Caviar contrafăcut în Bulgaria și Romania

(23.07.2015) O cantitate considerabilă de caviar de sturion vândută în Romania și Bulgaria este etichetată greșit sau chiar contrafăcută. Aceste descoperiri au fost făcute de către oamenii de știință de la Institutul German din Leibniz pentru Studiul Zoo și a Faunei Sălbatice (IZW) și de către WWF (World Wide Fund for Nature) Austria.

Rezultatele studiului de piață tocmai au fost publicate în jurnalul științific “Jurnal de Ihtiologie Aplicată”.

Analiza a 27 de mostre de caviar din Bulgaria și Romania au dezvăluit un procent foarte ridicat de caviar cu etichete aplicate greșit sau chiar fără etichete. De fapt, toate recipientele conținând caviar de sturion trebuie sa prezinta obligatoriu o etichetă cu un cod universal care să furnizeze toate informațiile importante legate de originea caviarului, specia de sturion, daca peștele a provenit din acvacultură sau din pescuit de pește sălbatic. Cu toate acestea, 7 din cele 27 de mostre au fost vândute ilegal fără etichete prezentând informațiile esențiale, în magazine sau de către vânzători ambulanți.

caviar
Caviar incorect etichetat

Toate mostrele de caviar au trecut printr-o analiză genetică pentru a identifica specia de sturion din care provine. Numai 10 mostre au fost în acord cu codul speciei de etichetă. 4 mostre au fost etichetate greșit, conținând altă specie de sturion decât cea notată pe etichetă sau chiar mai mult de o singură specie. Într-unul dintre cazurile de etichetare greșită, caviarul era dintr-un sortiment mai scump decât cel de pe etichetă.
6 mostre erau contrafăcute, iar produsul nici măcar nu intră în categoria caviar. 3 dintre aceste șase produse nu conțineau ADN animal și erau produse în întregime din substanțe artificiale. Una dintre mostre a fost identificată ca fiind produsă dintr-o specie de pește numită Lumpsucker (Cyclopterus lumpus) ale cărei icre sunt oferite deseori ca substitut pentru caviar. Celelalte două sunt cel mai probabil produse din carne de sturion.

“Având în vedere conservarea speciilor de sturioni, 4 mostre au prezentat un interes deosebit. Aceste mostre au fost vândute în restaurante sau de către vânzatori ambulanți ca icre de sturion din zona Deltei Dunării, prin urmare, icrele proveneau din sturioni pescuiți ilegal.” a declarant Arne Ludwig de la Institutul German din Leibniz pentru Studiul Zoo și a faunei sălbatice (IZW).

Toate 4 mostrele au provenit din sturionul beluga (Huso huso), o specie din Delta Dunării ce se află pe cale de dispariție. “Un mod eficient de a conserva populația de sturioni este posibilă doar prin interzicerea braconajului și prin stoparea comerțului ilegal” adaugă Jutta Jahrl de la WWF Austria.

probe_caviar
Probe caviar. Cele două probe din dreapta nu conțin deloc caviar ci doar substante artificiale

Caviarul adevărat este unul dintre cele mai scumpe produse de origine animală din comerț și este recoltat din sturioni sau pești spatulă. Prețul caviarului depinde foarte mult de specia de la care este recoltat, caviarul de sturion beluga fiind cel mai scump. Deloc surprinzător, cea mai mare amenințare la adresa sturionilor este braconajul.
Conform evaluărilor din 2009 ale Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), sturionii sunt considerați cea mai amenințată specie de animale la nivel internațional. Toate cele 27 specii de sturion și pești spatulă au fost incluse pe lista Convenției pentru Comerț Internațional cu Specii pe cale de dispariție ale Faunei și Florei Sălbatice (CITES) pentru a împiedica comețul ilegal cu aceste specii.

Așadar, comerțul ilegal cu sturion trebuie controlat, și de asemenea, produsele bazate pe sturion trebuie să includă eticheta în sistemul de etichetare menționat anterior. Totuși, numărul mare de recipiente de caviar etichetate greșit ridică suspiciuni cu privire la eficiența sistemul CITES de etichetare, si de controlul pe care îl exercită asupra produselor.

„Romania și Bulgaria sunt singurele țări din Uniunea Europeană în care încă se mai găsesc populații de sturion în sălbăticie, în Marea Neagră și în Dunăre”, raportează Harald Rosenthal, președinte al Societății Internaționale pentru Conservarea Sturionilor (WSCS). Deși în ambele țări s-a interzis pescuitul și comerțul cu sturioni, pescuitul ilegal este prezent în continuare.

„Rezultatele studiului nostru demonstrează slaba protecție a speciilor de sturioni din Romania și Bulgaria. Prin urmare, noi recomandăm o întărire și o aplicare mai strictă a legilor și eforturilor de conservare” subliniază omul de știință Arne Ludwig. Împreună cu colegii săi, el sugerează o intensificare a testării ADN  a caviarului, si utilizarea sistemului corect de etichetare.

Publicație:

Ludwig A, Lieckfeldt D, Jahrl J (2015): Mislabeled and counterfeit sturgeon caviar from Bulgaria and Romania. J APPL ICHTHYOL; DOI: 10.1111/JAI.12856

MAI MULTE ŞTIRI

Viitorul sturionilor din Dunăre, incert din 2016; Bildquelle: Ralf Reinartz

Viitorul sturionilor din Dunăre, incert din 2016

WWF-România susține necesitatea protejării ultimilor sturioni sălbatici din Dunăre și după finalul lui 2015. Specii apărute acum 200 de milioane de ani, sturionii sunt azi pe cale de dispariție
Citește mai mult

Caviarul provenit din surse ilegale ameninţă supravieţuirea ultimilor sturioni din Dunăre; Bildquelle: Doru Oprişan

Caviarul provenit din surse ilegale ameninţă supravieţuirea ultimilor sturioni din Dunăre

Ultimii sturioni sălbatici din Europa sunt amenințați de comerțul ilegal cu caviar ce continuă în România și Bulgaria, conform unui raport realizat de WWF și TRAFFIC
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură