Pesta porcină africană, în atenția ANSVSA
ANSVSA a luat măsuri pentru a preveni apariția pestei porcine africane în România și monitorizează controlul mișcării animalelor, după ce în Bulgaria,Serbia și Macedonia au fost raportate sute de cazuri de dermatoză nodulară la bovine
Potrivit unui comunicat de presă emis de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), având în vedere evoluția rapidă a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor în Bulgaria, Serbia și Macedonia, serviciile veterinare din România au luat măsuri pentru notificarea timpurie a bolii și monitorizează în permanență controlul mișcării animalelor, care se realizează împreună cu reprezentanți ai poliției, atât la punctele de trecere la frontieră, cât și în trafic.
"În acest sens, ANSVSA a luat măsuri de intensificare a acțiunilor de informare a fermierilor, crescătorilor de animale, transportatorilor de animale, a personalului din abatoare, despre semnele clinice ale bolii și despre obligația raportării rapide a suspiciunilor", se arată în comunicat.
Până în prezent, au fost depistate 197 de focare de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor în Bulgaria și 60 în Serbia, în timp ce în Macedonia s-au înregistrat 335 de cazuri. În aceste state s-a aplicat măsura vaccinării animalelor pentru a se împiedica răspândirea bolii.
De asemenea, ANSVSA anunță că o echipă de experți în urgențe veterinare va vizita România, pe 26 iulie, pentru a verifica gradul de pregătire al autorităților în domeniul pestei porcine africane. Această boală afectează porcinele domestice și sălbatice și are o evoluție rapidă și o mortalitate de 100% pentru animalele care se îmbolnăvesc.
Pentru a proteja animelele de această boală, ANSVSA recomandă fermierilor să nu intre în adăposturile porcilor cu imbrăcămintea și hainele purtate pe stradă, iar la intrarea în adăpost să existe o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică, pentru dezinfecție. Animalele trebuie crescute în spații îngrădite, pentru a nu veni în contact cu alți porci din afara adăposturilor. Animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie sau cu iarbă culeasă de pe câmp, care ar putea fi contaminată de porci mistreți bolnavi.
Totodată, animalele nu trebuie scoase din exploatație în scopul montei cu alte animale din alte exploatații. Fermierii sunt sfătuiți să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
Mai multe Știri
Companii
Internaţional
Distribuie acest articol pe:
Literatură Literatură Literatură

S-a lansat numarul 57 al revistei…
(7. apr 2025) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor…Carte electronică gratuită: How and When…
(27. ian 2025) O nouă carte cu acces gratuit oferă îndrumări…S-a lansat numarul 21 al revistei…
(15. mar 2016) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor…EJCAP Winter 2015: Atopy in dogs…
(10. ian 2016) Diagnosis of canine atopy (Patrick Hensel et al.)…Evenimente internaționale Evenimente internaționale Evenimente internaționale

Save the Date: Congresul AMVAC/RoSAVA 2025
(23. apr 2025) Congresul AMVAC/RoSAVA 2025 va avea loc anul acesta…Webinar: Medicinal Cannabis - How to…
(10. apr 2025) There is rapidly growing interest in the potential…EERVC 2025 la Ljubljana
(8. apr 2025) Cel de-al 8-lea congres al Conferinței Veterinare Regionale…Simpozionul Purina PRO PLAN 2025: Abordare…
(10. mar 2025) Purina PRO PLAN are plăcerea de a anunța…Veheri.com oferă sesiuni interactive de discuții…
(19. feb 2025) Veheri.com este o platformă de informații în domeniul…Yaboumba World Congress 2025
(19. feb 2025) Al XV-lea Congres Internațional de Medicină și Chirurgie…Premii și burse Premii și burse Premii și burse
