Reprezintă castrarea la purcei o soluţie pe termen scurt?
(15.12.2009) Experţii din domeniul ştiinţei şi economiei consideră că se poate renunţa temporar la castrarea purceilor la nivel european.
Aceasta a fost concluzia conferinţei "Improving the quality of pork for the consumer" organizată de FoodNetCenter a Universităţii din Bonn. La această conferinţă au participat 220 de experţi din 23 de ţări, 120 dintre aceştia fiind chestionaţi.53% dintre experţii întrebaţi consideră care se poate renunţa chiar înainte de 2019 (data stabilită de cercetătorii din spaţiul european) la castrarea purceilor şi reglementa sistemul de exploatare al vierilor, în timp ce 35% cred că o schimbare a sistemului de exploatare este posibilă doar pe termen lung sau deloc. Doar 11% au luat în calcul o soluţie pe termen scurt.
Alţi 11% din experţii din industria cărnii au considerat că nu o să se poate renunţa niciodată la castrarea purceilor. Un factor deosebit de important luat în calcul este problema mirosului cărnii la vieri.
Cei chestionaţi consideră că doar ideea mirosului neplăcut al cărnii de vier ar putea duce la scăderea semnificativă a consumului cărnii. Astfel, vierii au o şansă numai dacă sunt acceptaţi la toate nivelurile lanţului de valori. 44% consideră că castrarea ar trebui oprită în forma actuală încă de acum.
36% consideră că ar trebui să se facă o terapie a durerii în prealabil, în timp ce 18% consideră că până în ziua a 7-a de viaţă castrarea nu necesită anestezie şi terapie a durerii.