Apivirol Forte, noul biostimulator pentru albine!

(26.02.2013) Apivirol Forte, produs nou al Companiei Romvac, permite obținerea de produse apicole de cea mai înaltă calitate, fiind un adjuvant deosebit de eficient în profilaxia și combaterea paraliziei virale acute și cronice, locii americane și europene și varoozei.

Apivirol Forte Apivirol Forte are în compoziție Aminacuaternara –Benzyl (C12-C16) alkyl dimethyl ammonium chloride și excipienți (maltol,  propolis, apă distilată) ad.

Produsul trebuie administrat fără întârziere, ori de cate ori starea generală de sănătate a stupinei nu este cea mai bună, când se constată apariția de malformații ale aripilor la albinele tinere, când apar semne nervoase la albinele culegatoare, paralizia aripilor și instalarea fenomenului de depopulare a familiilor de albine, fără prezența vizibilă a simptomelor specifice vreunei boli, dar și ori de cate ori sursele de hrană sunt reduse.

Apivirol Forte nu are nici un fel de contraindicații sau efecte secundare negative asupra albinelor, mătcilor și puietului și nu produce reziduuri în miere, polen, păstura si propolis, permițând obținerea de produse apicole de cea mai înaltă calitate.

Apivirol Forte se administrează prin aspersare pe suprafața ramelor cu albine și puiet cu ajutorul unor pompe manuale. Cantitatea folosită pentru o singură administrare este de 150-250 ml pentru o familie de albine. Se recomandă 2-3 administrari de Apivirol Forte la interval de 3 zile.

Varooza este o acarioză a puietului și albinelor adulte, produsă de Varroa jacobsoni, care determină tulburări grave, slăbind familiile atacate și producând mortalitate ridicată; este una dintre cele mai păgubitoare boli ale albinelor.

Sursele de infestare sunt reprezentate de puietul și albinele parazitate cu femele de Varroa. Contaminarea se realizează prin pătrunderea albinelor străine parazitate în stup, prin migrația trântorilor, prin introducerea fagurilor cu puiet infestat sau a roiurilor cu origine necunoscută. Receptivitatea albinei melifere este cea mai ridicată.

Într-un stup, cele mai infestate sunt albinele doici, apoi cele culegatoare și tinere. Dinamica răspândirii populațiilor varoide într-o stupină este favorizată de prezența familiilor slăbite, malnutrite, neexploatate rațional, în care acarienii se multiplică intens.

Simptome: manifestările clinice sunt șterse în primul an, semnele evidente înregistrându-se în al treilea an, când se constată și o mortalitate ridicată. Activitatea coloniei este slabă, puietul și albinele nu se hrănesc, sunt adinamice și pot chiar să-și înceteze activitatea.

Parte din albinele tinere eclozionate, sunt neviabile, subponderale, cu aripi nedezvoltate sau cu malformații ale abdomenului și picioarelor, incapabile de zbor. Albine adulte, ca și trântorii infestați, prezintă stare de agitație, dar nu pot zbura corespunzator („țopaie”), datorită iritațiilor provocate de paraziți, iar la controlul clinic, pe corpul albinelor se observa, cu lupa, prezența acarienilor.

Loca americană

Este una din cele mai grave boli care atacă puietul albinelor, moartea acestuia producându-se dupa căpăcire. În mod obișnuit, boala apare după culesul de salcâm.

Contaminarea se face pe cale bucală, începând din a doua zi a stadiului larvar, când puietul începe să fie hrănit de către albine. Sursa principală de infecție o constituie cadavrele larvelor uscate, moarte de loca americană. Albinele încearca sa elimine din stup aceste larve și să curețe celulele respective, preluând sporii pe piesele bucale, pe picioare și pe corp.

Apivirol Forte Albinele lucrătoare răspandesc sporii în tot stupul, pe faguri, în miere și polen, precum și pe pereți și în crăpăturile stupilor, unde pot rămâne timp de mai mulți ani. Transmiterea bolii dintr-un stup în altul și dintr-o stupină în alta se poate face prin intermediul albinelor hoațe, precum și prin intermediul mătcilor, familiilor și roiurilor de albine cumpărate la întâmplare, a stupilor și inventarului apicol vechi, ceară și miere.

Simptome:  Întrucât larvele mor în mod frecvent dupa căpăcire, boala se recunoaște clinic în primul rând după aspectul capacelelor de la puiet, care sunt perforate si concave, ca urmare a faptului că larvele adera de acestea, cât și de fundul celulei.

Larvele prezintă culoarea galbenă-castanie și miros asemanator cleiului de oase. Masa putrefiată este filanta (adera și se întinde sub forma unui fir atunci cand este atinsă cu un bețișor), fapt ce o deosebește de loca europeana. Albinele lucratoare îndepărtează o parte din cadavrele larvelor, pentru ca matca să poată depune oua, ceea ce duce la apariția unui puiet depus neuniform, împrăștiat, spre deosebire de cel din familiile sănătoase, care este așezat compact. În urma deshidratării, cadavrul devine complet uscat, aderent la peretele celulei cu care formează corp comun, greu de separat.

Loca europeană

Este o boală a puietului de albine, răspândită pe tot globul, care apare primăvara timpuriu și se menține până toamna când încetează creșterea puietului. Boala afectează în special larvele tinere, necăpăcite și numai rareori pe cele căpăcite.

Contaminarea se face pe cale bucală, prin consumul de hrană infectată, iar răspândirea bolii, prin albinele hoațe, trântori (care au acces liber în orice familie), precum și prin schimb de faguri infectați sau folosirea inventarului apicol nedezinfectat.

Boala apare, de obicei, în luna mai și este favorizată de existența unor familii slab dezvoltate, necorespunzator îngrijite, de timpul rece și ploios, precum și de lipsa culesului de nectar și polen. Căldura din timpul verii și apariția unui cules bun, de mare intensitate, fac ca boala să regreseze sau chiar să se vindece spontan.

Simptome:  În faza incipientă, boala este greu de depistat. În prima fază a îmbolnăvirii, larva devine mai transparentă, distingându-se ușor traheile și tubul digestiv. După puțin timp, corpul ei se înmoaie și își schimbă pozitia normală, luând forme diferite, răsturnate, răsucite, devine gălbui și treptat se bifurcă.

Dupa 3-4 zile, larvele mor și începe procesul de descompunere treptată.  Când evoluția bolii este înaintată și albinele nu pot îndepărta cantitatea mare de larve care pier, acestea se usucă sub formă de solzișori, ușor detașabili de pereții celulelor.

Spre deosebire de loca americană, conținutul larvelor bolnave nu este filant.Când se îmbolnavește puietul căpăcit, capacelele celulelor se adăncesc și devin mai închise la culoare. Prenimfele au culoarea maronie și emană un miros de putrefacție.

Paralizia cronică este o boală virală, infectocontagioasă, care afectează albinele adulte. Agentul patogen este un virus neurotrop fiind prezent în neuroganglioni. Este un virus cu o largă răspândire, în corpul albinelor pătrunzând prin rănile produse de paraziții externi, de unde trece în hemolimfă, ajungând apoi în țesutul nervos al albinelor.

Boala se răspândește ușor în interiorul stupilor, prin contact direct, când albinele sunt obligate sa rămână în stupi, din cauza vremii proaste, primăvara, vara și toamna. Între stupine se răspândește prin rătăcire și furtișag.

Simptomele care apar în această boală sunt: albinele bolnave se târăsc pe pământul din fața urdinișului; albinele nu mai pot zbura (paralizie); abdomenul este balonat; tremuraturi ale corpului sub formă de accese; culoare neagră aparentă; lipsa perișorilor de pe partea dorsală; mortalitate variabila; evolutia frecventă vara și toamna.

Diagnosticul este suspicionat pe baza examenului clinic și epidemiologic, confirmarea prin examene de laborator (virusologic) fiind necesară.

Alături de aceste doua boli importante, cu etiologie virală, la albinele adulte au mai fost semnalate și alte viroze cu evoluție mai puțin gravă. Virusurile implicate își exaltă virulența doar în cazurile în care apar boli parazitare (nosemoza), care creează terenul favorabil.

Paralizia acută a albinelor este produsă de un virus prezent în țesutul adipos și în glandele salivare, dar și în corpul acarianului Varroa jacobsoni. Prin rănile provocate de acarian, virusul ajunge în hemolimfa unde se multiplică și de unde ajunge în tot corpul, mai ales în neuroganglioni. Produce în final paralizii generalizate și moarte.

Pentru detalii, vă rugăm să ne contactaţi la numerele 021 350 31 09 sau 021 350 31 11 sau  să accesați site-ulwww.romvac.ro

Mai multe Ştiri

Romvac

Traditie si inovatie in sanatatea animala

Romvac Company S.A. va invita, sa participati la manifestarea profesional-stiintifica, "Traditie si inovatie in sanatatea animala", avand codul de acreditare ROMSES01-2014 si care se va desfasura pe data de 29 aprilie 2014
Citește mai mult

Romvac

Seminarul  "Noutăți Romvac" - Ediția a II-a

Romvac vă invită să participați la cea de-a doua ediție a seminarului "Noutăți Romvac", ce se va desfășura în data de 31 mai, începând cu ora 11:00, in sala de conferințe de la Petexpo, din cadrul Romexpo București, Pavilonul C6
Citește mai mult

Nature´s Protection

Nature’s Protection

Inovaţia culinară supremă, pentru câini & pisici!
Citește mai mult

Parakill și hrană super premium, Nature´s Protection!

Noile promoții Romvac

În perioada 01 – 28 februarie 2013, compania Romvac anunță promoții pentru antiparazitarul extern Parakill, dar și pentru hrana super premium Nature’s Protection
Citește mai mult

HiMedia Laboratories

Medii de cultură pentru microbiologie şi reactivi de diagnostic: standarde occidentale la preţuri excelente!

Romvac vă pune la dipoziţie medii de cultură pentru microbiologie şi reactivi de diagnostic de la HiMedia Laboratories, producând în funcţie de solicitări, medii de cultură repartizate în flacoane, tuburi sau plăci Petri
Citește mai mult

Ing. Constantin C

Romvac - Tradiţie românească conturată într-o afacere de succes

Cu o cifră de afaceri de 35.4 milioane de lei în primele nouă luni ale anului trecut, Romvac a înregistrat o creștere a profitului net de 42% față de anul 2011. Aceste cifre vorbesc despre o firmă solidă, capabilă de performanțe financiare, în ciuda contextului economic actual
Citește mai mult

Romoxibendazol

10% discount la Romoxibendazol

Compania Romvac oferă un discount de 10% la produsul Romoxibendazol. Promoţia este valabilă în perioada 15 – 30 noiembrie 2012
Citește mai mult

Romvac

10% discount pentru comenzi la standul Romvac din cadrul Indagra

Compania Romvac oferă un discount de 10% pentru toate comenzile serioase care se fac la standul său expoziţional, din cadrul târgului internaţional Indagra
Citește mai mult



știință

Revista

Internaţional

Literatură