusă. Ca regulă generală, atunci cand situația/afecțiunea prezintă potențial algic (recuperare post operatorie, artrita, afecțiuni dentare, etc) durerea trebuie prezumată.