Nevoile nutriţionale la câine şi pisică
(07.06.2012) Animalele de companie trebuie hrănite cu o dietă ce furnizează nutrienţi esenţiali, în cantităţi si proporţii adecvate, cu scopul de a le menţine sănătoase pe tot parcursul vieţii.
Summit 10 Complet Cat
Principala preocupare este aceea de a menţine animalul sănătos prin hrănire, de a avea o rată de creştere normală, dar nu excesivă, de a ajuta gestaţia şi lactaţia şi, în unele situaţii, de a contribui la performanţe de înaltă calitate. O hrănire adecvată contribuie de asemenea şi la menţinereaa vitalităţii.
Datorită dezvoltării în industria producerii hranei pentru animale, deficienţele de nutrienţi la câini şi pisici sunt destul de rare. Se pare că dezechilibrele nutriţionale apar mai frecvent datorită suprahrănirii, prin exagerarea hrănirii cu suplimente alimentare.
Este important de ştiut că un singur tip de nutrienţii nu ajută la hrănire, ci interacţiunea nutrienţilor esenţiali ajută la funcţionarea metabolismului celular. Acestă legătură ajută al absorbţia, folosirea şi excreţia nutrienţilor.
Companiile producătoare de mâncare de animale au folosit aceste informaţii pentru a creea formule de hrană echilibrate şi complete, pentru diferite stadii de viaţă ale câinilor şi pisicilor. Datorită interacţiunii complexe între componentele dietei, întotdeuna trebuie luate în considerare atât calitatea cât şi cantitatea fiecărui nutrient.
Toţi câinii şi toate pisicile au devoie de o raţie adecvată zilnic pentru a-şi menţine sănătatea optimă. Necesarul de energie şi anumiţi nutrienţi pot varia semnificativ pe timpul vieţii unui singur animal. Necesarul se modifică prin creşterea nevoilor pe parcursul creşterii, reproducţiei sau in perioade de suprasolicitare şi prin scăderea nevoilor de energie pe perioada de maturitate sau de îmbătrânire. De asemenea, necesarul de energie diferă de la rasă la rasă, de exemplu aportul de energie de care are nevoie un Bulldog englez, care leneveşte întreaga zi, va fi semnificativ mai scăzut faţă de Teckel sârmos, care este mult mai activ, deşi au aproximativ aceeaşi greutate.
Chiar dacă sunt la fel de plăcuţi în rândul animalelor de companie, trebuie să nu uităm că pisicile şi câinii au nevoi nutriţionale diferite. Câinii sunt omnivori, în timp ce pisicile sunt carnivore. Pisicile nu pot obţine toţi nutrienţii necesari din plante sau produse din plante, ci trebuie să consume alimente de ordin animal pentru a-si satisface nevoile de proteine, taurină şi vitamina A.
Necesarul de energie
Toate animalele au nevoie de aport de energie. Energia este în echilibru când consumul este egal cu aportul, iar schimbările sunt minime la nivelul energiei depozitate în organism.
Raportul este pozitiv atunci când aportul caloric depăşeste cheltuielile de energie. În creştere şi la animalele gestante, energia în exces este folosită pentru hrănirea ţesuturilor. La animalele adulte nereproductive, raportul pozitiv duce spre acumulări de grăsime.
Raportul este negativ când aportul caloric este mai mic decât consumul de energie. Pierderile în greutate apar când raportul este negativ.
Necesarul zilnic de energie al unui animal depinde de cantitatea de energie pe care organismul o consumă. Mai multi factori influenţează necesarul de energie, factori care trebuie luaţi în considerare atunci când se stabileşte numărul de calorii şi cantitatea de hrană necesară unui animal.
Determinarea necesarului zilnic de energie se face prin însumarea energiei consumate în repaus, energiei activităţii musculare voluntare şi energiei consumate pentru termoreglare. Câinii şi pisicile în creştere, pe perioada reproductivă şi în monente de solicitare fizică crescută au nevoie de energie crescută.
Metabolismul carbohidraţilor
Toate animalele au nevoie metabolică de glucoză. Această nevoie poate fi suplinită fie prin sinteză endogenă, fie prin aport de carbohidraţi. Gluconeogeneza are loc în ficat şi rinichi, folosind acidul propionic, acidul lactic, glicerol şi anumiţi aminoacizi pentru a produce glucoză, care, mai apoi, este eliberată în circulaţia sangvină pentru a ajunge la ţesuturi.
Carbohidraţii furnizează energia necesară efortului fizic, funcţionării organismului şi metabolismului. Cel mai important carbohidrat necesar într-o alimentaţie sănătoasă este amidonul. Acesta procesat este bine digerat atât de câini cât şi de pisici. Lactoza şi zaharoza sunt buni carbohidraţi, dar nu sunt bine tolerate de către animale.
Câinii şi pisicile nu au nevoie de suplimente de carbohidraţi deoarece majoritatea hranei comerciale conţine cantităţi moderate din acest component. În general hrana uscată conţine între 30% şi 60% carbohidraţi, iar conservele conţin până la 30%.
Grăsimile
Lipidele reprezintă cea mai eficientă sursă de energie. Un gram de lipide generează 8,5 kilocalorii, spre deosebire de proteine şi carbohidraţi care generează 4 kilocalorii. Acestea sunt foarte bine digerate de către animale.
Acizii graşi necesari pentru un metabolism normal sunt acidul linoleic şi acidul arahidonic.
Deficienţele de grăsimi din hrană pot să conducă la scăderea energiei totale. De asemenea palatabilitatea hranei este scăzută. Apar şi probleme dematologice: blană uscată, pierderi de păr şi leziuni ale pielii. În timp apare pruritul, pielea este unsuroasă şi predispusă la infecţii.
Excesul de grăsime poate produce şi el dezechilibru al metabolismului prin apariţia diareei, ceşteri în greutate sau obezitate.
Proteinele şi aminoacizii
Organismul are nevoie de proteine pentru două lucruri: să furnizeze aminoacizi esenţiali folosiţi pentru sinteza proteinelor şi pentru a suplimenta azotul pentru sinteza aminoacizilor.
Proteinele în dieta câinilor şi pisicilor, atât adulte cât şi a puilor, sunt necesare pentru înlocuirea proteinelor piedute la nivelul pielii, părului, sistemului dugestiv, în celulele mucoaselor şi, de asemenea, prin catabolismul proteinelor în metabolismul celular.
Puii au nevoie de proteine pentru creştere, de aceea procentul de proteine din hrana acestora este mai crescut.
Scăderea proteinelor din hrană duce la pierderea de masă musculară, iar la pui apare o stagnare a creşterii şi dezvoltării.
Excesul de proteină contribuie la dezvoltarea bolilor cronice ale rinichilor prin producerea unei cantităţi mari de uree. Mai pot apărea şi dermatite pruriginoase.
Vitaminele şi mineralele
Vitaminele sunt componente organice ale dietei necesare pentru creştere şi menţinerea vieţii, dar nu sunt folosite ca sursă de energie.
Fiecare vitamină are un rol deosebit în menţinerea echilibrului metabolismului.
De asemenea, mineralele ajută sistemul osos, musculatura, ţesutul nervos, pielea şi blana.
Summit 10 Complet Cat
Categoria: Hrana super-premium uscată
Specia: pisici
Descriere: Hrană de calitate superioră pentru pisici adulte de toate taliile.
Hrana conține cel puțin 10 ingrediente care ajută sistemul digestiv și întărește sistemul imunitar. Principalele ingrediente sunt carnea de pui, orezul şi carnea de peşte, surse bogate în proteine şi carbohidraţi usor digestibile.
Conține o combinație de fibre alimentare ce îmbunătățesc tranzitul intestinal și ajută la eliminarea ușoară a trichobezoarelor.
Ingredintele sunt surse excelente de proteine și carbohidrați cu digestibilitate ridicată.
Ingrediente: Făina de pui, Grâu, Orez, Porumb, Grăsime de pasăre, Făină de Pește, Fibre dietetice, Drojdie de bere, Ficat de pui hidrolizat, Pulpă de sfecla, Pulpă de cicoare, Ou uscat întreg, Măr, Sare, Clorura de potasiu, Rozmarin, Agrimony.
Analiza medie:
- Proteină brută: 30%
- Grăsime brută: 14%
- Fibre: 4%
- Cenușă brută:7, 8%
- Umiditate: 9% Calciu: 1,2%
- Fosfor: 0,6% Vitamina A 18.000 UI/kg
- Vitamina D3 1.200 UI/kg
- Vitamina E 80 mg/kg
- L-carnitina: 100 mg/kg
- Taurină: 1000 mg/kg
- Cupru 20 mg/kg
Caracteristici:
Aceste ingrediente ajută la menţinerea unei flore intestinale sănătoase. Flora intestinală face posibilă absorbţia nutrienţilor în organism de la nivel intestinal. Dacă flora intestinală funcţionează corect, atunci şi sistemul imunitar rămâne sănătos.
Indicații: Hrana destinată pisicilor adulte în toate stadiile vieții
Producător: Alexan-Artesa S.L.
Distribuitor: A.B.A.D. vet
Adresa: Str. Agricultori, nr. 60, sector 2, Bucuresti, cod postal 021493
Telefon:+4 021 327 00 65 / +4 0729 03 53 03
Fax: +4 021 327 00 75
E-mail: [email protected]