Uleiul de somon - sursa sintetizării prostaglandinelor
(06.10.2011) Salmopet - Ulei de somon pentru animale - Salmopet este un ulei de somon pentru câini şi pisici, de inaltă calitate, somon din fiordurile cristaline ale Norvegiei.
Uleiul Salmopet este benefic pentru:
- Animale active
- Animale in varsta
- Animale gestante sau care alăptează, pentru a da puilor un start bun in viata.
Ca o alternativă la uleiul din ficat de cod, Salmopet este fabricat 100% din somon proaspat care asigura animalului tau ulei de calitate superioara. Acesta ofera o sursă bogată de Omega 3 pentru menţinerea sănătăţii şi vitalităţii.
Salmopet conţine ulei de somon pur 100%, fără aditivi. Somonul utilizat pentru producerea uleiului Salmopet este luat din fiorduri si prelucrat in ulei in mai putin de o ora.
Când fileurile de somon sunt pregătite pentru consumul uman uleiul de somon este presat la rece din fileurile de somon. Uleiul este întotdeauna fabricat din peste proaspat, rezultatul fiind uleiul de somon pur cu o calitate superioara, gust şi miros unic de somon proaspăt.
Datorită timpului de producţie foate rapid şi conţinutului ridicat de antioxidanţi naturali, produsul este unul dintre cele mai bune surse de omega 3 cu o proporţie de EPA/DHA de 15-25% Prezenţa vitaminei E naturale (130-190 mg/kg) duce la eliminarea aditivilor sau conservanţilor pentru menţinerea sa în stare naturală.
Prin adăugarea Salmopet în alimentaţia animalului dumneavoastră, câinele sau pisica se va trata singur din interior.
IMPORTATOR SI DISTRIBUITOR EXCLUSIV: ABAD VET
Acizii graşi esenţiali: omega 3 şi omega 6.
Omega 3 şi Omega 6 nu trebuie să lipsească atât din alimentaţia oamenilor cât şi din alimentaţia prietenilor noştri necuvântători, câini sau pisici, prin aport suplimentar, într-un raport adecvat.
Se spune că nu există grăsime ideală. Există însă nişte grăsimi care sunt necesare pentru menţinerea sănătăţii, este vorba despre acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6.
Fiecare membrană celulară conţine în structura ei aceşti acizi, care însă nu pot fi sintetizaţi de organism ci trebuie asimilaţi din alimente.
Omega 3
Include acidul alfa-linolenic, acidul eicosapentaenoic (EPA) şi acidul docosahexaenoic (DHA). Acidul alfa-linolenic, în organism, este transformat în EPA care apoi este transformat în DHA. La final DHA este convertit în prostaglandine antiinflamatorii, subtanţe folosite de întreg organismul cu efecte benefice.
Omega 6
Cuprinde acidul cis-linoleic, acidul linoleic şi acidul gamma-linolenic (GLA). În corp acidul cis-linoleic este transformat în GLA, forma cea mai terapeutică din Omega 6. Organismul transformă, în final, GLA într-o altă grupă de prostaglandine antiinflamatoare.
Surse de acizi graşi
Sursa care conţine cele mai active forme ale lui Omega 3, EPA şi DHA, este uleiul extras din peştele de apă rece, precum somonul, heringul, macrou, ansioa, macrou. Uleiul din aceşti peşti conţine de şapte ori mai mult Omega 3 decât Omega 6. Acizii graşi omega 3 se găsesc şi în seminţe de in, rapiţă, ulei de soia, seminţe de dovleac, nuci, creveţi şi alge.
Surse alimentare de Omega 6 sunt carnea de pasăre, ouă, avocado, nuci, cereale, uleiuri vegetale, uleiul de floarea soarelui, de soia sau de porumb.
Proporţii şi dozaj:
Dacă nivelul de Omega 6 este ridicată atunci acesta începe să aibă acţiune proinflamatorie, astfel rapotul dintre cei doi acizi trebuie să fie menţinut constant prin aport alimentar. Raportul optim dintre Omega 3 şi Omega 6 este 1:1, 1:2 maximum 1:4, altfel spus, o parte acizi graşi esenţiali Omega 3 la maximum patru părţi acizi graşi Omega 6.
Dozajul suplimentar de ulei de peşte trebuie să se bazeze pe cantiteatea de EPA şi DHA conţinute de acestea şi nu pe cantiteatea totală de ulei de peşte. Cinci grame de ulei de peşte conţin aproximativ 0,18-0,56g de EPA şi 0,072-0,31g de DHA, cantităţi ce variază în funcţie de producător.
Rolul acizilor graşi
Acizi graşi esenţiali au rol în organism de a sintetiza prostaglandine, care sunt produse şi utilizate de toate celulele. O dată produse, prostaglandinele reglează toate funcţiile organismului: cardiovasculare, reproducătoare, imunitare şi ale sistemului nervos.
În plus, acizii graşi fac parte din structurile membranelor celulare şi protejează astfel celula de invazia toxinelor, bacteriilor, virusurilor, substanţe cancerigene şi alergenilor. De aceea cercetările au dus la concluzia că dezechilibrul acizilor graşi provoacă o mulţime de boli cronice printe care probleme dermatologice, alergii, boli de inimă, artrite,boli ale sistemului nervos, cancer şi diferite tulburări imunologice.
Dovezile clinice au confirmat că acizi graşi Omega 3 EPA şi DHA au efecte benefice în organismul animal pentru menţinerea pielii sănătoase şi a blănii mătăsoase şi lucioase, previn dermatitele atopice şi alergiile.
Omega 3 intervine în controlul colesterolului, ajută la menţinerea sănătăţii inimii şi menţine valori scăzute ale trigliceridelor. Multe studii au demonstrat că suplimentele de ulei de peşte reduc nivelul trigliceridelor. De asemenea suplimentele de peşte bogate în Omega 3 scad tensiunea arterială, ajută la scăderea factorilor de risc specific bolilor cardiovasculare, infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale. Aceste beneficii au fost observate la eschimoşi care au o rată scăzută de boli de inimă, ca şi de cancer şi diabet. Cercetătorii au studiat dieta eschimoşilor şi au descoperit că aceasta era bogată în acizi graşi Omega 3 EPA şi DHA provenit din peştele de apă rece care formează principala hrană a eschimoşilor.
În cazul diabetului zaharat acizii graşi esenţiali pot ameliora simptomele acestuia.
Studiile clinice care au examinat efectul suplimentelor de acizi graşi în cazul artritei au arătat că acestea ameliorează simptomele bolii, inclusiv durerea articulară şi rigiditatea articulaţiilor la rece, astfel se pot reduce dozele de antiinflamatorare nesteroidiene. Tot acizi graşi esenţiali, în special EPA şi acidul gamma-linolenic, cresc nivelul de calciu în organism şi îmbunătăţesc rezistenţa osoasă.
Atât EPA cât şi acidul gamma-linolenic au efecte pozitive asupra funcţiei imunitare şi asupra inflamaţiilor. Prin blocarea prostaglandinelor proinflamatorii, EPA tinde să amelioreze simptomele bronşitei, emfizemului, dermatitei atopice, artritei. În numeroase studii, acidul gamma-linolenic scade simptomele eczemelor, dermatitei atopice, a redus suprafaţa pielii afectată şi a redus căderea blănii.
Studii pe animale sugerează că uleiul de peşte şi acidul gamma-linolenic încetinesc dezvoltarea glomerulonefritei, Omega 3 poate proteja împotriva durerilor provocate de pietrele de la rinichi.
Omega 3 ajută la dezvoltarea corectă a creierului, sistemului nervos şi a vederii puilor, deoarece DHA-ul este acidul structural principal al creierului, care se găseşte în mod special în cortexul cerebral, în membranele centrelor de comunicaţie sinaptice, în mitocondrii şi fotoreceptorii retinei.
EPA şi acidul gamma-linolenic pot să previne sau să înhibe dezvoltarea cancerului, se pare că acidul gamma-linolenic normalizează celulele canceroase fără să afecteze celulele sănătoase, blochează creşterea vaselor de sânge care hrănesc tumorile şi împiedică creşterea celulelor tumorale. Funcţionează singur sau împreună cu terapia convenţională şi pare să fie benefic ca terapie complementară împreună cu chimioterapia.
CONCLUZII:
- Acizii graşi esenţiali nu pot fi sintetizati de organism ci trebuie asimilaţi din alimente. Omega 3 se găseşte cel mai bine reprezentat în uleiul de peşte de ape reci, iar Omega 6 în uleiuri vegetale.
- Menţinerea unui raport adecvat între cele două tipuri de acizi graşi este crucială pentru o bună stare de sănătate. Primul semn al dezechilibrului dintre Omega 3 şi Omega 6 este creşterea colesterolului, apare obezitatea, afecţiuni articulare, boli neurodegenerative.
- Omega 3 şi Omega 6 au efecte benefice pentru intreg organismul: în boli cardiovasculare, boli ale pielii, ale sistemului nervos, osteoarticulare, imunitare şi cancer.
- Omega 3 este esenţial în dezvoltarea armonioasă a sistemului nervos şi vederii puilor.
BIBIOGRAFIE
- Graham C. Burdge and Philip C. Calder (2005), Conversion of -linolenic acid to longer-chain polyunsaturated fatty acids in human adults, Institute of Human Nutrition, University of Southampton, Southampton, UK
- William E. Connor (2000). Importance of n−3 fatty acids in health and disease. American Journal of Clinical Nutrition
- Kearns RJ, Hayek MG, Turek JJ, Meydani M, Burr JR, Greene RJ, Marshall CA, Adams SM, Borgert RC, Reinhart GA (1999) Effect of age, breed and dietary omega-6 (n-6): omega-3 (n-3) fatty acid ratio on immune function, eicosanoid production, and lipid peroxidation in young and aged dogs, Vet Immunol Immunopathol
- Smith CE, Freeman LM, Rush JE, Cunningham SM, Biourge V(2007). Omega-3 fatty acids in Boxer dogs with arrhythmogenic right ventricular cardiomyopathy, J Vet Intern Med
- www.omega-3-for-your-health.com
- www.wikipedia.org