Imposibilitate de ouare la un boa constrictor

(12.10.2009)
Intr-o clinică veterinară  a sosit un şarpe boa constrictor cu următoarea problemă: după fătare, proprietarul a observat o umflătură in apropierea cloacei.  Acesta s-a hotarat să îl aducă la clinică după ce modificarea persista de mai bine de 4 săptamâni.


Imagine 1

La examenul clinic acesta avea o stare bună, arătând un comportament fără modificări şi o greuate de 1,49 Kg. 

Examenul mucoaselor aparente şi a cavităţii bucale a rezultat fără modificări patologice.

Aproximativ la 10 cm cranial de cloacă se poate observă o umflătură de dimensiunea unui ou de găină, la palpare fiind îndurată şi nedureroasă  Presupusa legătură cu fenomenul de parturiţie este confirmată radiologic.


 



Imaginea 2: imagine radiologica

Pe imaginea radiologică  se poate recunoaşte o masă radioopacă, iar cranial de aceasta se poate observa  coloana vertebrală a unui pui nefătat.

Animalul a fost pregătit de operaţie cu (Marbocyl ®) in doză de 10 mg/Kg si perfuzat subcutan cu o soluţie de 0,9 % NaCl.

Pentru sedare s-a folosit ketamină 10% in doză de 20 mg/Kg. După 10 minute s-a putut constata o calmare evidentă a animalul. Pentru anestezie s-a folosit anestezia inhalatorie cu un amestec de Isofluran şi oxigen, animalul fiind in prealabil intubat (Imaginea 3)



Imaginea 3: sarpele dupa intubare

După incizia pielii si deschiderea cavităţii abdominale, luând in considerare imaginea radiologică si examenul clinic s-a evidenţiat o masă de culoare maronie şi indurată(Imaginea 4). Aceasta a putut fi îndepărtată fără probleme. Sutura uterului s-a realizat un un fir uşor resorbabil de grosime 5/0. 

Cranial de această formaţiune s-a îndepărtat in totalitate teşutul necrozat (Imaginea 5), iar după o clătire cu soluţie sterilă de NaCl s-a suturat plaga cu un fir monofilament, neresorbabil de grosimea 3/0.
 


Imaginea 4: incizia pielii

În timpul operaţiei şarpele a fost încălzit un baterii cu apă caldă, iar în faza de trezire acesta a fost perfuzat SC cu o soluţie caldă. În plus acesta a fost legată la instalaţie de oxigen până au reapărut reflexele, fiind apoi extubat.



Imaginea 5: indepartarea masei

Tratamentul postoperator a constat  în administrarea de marbofloxacină în doză de 10 mg/Kg o data pe zi, timp de 4 zile. Hrănirea s-a reluat progresiv timp de o săptămână postoperator. Starea clinică a pacientului este bună, iar faza recuperatoare a decurs din spusele proprietarului fără probleme. Se recomandă scoaterea firelor de sutură  la 6-8 săptămâni postoperator. 



Imaginea 6: indepartarea tesutului necrozat impreuna cu o bucata din corpul sarpelui