Începând de astăzi, încă 1000 de pui de sturioni înoată în Dunăre

(25.02.2025) Fiecare din ei reprezintă o speranță pentru supraviețuirea acestor specii amenințate.

sturion; Bildquelle: WWF

Au fost lansate aproximativ câte 500 de exemplare de pui de sturion din speciile nisetru (Acipenser gueldenstaedtii) și păstrugă (Acipenser stellatus) fiecare exemplar purtând marcaje speciale de identificare.

Lansarea de astăzi este parte a proiectului LIFEBoat 4 Sturgeons (”LIFEBoat pentru salvarea a 4 specii de sturioni din Dunăre amenințate cu dispariția”) proiect derulat de Asociația WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) în parteneriat cu Universitatea de Resurse Naturale și Științele Vieții din Viena (beneficiar), Ministerul Federal al Agriculturii, Pădurilor, Regiunilor și Managementului Apelor din Austria, Comunitatea Viena, WWF Ucraina, WWF Bulgaria, Revivo, MATE și Plant Science and Biodiversity Centre SAS  în perioada 2022-2030.

Proiectul se înscrie în seria de activități ce își propun reducerea amenințărilor la adresa sturionilor, pești aflați pe cale de dispariție în zona Dunării Inferioare și a bazinului Mării Negre, ca urmare a pescuitului și comerțului ilegal cu caviar și produse din carne de sturion, dar și a întreruperii rutelor de migrație și a distrugerii habitatelor acestor specii.

”Am lansat azi în Dunăre, cu fiecare din cei 1000 de pui de sturioni, speranțele noastre pentru supraviețuirea acestor prețioase specii. Proiectul LIFEBoat 4 Sturgeons este unul amplu, ce impresionează prin concentrarea eforturilor specialiștilor și autorităților din tările participante. 

Totul pentru a crește șansele sturionilor de a rămâne, în continuare, printre cele mai vechi specii de pe planetă ce au supraviețuit timpului”, a declarat Cristina Munteanu, Coordonator Național Proiecte Sturion, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură).

Evenimentul a beneficiat de sprijinul autorităților române, prin prezența reprezentanților ANPA, Garda de Mediu, APM Mehedinți, ANANP, Poliția Română și Poliția de Frontieră.

”Evenimente ca acesta de astăzi, când am lansat în cursa pentru supraviețuirea speciilor 1000 de pui de sturioni, au o însemnătate extrem de importantă. Ne amintesc tuturor că fiecare efort contează atunci când obiectivul este salvarea de la dispariție a unor specii extrem de valoroase, prezente pe planeta noastră încă de pe vremea dinozaurilor.” a declarat Barbara Bendandi, Director de Conservare WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură).

LIFEBoat 4 Sturgeons și-a propus să stabilească o bancă de gene vii pentru cele patru specii de sturioni (morun, nisetru, păstrugă, cegă) rămase în bazinul Dunării și să consolideze populațiile acestora prin populări cu pui proveniți din crescătoriile special dezvoltate în cadrul proiectului.

MAI MULTE ŞTIRI

LIFE-Boat4Sturgeon MS Negrelli; Bildquelle: BOKU/Zinner

LIFE-Boat4Sturgeon: Stația plutitoare incubator pentru protecția sturionilor a ajuns la Viena

Echipa Universității BOKU anunță un nou progres în protecția populației amenințate de cegă din Dunăre
citește mai mult

Sturionii, între amenințări și eforturi de conservare; Bildquelle: WWF

Sturionii, între amenințări și eforturi de conservare

Pescuitul ilegal, capturile accidentale și blocarea rutelor de migrație – printre cele mai mari pericole la adresa sturionilor.
citește mai mult

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre; Bildquelle: WWF

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre

La kilometrul 100, în dreptul localității Isaccea, ocrotiți de specialiștii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați și ai WWF-România peste 1000 de pui de sturioni si-au început, azi, drumul în Dunăre.
citește mai mult

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos; Bildquelle: WWF/Viktor Shevchenko

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos

Potrivit celui mai recent raport WWF (Fondul Mondial pentru Natură) privind braconajul și traficul de sturioni în regiunea Dunării de Jos, infracțiunile comise asupra faunei sălbatice amenință supraviețuirea speciilor de sturioni aflate pe cale de dispariție
citește mai mult

guppies

O evoluție alertă – Avantajul mărimii creierului

Animalele cu creiere mari sunt, în general, considerate a fi mai inteligente și mai adaptabile decât cele cu creiere mai mici. Cercetătorii de la Vetmeduni Viena și Universitatea din Stockholm au furnizat acum primele dovezi experimentale care demonstrează că un creier mai mare oferă un avantaj evolutiv.
citește mai mult

Viitorul sturionilor din Dunăre, incert din 2016; Bildquelle: Ralf Reinartz

Viitorul sturionilor din Dunăre, incert din 2016

WWF-România susține necesitatea protejării ultimilor sturioni sălbatici din Dunăre și după finalul lui 2015. Specii apărute acum 200 de milioane de ani, sturionii sunt azi pe cale de dispariție
citește mai mult

caviar

Caviar contrafăcut în Bulgaria și Romania

O cantitate considerabilă de caviar de sturion vândută în Romania și Bulgaria este etichetată greșit sau chiar contrafăcută.
citește mai mult

Morun; Bildquelle: Cristina Munteanu

Sturionii de acvacultură ar putea salva sturionii sălbatici din Dunăre

Singurele populații viabile de sturioni sălbatici din Europa se află în sectorul de Dunăre împărțit de România și Bulgaria, dar aceste specii – un deliciu culinar – sunt la un pas de dispariție
citește mai mult


Știri pe scurt

Internaţional

Literatură