Raport privind programul de dezvoltare profesională continuă al medicilor veterinari din România în anul 2015
(23.05.2016) Participarea la programele de formare profesională continuă este deosebit de importantă, deoarece pe lângă faptul că permite dezvoltarea carierei profesionale prin dobândirea și aprofundarea cunoștințelor, conferă și un grad mai ridicat de siguranță ocupațională și în același timp crește gradul de adaptabilitate la schimbările ce au loc în plan profesional și chiar socio-politic.
Având în vedere că Statele Membre sunt responsabile pentru propriile sisteme de educație și formare profesională, trebuie să fie elaborate politici care să sprijine acțiunile la nivel național și să ajute la abordarea provocărilor comune la nivelul Uniunii, care necesită răspunsuri unitare, cum ar fi: societăți îmbătrânite, deficite de competențe ale forței de muncă și competiție globală.
Obiectivele strategice pe termen lung ale politicilor UE privind educația și formarea profesională sunt următoarele:
1. să transforme învățarea pe tot parcursul vieții și mobilitatea în realitate;
2. să îmbunătățească calitatea și eficiența educației și formării profesionale;
3. să promoveze echitatea, coeziunea socială și implicarea activă a cetățenilor;
4. să sporească creativitatea și inovarea, inclusiv antreprenoriatul, la toate nivelurile de educație și formare profesională.
În acest context profesia de medic veterinar are în aplicare un program generos pentru dezvoltarea profesională continuă al medicilor veterinari din România. În anul 2015 au fost organizate 454 de evenimente acreditate la care au fost prezenți 29184 de participanți.
Astfel au fost organizate:
5 congrese cu 732 participanți;
1 congres internațional cu 955 participanți;
21 de conferințe cu 2747 participanți;
1 masă rotundă cu 46 participanți;
4 sesiuni științifice cu 308 participanți;
12 simpozioane cu 1393 participanți;
206 seminarii cu 16405 participanți;
38 deworkshop-uri cu 781 participanți;
113 cursuri on-line cu 3010 participanti certificați;
5 webinarii cu 403 participanți;
48 de cursuri FPC cu evaluare cu 2405 participanți.
Colegiul Medicilor Veterinari mulțumește tuturor Facultăților de Medicină Veterinară, Direcțiilor Sanitare Veterinare Județene și pentru Siguranța Alimentelor, asociațiilor și societăților de profil, companiilor, lectorilor și moderatorilor și nu în ultimul rând medicilor veterinari participanți, pentru implicarea activă în programul de pregătire profesională continuă în anul 2015.
Raportul poate fi descărcat aici.