Creșterea retrogradă a rădăcinii dentare la Degu
(14.01.2013) Va prezentam alăturat un caz foarte interesant de creștere excesiva, retrograda la un molar de la un degu (Octogon Degu) Aceasta femela in vârsta de 4 ani este un pacient al ambulantei stomatologice veterinare pentru rozătoare si iepuri, DDr. Camil Stoian si Dr. Gertrude König din Vösendorf, Austria.
Creștere radiculara retrograda la Degu
In imaginea radiografica de mai sus va prezentam un caz rar, de creștere radiculara retrograda, adică o creștere in direcție inversa decât cea normala, la nivelul penultimului molar maxilar. Particularitatea dinților la degu este ca sunt in creștere continua, motiv pentru care ei trebuie sa se tocească proporțional cu rata de creștere a coroanei dentare.
O alta individualitate este reprezentata de forma coroanei si a suprafeței ocluzale care are forma cifrei opt, de unde si denumirea latina de Octogon Degu. O colorație gălbuie spre maro a smaltului dinților la degu este fiziologica si normala.
Pe imaginea radiografica putem deosebi următoarele:
- rădăcina penultimului molar la nivelul maxilarului depaseste cu circa 3 mm nivelul calotei craniene ca urmare a creșterii retrograde (săgeata albastra sus).
- ultimul molar mandibular prezintă de asemenea o incurbare înspre caudal si o creștere exagerata a zonei apicale a rădăcinii (sageata albastra jos)
- o alta particularitate la degu o prezintă lungimea neobișnuita a rădăcinii incisivilor superiori si inferiori. Astfel rădăcina incisivilor superiori ajunge in mod normal pana la nivelul rădăcinii primului premolar (sageata rosie sus), iar rădăcina incisivilor mandibulari urmărește toata lungimea mandibulei si depaseste chiar si rădăcina ultimului molar inferior (sageata rosie jos).
Poate va întrebați ce anume am întreprins cu privire la acest molar cu creșterea exagerata? Deoarece nu a cauzat nici o problema la masticație, sau disconfort de nici un fel molarul a fost ignorat, urmând sa efectuam controale periodice pentru a observa daca creșterea apicala nu cauzează probleme.
Coroana dinților premolari si molari a fost ajustata si balansata ocluzal pentru a oferi o suprafața corespunzătoare de masticație (cu ajutorul instrumentelor mecanice rotative - piesa dreapta cu freze de diamant). Intervalele la care un degu trebuie sa se prezinte pentru controlul stomatologic si ajustarea ocluzala sunt mai rare decât la iepure.
Un interval de 2,5 3 luni este in majoritatea cazurilor suficient. Cu acesta dotare la nivelul aparatului stomatognatic nu este de mirare ca aceste creaturi cu toate ca mici ca dimensiune pot sfărâma tot ce ajunge in calea acestor dinți puternici.
Ambulanta pentru rozătoare, DDr. Stoian si Dr. König
Tel: 0043 664 789 5433
email:[email protected],
www.tierzahnarzt.at