Farmacia pe teren: Fitofarmacia aduce şanse noi dar si riscuri

(19.10.2009) Nu este o noutate ca omul foloseşte substanţe din natură pentru a preveni sau a trata diferite boli, dar fitofarmacia este o ştiinţă relativ nouă.


Se studiază producerea de către plante a substanţelor farmaceutice, pe care acesta nu le produc in mod normal. De exemplu s-a produs experimental prin transfer de gene pe banane, in laborator aşa numita „banană injectabilă”.

O idee care se prefigurează  acum este producerea unor banane înarmate cu anticorpi împotriva indigestiei. Aşa s-ar putea imuniza o mare parte a populaţiei prin mijloace simple.

Contestatarii fitofarmaciei consideră că modificarea genetică a seminţelor si plantelor ar putea duce la apariţia acestora in industria alimentară sau chiar in natură. Cercetătorii văd însă tot mai multe domenii in care acestea ar putea fi aplicate.

Academia Europeană pentru Cercetare si Evaluare a Dezvoltării Ştiinţei şi Tehnici din Bad Neuenahr-Ahrweiler a realizat în anul 2008 un studiu despre şanse si riscuri in noile tehnici de producere a „biomedicamentelor”. Ca urmare a acestui studiu aceste medicamente au putut fi produse mult mai repede şi mult mai ieftin.

Se presupune ca piaţa de consum a  acestor medicamente a ajuns la circa  56 miliarde de Euro. Dar o serie de întrebări legate de etică, ecologie şi impactul social rămân încă deschise. Acestea sunt însă luate în considerare în studiul realizat.

Criticii însă atrag atenţia asupra faptului că se investesc sume enorme in studierea si tehnologizarea acestor metode, nu si a efectelor negative pe care acestea le-ar putea avea.

In acest moment este important să se studieze aceste avantaje si riscuri cât se poate de obiectiv. Adevărul este că în momentul de faţă nimeni nu ştie dacă este o aplicare a tehnicii sau o eroare care poate periclita omenirea, a căror urmări nu se pot vedea in zilele noastre.

Ştiinţa

Convenția de la Berna slăbește protecția lupului; Bildquelle: WWF

Natura sub atac: Convenția de la Berna slăbește protecția lupului

Astăzi, Comitetul permanent al Convenției de la Berna a votat pentru scăderea statutului de protecție a lupilor, o decizie larg criticată de experții în conservare și de organizațiile de mediu
Citește mai mult

Sturionii, între amenințări și eforturi de conservare; Bildquelle: WWF

Sturionii, între amenințări și eforturi de conservare

Pescuitul ilegal, capturile accidentale și blocarea rutelor de migrație – printre cele mai mari pericole la adresa sturionilor.
Citește mai mult

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani; Bildquelle: Luise Kränzlin/AG Böhmer, Uni Kiel

Elefanții își amintesc de îngrijitorul lor după mulți ani

Elefanții africani care au fost separați în urmă cu 13 ani de îngrijitorul lor, se pare că, după atâta timp, încă mai recunosc mirosul acestuia.
Citește mai mult

Europa slăbește protecția lupilor; Bildquelle: WWF

Europa slăbește protecția lupilor

Lovitură majoră pentru știință și biodiversitate: majoritatea statelor membre ale UE au convenit să adopte propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție al lupului în temeiul Convenției de la Berna
Citește mai mult

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre; Bildquelle: WWF

370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă și-au pornit azi călătoria în Dunăre

La kilometrul 100, în dreptul localității Isaccea, ocrotiți de specialiștii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați și ai WWF-România peste 1000 de pui de sturioni si-au început, azi, drumul în Dunăre.
Citește mai mult

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos; Bildquelle: WWF/Viktor Shevchenko

Braconajul și traficul ilegal – vinovate pentru dispariția speciilor de sturioni din  Dunărea de Jos

Potrivit celui mai recent raport WWF (Fondul Mondial pentru Natură) privind braconajul și traficul de sturioni în regiunea Dunării de Jos, infracțiunile comise asupra faunei sălbatice amenință supraviețuirea speciilor de sturioni aflate pe cale de dispariție
Citește mai mult

Revista

Companii

Internaţional

Literatură