Bayer lansează în România Procox, primul și singurul tratament împotriva nematodelor și coccidiilor la câine

(15.02.2012) Bayer Animal Health anunță lansarea produsului Procox® (emodepsid și toltrazuril) în România, prima şi singura combinație de două substanțe active aprobată pentru tratamentul împotriva nematodelor (Toxocara canis, Uncinaria stenocephala și Ancylostoma caninum) şi coccidiilor (Isospora spp.) la câini.

Bayer lansează în România Procox Diana Vasilescu, Product Manager la Bayer Animal Health anunță, “Ne bucurăm să asigurăm medicilor veterinari lansarea primului produs aprobat în tratamentul nematodelor și coccidiozei la câine. Ne dedicăm activitatea pentru susținerea practicii veterinare.

Pentru profesioniștii din domeniul animalelor de companie Bayer va continua, adăugând la experiența de peste 100 ani în domeniul parazitologiei, să identifice noi tratamente eficiente pentru îmbunătățirea stării de bine a animalelor.”

Lansarea Procox® va asigura medicilor veterinari o nouă modalitate de tratament împotriva paraziților interni. Procox® reprezintă o soluție eficientă împotriva paraziților intestinali la câini începând cu vârsta de două săptămâni şi greutatea peste 0,4 kg.

Despre nematode și coccidii:

Dr. Marius Ilie, Facultatea de Medicină Veterinară Timişoara, spune că „nematodele vizate sunt paraziți frecvent întâlniți în prima perioadă de viață a câinilor, infestarea putându-se realiza transplacentar, prin lapte, prin ingerarea de ouă cu larve infestante, gazde paratenice sau transcutanat. Prezența coccidiilor este frecvent ignorată acestea parazitând, în special, animalele foarte tinere.

Deoarece simptomele sunt comune cu cele ale altor parazitoze, diagnosticul de coccidioză se pune rar și uneori, în cazuri extreme, câinele poate muri dacă nu este diagnosticat și tratat corect”. Având un risc zoonotic ridicat nematodele pot fi extrem de periculoase pentru proprietari și mai ales pentru copii (Sindromul Larva Migrans Visceralis, Ocularis, Cutaneus).

Infestarea la om se manifestă prin febră, fatigabilitate (oboseală cronică), dureri abdominale, greață, vomă și/sau diaree. În cazurile severe nematodele pot migra către globul ocular putând determina orbire. Pentru evitarea riscurilor, atât la animale cât și la om, infestaţiile parazitare trebuie privite cu seriozitate, iar tratamentul trebuie efectuat cu produse adecvate după stabilirea corectă a diagnosticului.

Nematodozele, ale căror simptome pot include distensie abdominală, păr uscat și mat, dar și scădere în greutate sunt cel mai frecvent transmise de la mamă la pui în perioada intrauterină sau după fătare, cum este precizat mai sus. Riscul infestării cu coccidii este cel mai frecvent în canise, acolo unde câinii adulți și puii stau în permanent contact și unde dacă este suspectată prezenţa coccidiilor este necesar să fie tratați toți câinii supuşi riscului.

Coccidiile nu sunt prezente la pui imediat după fătare (post partum), dar se pot infesta, extraordinar de repede, dacă mama sau alte animale din cuib sunt purtătoare de coccidii și elimină, în mediu, odată cu fecalele, oochisturile, care după o scurtă perioadă de sporulare devin infestante. Odată ingerate aceste oochisturi se vor multiplica, la nivel intestinal, distrugând celulele epiteliale şi determinând diaree, vomă, anorexie și depresie, iar în cazurile grave chiar moarte.

Asist. Univ. Dr. Marius Ilie, Facultatea de Medicină Veterinară Timişoara, explică: “căţeii sunt în mod particular cei mai susceptibili la infestaţiile cu aceste nematode, deoarece căţelele infestate pot transmite larve reactivate la mai multe generaţii de pui fără a se mai infesta, iar coccidiile (oochisturile de coccidii sunt printre cele mai rezistente elemente parazitare în mediu) se pot răspândi cu mare ușurință, infestând întreaga populație de tineret cu consecințe deosebit de grave dacă nu se iau măsuri la timp”.

Atât nematodele cât și coccidiile apar cu incidență ridicată în primele 6 luni de viață ale câinilor, până la 12% din pui fiind afectați de nematode și peste 23,4% fiind afectați de coccidii. Atât infestarea cu nematode, dar și cea cu coccidii determină diaree putând fi prezente și alte simptome, printre acestea enumerându-se anorexia și pierderea în greutate (bibliografie). Studii realizate în România au evidenţiat un spectru parazitar generos, în ceea ce priveşte speciile de paraziţi gastrointestinali la câine şi prevalenţe, care variază cu specia şi zona supravegheată. Astfel, valorile înregistrate au fost pentru Ancylostoma caninum 17,3% - 47,82%, Toxocara canis 17,78% - 26,9%, Uncinaria stenocephala 13,43% - 13,5%, Isospora spp. 1,18% - 7,7% - 23,1% (Andrei Sidonia, M. S. Ilie, Gh. Dărăbuş - Prevalence of Gastrointestinal Parasites în Dogs from Timiş County and Their Risk to Public Health, 2011; Viorica Mircean, Adriana Györke, Vasile Cozma, Prevalence and risk factors of Giardia duodenalis in dogs from Romania, 2012).

Despre Procox®

Procox Procox® este primul antiparazitar care conține o combinație de două substanțe active eficiente împotriva nematodelor și coccidiilor la câine. Procox® omoară atât nematodele cât și coccidiile grație celor două substanțe active. Emodepsid este un antiparazitar depsipeptidic care interferează cu receptorii specifici din sistemul nervos al nematodelor determinând paralizia și moartea acestora. Cea de-a doua substanță activă, toltrazuril, este un produs anticoccidic, care acționează împotriva stadiilor intra și extracelulare ale coccidiilor determinând moartea acestora. Asigură tratamentul împotriva stadiilor adulte, imature și larvare ale Toxocara canis și împotriva formelor adulte ale Uncinaria stenocephala și  Ancylostoma caninum. Mai mult decât atât, Procox® este aprobat în tratamentul împotriva coccidiozei. Studiile au arătat că Procox® este eficient în combaterea T. canis atât în stadiul de adulţi, imaturi, dar și in stadiul larvar L4 (100%, 94.7% și 99.3%). Procox® s-a dovedit a fi eficient și în tratamentul împotriva adulţilor de U. stenocephala și A. caninum (100% și 99.5%).

Tratamentul cu Procox® din a doua săptămână de viață este eficient în combaterea coccidiozei, deoarece prin prevenirea multiplicării coccidiilor asigură prevenirea semnelor clinice de infestare datorate lezării mucoasei intestinale. Studiile au arătat că administrarea de Procox® reduce numărul eliberării de oochisturi în mediu – în perioada prepatentă de până la 12 zile (90.2–100%) și  până la 9 zile în perioada patentă (91.5–100%) reducând în acest fel răspândirea bolii. Prin administrarea de la vârsta de 2 săptămâni Procox® asigură minimizarea infestaţiilor și previne riscul transmiterii parazitozelor.

Procox® este disponibil pentru puii de câine de la vârsta de 2 săptămâni sau peste 0,4 kg și se administrează în doză de 1ml/kg. O singură administrare este suficientă, dar pentru un control cât mai eficient, mai ales la câinii din canise, se recomandă administrarea din două în două săptămâni până la vârsta de 10 săptămâni.

Procox® este aprobat în peste 27 țări europene și este disponibil numai pe bază de rețetă.

Procox® oferă medicilor veterinari o nouă posibilitate în vederea tratamentului parazitozelor la câine asigurând în acest fel un management al sănătății animalelor sigur și eficient.

Distribuitor:

S.C. MARAVET SRL,
Str. Europa nr. 9, 430000 Baia Mare

Tel/Fax: 0262-211.964;

[email protected]


Mai multe Ştiri

preventie_iasi

Conferința "Prevenția bolilor transmise de vectori la animalele de companie"

Bayer și Maravet au plăcerea să vă invite la Conferința „Prevenția bolilor transmise de vectori la animalele de companie" în data de 16 aprilie la Iași.
Citește mai mult

conferinta

Conferința "Prevenția bolilor transmise de vectori la animalele de companie"

Bayer și Maravet au plăcerea să vă invite la Conferința „Prevenția bolilor transmise de vectori la animalele de companie" în data de 2 aprilie la Cluj-Napoca.
Citește mai mult

Advantix

Diagnosticarea câinelui cu Babesia spp.

Scurt ghid pentru a identifica și diagnostica Babesia spp. la câine.
Citește mai mult

Advantix

Diagnosticarea câinelui cu Hepatozoon canis

Scurt ghid pentru a identifica și diagnostica Hepatozoon canis la câine.
Citește mai mult

Advantix

Diagnosticarea câinelui cu Bartonella spp.

Scurt ghid pentru a identifica și diagnostica Bartonella spp. la câine.
Citește mai mult

Advantix

Diagnosticarea câinelui cu Borrelia burgdorferi

Scurt ghid pentru a identifica și diagnostica Borrelia burgdorferi la câine.
Citește mai mult

Advantix

Diagnosticarea câinelui cu Ehrlichia canis

Scurt ghid pentru a identifica și diagnostica Ehrlichia canis la câine.
Citește mai mult

Advantix

Diagnosticarea câinelui cu Anaplasma platys

Scurt ghid pentru a identifica și diagnostica Anaplasma platys la câine.
Citește mai mult

Revista

Internaţional

Literatură