România poate primi, din luna mai, statut de ţară cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiformă Bovină
(28.02.2014) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru siguranţa Alimentelor a primit o informare oficială din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind satutul ţării nosatre în ceea ce priveşte Encefalopatia Spongiformă Bovină (ESB).
În informare se precizează faptul că, în urma întrunirii Comisiei Ştiinţifice pentru Bolile Animalelor din cadrul OIE, desfăşurată în perioada 10 14 februarie, s-a analizat solicitarea României pentru recunoşterea statutului de ţară cu risc neglijabil sau controlat pentru ESB.
Concluzia acestei Comisii Ştiinţifice a fost aceea că România îndeplineşte condiţiile necesare, pentru a fi recunoscută drept stat membru cu risc neglijabil pentru ESB, în concordanţă cu prevederile OIE şi, ca urmare, va recomanda recunoşterea oficială a acestui statut de către Adunarea Generală a Delegaţiilor a OIE, care se vor reuni va a loc cu celeie de-a 82-a Sesiuni Generale, care va avea loc în luna mai a acestui an.
Faptul că în România nu a evoluat şi nu evoluează ESB a constituit un avantaj important al ţării noastre, în ceea ce priveşte exportul de bovine în Republica Populară Chineză, care va fi demarat în luna aprilie a cestui an.
BSE = Bovine Spongiform Encephalopathy / Encefalopatia Spongiformă Bovină (ESB).
Această boală nu a evoluat şi nu a fost diagnosticată niciodată în România.
Encefalopatia spongiformă bovină, specifică doar bovinelor adulte, este o afecţiune a creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune. Nu există tratament. Boala este produsă de către agenţi neconvenţionali transmisibili, numiţi PRIONI.
In conformitate cu prevederile Regulamentului 999/2001, toate statele membre sunt obligate să testeze prin examene de laborator anumite categorii de bovine sacrificate pentru consum uman, pe probe de creier recoltate de la acestea.