Considerații privind anemia la câine
(05.04.2012) Tabloul clinic al câinilor cu anemie variază în funcție de severitate, timpul de la instalarea anemiei și boala care o determină. Datorită extraordinarei capacități de compensare a organismului, deseori anemia nu este suspicionată și se descoperă la analizele de laborator de rutină.
Letargia, intoleranța la efort, inapetența, deși sunt manifestări comune în anemie, reprezintă semne clinice nespecifice. Din anamneză poate să reiasă, de asemenea, colapsul, sincopa, dovezi ale hemoragiei sau hemolizei (icterul sau hemoglobinuria).
Dr. Natalia Radulov Laborator SynevoVet
O examinare clinică amănunțită poate furniza informații prețioase privind anemia. Rezultatele acestei examinări la câinii cu anemie depind de procesul patologic care stă la bază și de severitatea anemiei.
La examinare se pot observa: paloarea mucoaselor, tahipnee, tahicardie, ușor murmur cardiac sistolic si modificări ale pulsului (puls femural hiperkinetic).
Animalele cu șoc hemoragic prezintă cele descrise anterior cu excepția pulsului, care este slab, extremitățile sunt reci și murmurul cardiac poate să fie sau nu prezent.
Alte semne asociate unor tipuri specifice de anemie includ: icterul (hemoliza), febra (infecțioasă, imun-mediată sau boală neoplazică), hemoragiile (tulburări hemostatice, traume), hepatosplenomegalia (boală imun-mediată, neoplazie, torsiune splenică, infecție) și alopecia endocrină (hipotiroidism).
Clasificarea de laborator a anemiei
Clasificarea anemiei este un pas important în determinarea cauzei, celei mai bune opțiuni de tratament și a prognosticului.
1. Severitatea în funcție de hematocrit
Anemiile ușoare, aregenerative sunt cel mai adesea cauzate de o boală cronică și nu merită investigate. Anemia de boală cronică la câini nu determină în mod obișnuit un hematocrit <20%, așadar gradarea severității anemiei se poate dovedi foarte utilă în determinarea cauzei.
2. Regenerativă sau aregenerativă
În cazul unei anemii regenerative avem de-a face cu răspunsul măduvei hematopoietice la pierderea de eritrocite prin creșterea producției de celule rosii, și după 3-5 zile în circulație se va observa un număr crescut de reticulocite.
Reticulocitele se eliberează în circulație mai devreme decât s-ar elibera la un animal sănătos și, de aceea pot fi mai mari sau chiar nucleate.
Există câțiva indici hematologici care pot indica anemia regenerativă, printre care VEM (volumul eritrocitar mediu) crescut macrocitoza, RDW (lărgimea distribuției eritrocitare) crescut, și posibil CHEM (concentrația medie de hemoglobină) scăzut hipocromazia.
De asemenea, corpusculii eritrocitari Howell-Jolly, normoblaștii, policromazia și reticulocitoza. În laboratorul Synevovet toate rezultatele generate de analizorul hematologic automat sunt verificate microscopic pe froțiu sangvin, ceea ce implică și evaluarea morfologiei sangvine.
Reticulocitele sunt în esență eritrocite tinere, care încă sintetizează hemoglobină. Acestea devin eritrocite adulte câind sinteza de hemoglobină s-a finalizat și dimensiunea celulei s-a redus.
Principalele caracteristici ale reticulocitelor sunt următoarele:
- Sunt mai mari decât eritrocitele adulte.
- Conțin mai puțină hemoglobină decât eritrocitele adulte.
- Conțin numeroase agregate de ARN ribozomal care imprimă o culoare policromatofilică (aceste agregate sunt vizibile după colorații speciale).
Fig. Reticulocit (sânge canin)
Synevovet gradează policromazia la câine după următoarea scară:
Standardul de referință pentru clasificarea anemiei ca fiind regenerativă sau aregenerativă este prezența sau absența și gradul reticulocitozei. În prezența anemiei numărul de reticulocite trebuie corectat deoarece este fals crescut când se raportează la numărul scăzut de eritrocite ale pacientului anemic.
În cadrul laboratorului Synevovet se folosește o colorație specială pentru reticulocite (albastru crezil-briliant) pentru examinarea suplimentara a froțiurilor din probe de sânge cu reticulocitoză, și se corectează numărul de reticulocite în toate cazurile de anemie regenerativă.
De ce este important să corectăm numărul de reticulocite? Spre exemplu, să considerăm că procentul de reticulocite ale unui câine este 5. O reticulocitoză de 5% la un câine cu un Hct 20% înseamnă de două ori mai multe reticulocite decât 5% reticulocite la un câine cu Hct 10%. Există două modalități de a corecta procentul reticulocitelor în funcție de gradul anemiei:
1. % Rt corectat = % Rt x Hct pacientului / 45
Un procent de reticulocite corectat <1% indică o anemie aregenerativă. Cu cât valoarea corectată este mai mare, cu atât mai mare este răspunsul regenerativ.
2. Nr. total Rt = % Rt x Nr.Eritrocite
Un număr total de reticulocite < 60.000 celule/μL indică o anemie aregenerativă. Cu cât numărul total de reticulocite este mai mare, cu atât mai mare este răspunsul regenerativ.
Aceste două metode fac exact același lucru (corectează în funcție de anemie) și oferă aceeași interpretare.
Posibile cauze ale anemiei regenerative
1. Hemoragia
a. Pierderea de sânge supraacută (minute sau ore) și acută (ore sau zile) va fi inițial aregenerativă. Dezvoltarea unui răspuns regenerativ complet durează 5-7 zile după instalarea anemiei.
b. Anemia prin hemoragie cronică poate deveni aregenerativă și microcitară (VEM scăzut) din cauza deficienței de fier.
c. Hemoragia poate fi determinată de o coagulopatie sau o afecțiune locală (ex. tumoră, ulcer, traumă).
d. Hemoragia este deseori ocultă, de aceea lipsa unei sângerări vizibile nu poate fi un fundament pentru a exclude cauza anemiei.
2. Hemoliza
a. Se poate produce intra- sau extra-vascular, și poate fi determinată de anomaliile eritrocitare intrinseci (precum deficiența de piruvat kinază sau deficiența de fosfofructokinaza) sau de anomalii eritrocitare extrinseci (anemia hemolitică auto-imună, intoxicația cu zinc sau ceapă, hipofosfatemia, intoxicația cu venin de șarpe, CID).
b. Anemia hemolitică acută poate fi aregenerativă. Instalarea completă a unui răspuns regenerativ durează 5-7 zile după instalarea anemiei.
c. Anemia hemolitică imun-mediată poate fi, de asemenea, aregenerativă dacă implică atacul precursorilor eritrocitari din măduva hematopoietică.
d. Pigmenturia, fecalele portocalii sau expunerea la toxine (ceapă, zinc) constatate la examenul clinic sau din anamneză, cresc probabilitatea unei posibile hemolize. Alte rezultate de laborator care susțin ipoteza hemolizei ca și cauză a anemiei includ: anemia regenerativă marcantă și proteinele totale normale, hiperbilirubinemia, hemoglobinemia, hemoglobinuria, autoaglutinarea eritrocitară, prezența corpusculilor Heinz sau a numeroase sferocite.
Când este necesară examinarea măduvei osoase?
Examinarea măduvei osoase este necesară în anemiile aregenerative care nu prezintă o cauză aparentă, prezența pancitopeniei sau anemiei și neutropeniei, prezența blaștilor sau celulelor atipice la examinarea frotiului sangvin.
Posibile cauze ala anemiei aregenerative
1. Anemia de boală cronică.
2. Insuficiența renală.
3. Endocrinopatiile
a. Boala Addison
b. Hipotiroidismul
4. Anemia hemolitică auto-imună cu afectarea măduvei osoase (stoparea maturării sau hipoplazia eritrocitară).
5. Boli ale măduvei osoase precum mielodisplazia, neoplazia hematopoietică, mieloftizia, anemia aplastică (fenilbutazonă, estrogen, fenobarbital, radiații), ehrlichioza, și micoze sistemice.
6. Nutriționale
a. Deficiența de fier
b. Deficiența de acid folic (observată ocazional în afecțiunile intestinale severe)
c. Malnutriția sau subnutriția.
7. Hemoragia în stadiu incipient sau hemoliza.
Laborator SYNEVOVET
Str. Industriilor, Nr. 25, comuna Chiajna, judetul Ilfov, cod postal 077040
Tel: 021 315 19 10
Fax: 021 315 19 93
E-mail: [email protected]