Waltham - Excelența în domeniul nutriției animalelor de companie
(29.11.2012) Centrul Waltham pentru Nutriția Animalelor de Companie are o istorie de peste 50 de ani, timp in care și-a câștigat postura de autoritate mondială în materie de îngrijire și nutriție a animalelor.
Misiunea cercetătorilor de la Waltham este aceea de a pune știința în slujba bunăstării animalelor. Proiectele de cercetare desfășurate aici investighează fiecare aspect al sănătații animalelor, precum necesarul nutrițional caracteristic fiecărei specii și vârste, problemele specifice gastrointestinale, necesarul energetic, igiena orală și multe altele.
Echipa Waltham cuprinde medici și specialiști din cele mai variate domenii, de la chimie sau imunologie la genetică sau comportamentul/psihologia animalelor.
În colaborare cu parteneri de prestigiu, precum University of Liverpool, Marea Britanie, sau Banfield Pet Hospital, Portland, U.S.A, cercetătorii de la Waltham realizează studii axate pe trei direcții: medicină veterinară, nutriție veterinară și comportamentul animalelor.
Cei 50 de ani de istorie au fost marcați de progrese științifice remarcabile. Studiile ce au stat la baza multor premiere din domeniul nutriției animalelor de companie, precum și descoperirile din domenii conexe, au fost împărtășite cu intreaga comunitate științifică prin intermediul a peste 600 de publicații de specialitate și a zeci de conferințe, inclusiv simpozionul propriu dedicat problemelor nutriționale - Waltham International Nutritional Sciences Symposium.
Istoria Waltham - Repere științifice
- 1960 - Își începe activitatea Centrul de Cercetări pentru Nutriție, ce avea să devină 13 ani mai târziu Centrul Waltham pentru Nutriția Animalelor de Companie;
- 1975 - Prima determinare a necesarului de aminoacizi la câinii adulți;
- 1982 - Prima determinare a necesarului de taurină la pisică;
- 1995 - Waltham lansează prima dietă dedicată pisicilor ce asigură controlul formării de struviți și oxalați de calciu;
- 2000 - Prima demonstrare științifică a efectului pe care antioxidanții alimentari îi au asupra răspunsului imun la câinii și pisicile tinere;
- 2005 - În colaborare cu Monell Chemical Senses Center din Pennsylvania, cercetătorii Waltham au demonstrat imposibilitatea pisicilor de a detecta gustul dulce. De asemenea, au dovedit existența acestei caracteristici la toți reprezentanții familiei Felidae;
- 2007 - Împreuna cu Institutul Național pentru Cercetarea Genomului Uman din Bethesda, Maryland, Waltham a descoperit cauza genetică a diferențelor de talie la câini. Studiile efectuate pe exemplare din rasa Câinele Portughez de Apă au incriminat mutațiile suferite de gena IGF-1. Aceste studii au stat la baza unor cercetări similare asupra genomului uman;
- 2012 - Lansarea primului test ADN pentru câinii din rasele mixte.
Câinii și pisicile nu au fost singurii subiecți de studiu ai cercetărilor desfășurate de Centrul Waltham. Acestea au fost extinse și asupra altor specii, păsări, pești sau cai.
Astfel, în 1963, specialiștii Waltham au elaborat o lucrare ce fundamenta necesarul de iod al perușilor, iar în 1997 au demonstrat influența luteinei asupra culorii carasului auriu. De asemenea, în 2002 a fost lansată dieta pentru cai ce oferă suport sistemului respirator.
Waltham în prezent
Centrul Waltham s-a extins în fiecare deceniu, adăugând campusului noi clădiri și facilități pentru cazarea, socializarea și observarea animalelor găzduite.
În prezent aproximativ 150 de câini, 230 de pisici și 250 de păsări se află în grija specialiștilor de la Waltham.
Calitatea vieții acestor animale reprezintă o prioritate majoră, politica Waltham privind bunăstarea animalelor participante la studii fiind strictă. Câinii, pisicile și păsările sunt încredințați unor îngrijitori profesioniști, ducaând o viață similară celei de animal de companie.
Cercetătorii au dezvoltat metode non invazive de studiu, precum sonda cutanată ce măsoară pierderile hidrice prin simplul contact cu pielea. De asemenea, Waltham nu a sponsorizat, susținut sau participat la studii ce ar fi putut provoca suferința animalelor.
Cercetările actuale se concetrează asupra a 4 domenii: nutriție și metabolism, igiena orală, performanțele alimentației, funcția digestivă. Printre proiectele curente desfășurate în cadrul centrului se numără cercetările dedicate relațiilor dintre oameni și animale. Scopul studiului îl reprezintă obținerea de noi informații privind beneficiile generate de prezența animalelor asupra sănătății omului, rolul animalelor în dezvoltarea psihică a copiilor, efectele benefice ale terapiei cu animale de companie, etc.
Centrul Waltham susține, de asemenea, studiile independente prin intermediul Fundației Waltham. Înființată in 2001, fundația a asigurat finanțări în valoare de peste 1 000 000 $ pentru proiecte desfășurate în 20 de țări. Suma alocată pentru anul 2013 se apropie de 300 000 $, fonduri ce vor fi direcționate către 15 studii realizate de cercetători independenți.
Pentru a fi eligibile, aceste studii trebuie să aducă o contribuție în domeniul medicinei veterinare, nutriției sau a comportamentului animalelor, iar metodele de cercetare folosite nu trebuie să producă suferință subiecților și nici să nu aibă drept rezultat eutanasierea acestora.
Misiunea declarată a Centrului de Cercetare Waltham este aceea de a crea o lume mai bună pentru animale cu ajutorul științei.
Grija și pasiunea pentru animalele de companie au dus la elaborarea unor metode de cercetare responsabilă, ce păstrează echilibrul între obținerea de rezultate științifice revoluționare și tratamentul etic al animalelor.
Astfel, echipa Waltham reușește de peste 50 de ani să furnizeze știința ce stă la baza bunăstării animalelor de companie.