Premieră mondială, primul câine cu 3 proteze articulare



(25.10.2009) În clinica Stadtwald din Frankfurt s-a realizat pentru prima dată înlocuirea cu succes a 3 articulaţii cu proteze sintetice, necimentate. Este vorba despre două proteze de şold şi una de genunchi.


Golden Retriever-ul „Paul” suferea de multă vreme de probleme de locomoţie datorită unor artroze atât la articulaţiile şoldului cât şi la genunchi.

Proprietarii au hotărât să îl opereze pe „Paul” în momentul în care câinele nu se mai putea deplasa nici pe distanţe scurte fără a avea dureri.

La interval de 3 luni au fost operate ambele şolduri, care au fost înlocuite cu proteze HELICA necimentate. După încă o perioadă de recuperare de 4 luni câinele a fost operat la genunchi, acesta fiind înlocuit cu o proteză necimentată de tip GENUSYS. După aproximativ 6 săptămâni „Paul” şi-a revenit complet, fără a necesita nici un fel de tratament post-operator.

Ambele proteze au fost concepute de firma Innoplant în colaborare cu dr. Volker Hach, coordonatorul clinicii din Stadtwald. Protezele se folosesc cu succes de peste 3 ani la câini.

Dacă protezele de şold au devenit deja o practică uzuală în medicina veterinară, protezele de genunchi necimentate se folosesc abia de 3 ani de zile, prima dintre ele fiind realizată la clinica din Stadtwald. Până în momentul de faţă au fost realizate 20 de astfel de intervenţii.

Rezultatele clinice bune ale acestor două tehnologii dau posibilitatea crescătorilor  de animale să combată cu succes artroza la câine. Prin implantarea de proteze, câinele poate duce o viaţă lipsită de chinuri şi fără nici un fel de restricţii în mobilitate.


Ştiinţa

Sturionii, între amenințări și eforturi de conservare; Bildquelle: WWF

Sturionii, între amenințări și eforturi de conservare

Pescuitul ilegal, capturile accidentale și blocarea rutelor de migrație – printre cele mai mari pericole la adresa sturionilor.
Citește mai mult

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani; Bildquelle: Luise Kränzlin/AG Böhmer, Uni Kiel

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani

Elefanții africani care au fost separați în urmă cu 13 ani de îngrijitorul lor, se pare că, după atâta timp, încă mai recunosc mirosul acestuia.
Citește mai mult

Europa slăbește protecția lupilor; Bildquelle: WWF

Europa slăbește protecția lupilor

Lovitură majoră pentru știință și biodiversitate: majoritatea statelor membre ale UE au convenit să adopte propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție al lupului în temeiul Convenției de la Berna
Citește mai mult

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre; Bildquelle: WWF

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre

La kilometrul 100, în dreptul localității Isaccea, ocrotiți de specialiștii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați și ai WWF-România peste 1000 de pui de sturioni si-au început, azi, drumul în Dunăre.
Citește mai mult

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos; Bildquelle: WWF/Viktor Shevchenko

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos

Potrivit celui mai recent raport WWF (Fondul Mondial pentru Natură) privind braconajul și traficul de sturioni în regiunea Dunării de Jos, infracțiunile comise asupra faunei sălbatice amenință supraviețuirea speciilor de sturioni aflate pe cale de dispariție
Citește mai mult

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Revista

Companii

Internaţional

Literatură