Avizul AEM cu privire la utilizarea de colistină la animale se va actualiza

(26.01.2016) AEM acționează la cererea Comisiei Europene ca urmare a descoperirii bacteriilor rezistente la colistină

Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM) a primit o cerere din partea Comisiei Europene pentru a actualiza avizul cu privire la utilizarea de colistină la animale, care este unul dintre antibioticele de ultima instanță pentru tratarea anumitor infecții bacteriene la oameni.

Aceasta urmează descoperirii recente a unei gene (numită MCR-1) care determină bacteriile să devină rezistente la colistină, un antibiotic din clasa polimixinelor care poate fi ușor transferat între diferitele tipuri de bacterii.

Pentru prima dată gena a fost descoperită la bacterii (numite Enterobacteriaceae) care au fost fost izolate de la porci, carne de porc și produse de pui și de la un număr mic de oameni din Sudul Chinei. Încă de prima dată de când gena a fost detectată, aceasta a fost ulterior gasită de asemenea și în Uniunea Europeană (EU).

Colistina sau colistematul de sodiu, a fost folosit de mai bine de 50 de ani, atât la oameni cât și la animale. La medicamentele de uz uman este acum folosit ca și un medicament de ultimă instanță pentru tratamentul persoanelor care suferă de diferite tipuri de infecții cauzate de bacterii multirezistente.

Datorită rolului său important ca o ultimă apărare împotriva bacteriilor rezistente la antimicrobiene, Agenția va lua în considerare dacă avizul din 2013 cu privire la utilizarea responsabilă de colestină la animale, în particular la porci, trebuie să fie actualizată în concordanță cu descoperirea recentă.

Pentru a efectua acest lucru, Comitetul pentru Medicamente de uz veterinar al AEM (CMUV) a solicitat să se întruneasca din nou Grupul Experților Ad Hoc de informații cu privire la produsele antimicrobiene (GEIPA), care au pregătit avizul din 2013.

GEIPA este un grup multi-disciplinar de experți cu reprezentanți de la CMUV al EMA și ai Comitetului pentru Medicamente de uz uman (CHUM), divizia pentru Produse Antimicrobiene al CMUV (PAM) și Divizia Bolilor Infecțioase a CHUM, precum și experții din cadrul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (AEFS), Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) și analiza rezistenței și a consumului de antimicrobiene facută de fuziunea dintre asociații (JIACRA).

Avizul din 2013 a recomandat să se utilizeze în continuare Colistina în medicina veterinară doar pentru tratamentul animalelor infestate sau a celor în contact cu acestea și să se elimine orice indicație pentru folosire ca și tratament preventiv (sau profilactic), concomitent cu principiile de utilizare responsabilă.

Este recomandat de asemenea întărirea sistemelor de supraveghere a rezistenței antibacteriene la colistină și întocmirea unei recenzii în cazul creșterii substanțiale a rezistenței la colistină în cazul bacteriilor de la animale sau a altor informații noi relevante, cu un impact pentru sănătatea publică.

GEIPA (Grupul Experților Ad Hoc de Informații cu Privire la Produsele Antibacteriene) va evalua toate informațiile disponibile și va sesiza dacă în baza noilor evidențe  există vreun impact asupra avizului din 2013 în ceea ce privește utilizarea colistinei la animale în UE.

Actualizarea va lua în considerare importanța utilizării colistinei în medicina veterinară și umană, impactul rezistenței, disponibilitatea tratamentelor alternative și eficacitatea măsurilor de prevenție a riscurilor posibile pentru protecția sănătății publice și animale în Europa.

Concluziile trase de GEIPA (Grupul Experților Ad Hoc de Informații cu Privire la Produsele Antibacteriene) vor fi transmise către CVMP și CHMP pentru revizuire și adoptării oficiale înainte ca  actualizarea avizului să fie transmisă Comisiei Europene. Agenția se așteaptă să finalizeze actualizarea în următoarele șase luni.

Note:

  1. Descoperirea genei MCR-1 a fost publicată în revista medicală “The Lancet”, la rubrica Boli Infecțioase în 18 Noiembrie 2015: Liu Y-Y și al, „Evidența mecanismului de rezistență” la plasmidele mediate de colistina MCR-1 la animale și oameni în China', Lancet Boli Infecțioase, Noiembrie 2015.
  2. Woodmansey D., Cercetătorii descoperă gena mcr-1 în mâncare și izolatelor virusurilor umane (Anglia și Wales), revista veterinară, 11 Decembrie 2015.
  3. “Noul tip de rezistență la colistină se regăsește în Olanda” ,Wageningen UR, 17 Decembrie, 2015.
  4. Webb H.E., Granier S.A., Marault M., Millemann Y., den Bakker H.C., Nightingale K.K., Bugarel M., Ison S.A., Scott H.M., Loneragan G.H., „Diseminarea genei  mcr-1 cu rezistență la colistină”, Lancet Boli Infecțioase, 2015.


Revista

Internaţional

Literatură