Identificarea precoce a insuficienţei renale partea a III-a
(16.06.2012) Scopul principal al lucrării este identificarea precoce a insuficienţei renale cu ajutorul UPC, a analizelor sanguine biochimice şi hematalogice, a analizelor de urină şi a valorilor tensiunii arteriale
Andra Pârvulescu, medic veterinar Cluj-Napoca, Cristian Popovici, medic veterinar Cluj-Napoca
CAZ nr. 7
Specia: canină, rasa: Ciobănesc German, vârstă: 12 luni, sex: M
Anamneză: hematurie, incontinenţă urinară, urinări dese, inapetenţă,abatere, mers rigid, dureri in regiunea lombară.
Examen clinic: greutate: 25kg, temperatura: 39,30C, mucoasa congestionate, suflu cardiac funcţional fără prezenţa de edem pulmonar, sensibilitate la palpare transabdominală în zona vezicii urinare, cerumen maroniu în cantitate crescuta la nivel auricular bilateral.
Examen paraclinic
Tabel - Analize biochimice caz nr.7
Tabel - Analize hematologice caz nr.7
Tabel - Măsurarea tensiunii arteriale caz nr.4
Bandeletă urinară:
Urobilinogen: negativ
glucoza: negativ
bilirubina: +
corpi cetonici: negativ
greutate(densitate) specifica: 1.020
pH: 6.5-7
prezenta sîngelui: +
prezenta leucocitelor: +
nitritilor: negativ
proteinelor: urme
Sediment urinar: prezenţa de leucocite, cristale de fosfaţi amoniaoco-magnezieni în cantitate ridicată şi de celule vezicale strat superficial.
Ecografie: La nivelul vezicii urinare s-a evidenţiat prezenţa unei formatiuni de dimensiuni 19,3*24,1 mm, iar peretele vezicii având dimensiunea de 3,7mm
Tabel Analiza UPC caz nr.4
După cum se observă din analizele biochimice, valoare creatiniei sanguine este normală, iar la analizele hematologice întalnim valori crescute ale hemoglobinei si hematocritului,datorită deshidratării.
Analizele de urină(bandeletă şi sediment) se corelează cu valoare UPC-ului, deorece proteinuria se datorează acţiunii urolitului asupra mucoasei vezicii urinare.
Struviţii, prin acţiunea lor mecanică irită mucoasa vezicii urinare, provocând aflux leucocitar masiv precum şi hemoragii intravezicale . Tensiunea sanguină se află în limite normale, ceea ce înseamnă ca există un risc minim ca organele interne sa fie afectate de hipertensiune.
Diagnostic:
Urolitiază cu struviţi(prezenţa unui urolit în vezica urinară)
Tratament:
Chirugical:
- Cistocenteză cu extracţia urolitului
Medicamentos:
- Amoxicilină&acid clavulanic(Synulox 50 mg) 12.5 mg/kg de două ori pe zi 14 zile.
- Complex de vitamine B (Milgamma N) 1 fiola/zi.
- Etamsilat 1 fiolă de două ori pe zi până la dispariţia completa a urinei hemoragice.
- Schimbarea dietei alimentare cu Royal Canin Urinary sau Hills s/d timp de trei săptămâni apoi se poate face trecerea treptată la Hills c/d
Repetarea analizelor de urină (bandeletă şi sediment) săptămânal timp de 7 săptămâni.
Evoluţie: Pacientul s-a recuperat în întregime postoperator, este menţinut pe dietă alimentară, iar analizele de urină(bandeletă şi sediment) se repetă din trei în trein săptămâni.
CAZ nr. 8
Specia: canină, rasa: Husky Siberian , vârstă: 5ani, sex: M, culoare: negru cu alb.
Anamneză: posibil ingestie accindetală de etilenglicol, ataxie, tahicardie, polipnee, tremurături, hiperexcitabilitate, anorexie, vomă (lichid albăstrui-verde), depresie, hipotermie, convulsii, hematurie, incontinenţă urinară(scapari de urina intre urinari), inapetenţă, abatere, mers rigid, dureri in regiunea lombară, melenă şi hematochezie.
Examen clinic: greutate: 23kg, temperatură:39,60C, mucoase congestionate, ganglionii retrofaringieni şi poplitei măriţi in volum, fără sensibilitate, mioză.
Examen paraclinic:
Tabel - Analize biochimice caz nr.8
Tabel - Analize hematologice caz nr.2
Tabel - Măsurarea tensiunii arteriale caz nr.2
Ecografie abdominală: Vezica urinară goală de conţinut, splină mărită în volum cu margini rotunjite, masă intestinală cu peristaltism prezent, cu o uşoară reacţie a peretelui intestinal.
Bandeletă urinară:
Sediment urinar:
- Prezenta de hematii, leucocite, cristale de oxalat de calciu.
- Prezenţa de leucocite, cristale de oxalat de calciu şi de celule vezicale strat superficial, celule de la nivel renal.
- Prezenţa de leucocite în cantitate scăzută, câteva celule de la nivel renal.
Tabel - Analiza UPC caz nr.2
Se recomandă efectuarea unei ecografii anuale, tensiunea sanguină este în limite normale, neexistând riscul afectării organelor. După cum se observă din analizele biochimice, valoarea creatiniei sanguine este uşor pe limita superioară, ca şi valoarea azotului ureic.
La analizele hematologice întâlnim valori scăzute ale hemoglobinei și hematocritului, datorită pierderii de sânge la nivel digestic şi urinar. Analizele de urină (bandeletă şi sediment) se corelează cu valoare UPC-ului, deoarece cristalele de oxalat de calciu afectează parenchimul renal, ducând la fibroză interstiţială, necroză hemoragică în corticala renală si necroza epiteliului tubular.
Tensiunea sanguină se află în limite normale, ceea ce înseamnă ca există un risc minim ca organele interne să fie afectate de hipertensiune.
Diagnostic:
- Intoxicaţie cu etilen glicol
- Insuficienţă renală în stadiu incipient
Tratament:
- Fluidoterapie: ser fiziologic, ringer helvetica, glucoză 5%, Duphalite pentru rehidratare şi stabilizare hemodinamică.
- Etanol 7% sol. 20%, 5,5 ml/kg mc, la interval de 4 ore (5 tratamente), apoi la interval de 6 ore (4 tratamente)
- Amoxicilină&acid clavulanic(Synulox 50 mg) 12.5 mg/kg de două ori pe zi 14 zile.
- Antivomitive: drotaverină(No-spa 40mg/2ml) 2-4 mg/kg de două ori pe zi până la remiterea simptomelor
- Complex de vitamine B(Milgamma N) 1 fiola/zi.
Evoluţie: După tratamentul aplicat, starea pacientului s-a îmbunătăţit, semnele clinice s-au remis în totalitate în decurs de o săptămână. Se recomandă efectuarea de analize sanguine şi urinare din trei în trei luni timp de un an.
CAZ nr. 9
Specia: canină, rasa: Husky Siberian , vârstă: 7ani, sex: M, culoare: maro cu alb
Anamneză: posibil ingestie accindetală de etilenglicol, ataxie, tahicardie, polipnee, tremurături, anorexie, vomă (lichid albăstrui-verde), depresie, hipotermie, hematurie, incontinenţă urinară(scapari de urina intre urinari), inapetenţă, abatere, mers rigid, dureri in regiunea lombară, melenă şi hematochezie.
Examen clinic: greutate: 25kg, temperatură: 39,30C, mucoase congestionate, ganglionii retrofaringieni şi poplitei măriţi in volum, fără sensibilitate, mioză.
Examen paraclinic:
Tabel - Analize biochimice caz nr.8
Tabel - Analize hematologice caz nr.2
Tabel - Măsurarea tensiunii arteriale caz nr.2
Ecografie abdominală: Vezica urinară goală de conţinut, splină mărită în volum cu margini rotunjite, masă intestinală cu peristaltism prezent, cu o uşoară reacţie a peretelui intestinal.
Bandeletă urinară:
Sediment urinar:
- prezenta de hematii, leucocite, cristale de oxalat de calciu.
- prezenţa de leucocite, cristale de oxalat de calciu şi de celule vezicale strat superficial, celule de la nivel renal
- prezenţa de leucocite în cantitate scăzută, câteva celule de la nivel renal
Tabel - Analiza UPC caz nr.2
Se recomandă efectuarea unei ecografii anuale, tensiunea sanguină este în limite normale, neexistând riscul afectării organelor.
După cum se observă din analizele biochimice, valoarea creatiniei sanguine este normală, ca şi valoarea azotului ureic, dar valoarea scăzută a amilazei sanguine ne arată o afectare la nivel intestinal. La analizele hematologice întâlnim valori normale ale hemoglobinei si hematocritului, semn că pierderile de sânge la nivel digestic şi urinar nu sunt aşa de masive.
Analizele de urină(bandeletă şi sediment) se corelează cu valoare UPC-ului, deorece cristalele de oxalat de calciu afectează parenchimul renal, ducând la fibroză interstiţială, necroză hemoragică în corticala renală si necroza epiteliului tubular.Tensiunea sanguină se află în limite normale, ceea ce înseamnă ca există un risc minim ca organele interne sa fie afectate de hipertensiune.
Diagnostic:
- Intoxicaţie cu etilen glicol
Tratament:
- Fluidoterapie: ser fiziologic, ringer helvetica, glucoză 5%, Duphalite pentru rehidratare şi stabilizare hemodinamică
- Etanol 7% sol. 40%, 0,8-1,0 ml/kg mc, cu repetare din 3 în 3 ore
- Amoxicilină&acid clavulanic(Synulox 50 mg) 12.5 mg/kg de două ori pe zi 14 zile.
- Antivomitive: drotaverină(No-spa 40mg/2ml) 2-4 mg/kg de două ori pe zi până la remiterea simptomelor
- Complex de vitamine B(Milgamma N) 1 fiola/zi.
Evoluţie:
După tratamentul aplicat, starea pacientului s-a îmbunătăţit, semnele clinice s-au remis în totalitate în decurs de o săptămână. Se recomandă efectuarea de analize sanguine şi urinare din trei în trei luni timp de un an.