Controale ANSVSA in perioada 6 - 12 iulie 2012
(19.07.2012) În perioada 6 - 12.07.2012, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a Municipiului Bucureşti au desfăşurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară.
Unităţile controlate desfăşoară activităţi pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, a altor produse alimentare precum şi unităţi de depozitare alimentare, seminţe, legume fructe.
Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP.
În unităţile respective s-au efectuat 2.062 de controale, în urma cărora au fost aplicate 22 de sancţiuni în valoare de 22.200 lei şi au fost acordate 27 de avertismente.
În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi cum ar fi:
- neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, spaţii, program autocontrol, manipulare, temperatură, paviment, grup social, mucegai, infiltraţii, apă caldă)
- neconformităţi legate de produse (buletine analiză)
- neconformităţi privind personalul (vizite medicale, echipament protecţie)
- neconformităţi legate de produse (etichetare)
- neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (documente, monitorizări)
- altele (înregistrare, comercializare, inscripţionare mijloace transport, circuite funcţionale, remediere deficienţe)
Sancţiunile la nivel naţional au fost aplicate astfel:
- Arad, 2.000 lei - nerespectarea normelor privind manipularea produselor alimentare;
- Argeş, 2.000 lei - spaţiul de ambalare cât şi spaţiul de depozitare nu sunt igienizate corespunzător;
- Bacău, 600 lei - nerespectarea normelor pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;
- Bistriţa - Năsăud, 3.000 lei - etichetare, depozitare necorespunzătoare şi spaţii neîntreţinute;
- Botoşani, 3.200 lei - paviment degradat, grup social neigienizat, etichete deteriorate, anexe neigienizate, zone cu mucegai, lipsă ventilaţie la grupul social, magazie cu infiltraţii;
- Brăila, 600 lei - întreţinere necorespunzătoare a spaţiilor de producţie;
- Caraş Severin, 600 lei - igienă necorespunzătoare;
- Cluj, 4.000 lei - unitate neînregistrată, depozitare necorespunzătoare;
- Gorj, 3.200 lei - băuturi răcoritoare depozitate direct pe paviment, lipsă echipament de protecţie, absenţă termometre, unitate neînregistrată sanitar veterinar, lipsă apă caldă şi grup sanitar;
- Sălaj, 600 lei - nerespectarea planului de autocontrol, nerealizarea vizitelor medicale ale angajaţilor;
- Sibiu, 1.800 lei - neefectuare DDD, etichetare necorespunzătoare, igienă necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare, comercializare în spaţii neaprobate, lipsă program autocontrol;
- Vâlcea, 600 lei - unitate parţial neigienizată.
De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pe anul 2012, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.