Conferinta "Cat & Dog - last researches in nutrition"

(25.10.2014) Cercetarile Waltham ofera noi perspective asupra afectiunilor orale la catei - Sambata 1 Noiembrie 2014

Parodontita este amplu raspandita in randul populatiei canine: studiile estimeaza o prevalenta intre 44% si 63.3%, reprezentand cea mai frecvent diagnosticata afectiune orala in randul animalelor de companie. 


Echipa de cercetare specializata in ingrijirea orala de la Centrul Waltham pentru Nutritia Animalelor se dedica intelegerii principalelor elemente ale sanatatii orale, dar si ale afectiunilor ce pot aparea. 

Cele mai recente publicatii stiintifice ale acestora ofera perspective esentiale pentru imbunatatirea solutiilor de ingrijire orala. 

Intr-un studiu de referinta, au fost descoperite, pentru prima data, cele mai multe specii bateriene care cauzeaza aparitia placii dentare la catei [1].

353 de tipuri de bacterii au fost identificate, dintre care peste 80% fusesera nedocumentate pana atunci si doar 16,4% se regasesc si la oameni. Pornind de aici, cercetatorii Waltham au efectuat un studiu transversal al speciilor de bacterii din placa dentara pentru 223 de caini cu gingii sanatoase, gingivita si parodontita in stadiu incipient [2].

274 de specii diferite de bacterii au putut fi identificate, insa nu s-au gasit urme de specii cariogene de Streptococcus, bacteriile ce pot cauza carii dentare sau degradarea dentitiei umane. Contrar credintei populare, acest studiu a demonstrat ca bacteriile asociate cu aparitia parodontitei nu sunt aceleasi in cazul oamenilor si al cainilor.

Waltham realizeaza o cercetare a evolutiei parodontitei in timp. Intr-un studiu ce s-a desfasurat timp de 60 de saptamani, 52 de caini din rasa Schnauzer Pitic au fost monitorizati pentru determinarea evolutiei parodontitei in stadiu incipient [3].

Fara o ingrijire orala regulata, majoritatea cainilor au dezvoltat parodontita incipienta in primele 6 luni, iar la cainii cu varste de peste 4 ani, aparitia a fost chiar mai rapida de atat.

Mai mult decat atat, aparitia gingivitei nu s-a corelat cu cea a parodontitei. Acest lucru este aplicabil, in special, pentru suprafetele laterale ale dintilor.

Importanta acestei descoperiri consta in faptul ca, desi examinarea danturii canine prin simpla "ridicare a buzelor cainelui" poate conduce la descoperirea gingivitei, stadiul acesteia nu ne indica in mod automat existenta sau predispozitia pentru parodontita.

Studiile desfasurate la Waltham continua sa aprofundeze stiinta care sta la baza sanatatii si afectiunilor orale. Inca mai sunt multe aspecte fundamentale pentru stiinta de cercetat.

Cu toate acestea, ceea ce este clar pana acum este faptul ca microbiologia canina difera de cea umana si ca medicii veterinari nu se pot baza pe simple extrapolari ale cercetarilor de natura dentara aplicabile oamenilor pentru gasirea unor solutii mai bune pentru pacientii lor.

Referinte:

  1. Dewhirst FE, Klein EA, Thompson EC, Blanton JM, Chen T, Milella L, Buckley CMF, Davis IJ, Bennett M-L, Marshall-Jones ZV. The canine oral microbiome. PLos One 2012;7(issue 4):e360672.
  2. Davis IJ, Wallis C, Deusch O, Colyer A, Milella L, Loman N, Harris S. A cross-sectional survey of bacterial species in plaque from client owned dogs with healthy gingiva, gingivitis or mild periodontitis. PLoS One 2013; 8)issue 12):e83158.
  3. Marshall, M., Wallis, C., Milella, L., Colyer, A., Tweedie, A., and Harris, S. A longitudinal assessment of periodontal disease in 52 miniature schnauzers. BMC Veterinary Research 2014; 10:166.

Speaker: Sussana Rayan, Head of Science Communications - Waltham Centre for Pet Nutrition

Nr. Locuri: 100

Locatie: Sala Palatului - Strada Ion Campineanu 28, Bucuresti 010039, Romania 

Data: 1 Noiembrie

Program eveniment: 11:00-13:30

Pentru confirmari: Teodora Radulescu - 0784.341.474, e-mail:  [email protected]

Evenimentul este acreditat cu 10 puncte conform criteriilor de creditare SNEC.


știință

Revista

Internaţional

Literatură