Pentru a promova atractivitatea cercetării clinice în UE, Comisia propune modernizarea normelor privind trialurile clinice pentru medicamente

(19.07.2012) Stimularea cercetării clinice în Europa prin simplificarea normelor pentru desfășurarea trialurilor clinice, acesta este obiectivul propunerii prezentate recent de Comisie.

Trialurile clinice constau în testarea medicamentelor pe oameni și permit pacienților accesul la cele mai inovatoare tratamente.

În același timp, cercetarea clinică care atrage investiții de peste 20 de miliarde de euro pe an în UE contribuie în mod semnificativ la politica de creștere a strategiei Europa 2020.

Trialurile clinice sunt vitale pentru a dezvolta medicamente și pentru a îmbunătăți și compara utilizarea medicamentelor autorizate deja.

Datele obținute în trialurile clinice sunt utilizate de cercetători în publicații și de către societățile farmaceutice care solicită autorizații de introducere pe piață.

O dată puse în aplicare, măsurile propuse astăzi vor accelera și simplifica procedurile de autorizare și raportare, menținând în același timp cele mai ridicate standarde de siguranță ale pacienților, precum și robustețea și fiabilitatea datelor.

Măsurile vor permite, de asemenea, o mai bună diferențiere a obligațiilor în funcție de profilul de risc al trialului clinic și vor îmbunătăți transparența, inclusiv în ceea ce privește trialurile efectuate în țările terțe.

John Dalli, comisarul european pentru sănătate și consumatori, a declarat: „Pacienții din Europa ar trebui să aibă acces la cercetările clinice cele mai inovatoare.Trialurile clinice sunt esențiale pentru dezvoltarea de noi medicamente și îmbunătățirea tratamentelor existente.

Din acest motiv, propunerea de astăzi facilitează în mod semnificativ gestionarea trialurilor clinice, menținând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță a pacienților și robustețea și fiabilitatea datelor generate în cadrul trialurilor.800 de milioane de euro pe an, ar putea fi economisite în costurile de reglementare, stimulând cercetarea și dezvoltarea în UE, contribuind astfel la creșterea economică.”

Regulamentul propus, odată adoptat, va înlocui „directiva privind studiile clinice” din 2001.

Aceasta a asigurat un nivel ridicat de siguranță a pacienților, însă transpunerea și aplicarea divergentă a condus la un cadru de reglementare nefavorabil pentru cercetarea clinică, contribuind astfel la o scădere cu 25% a trialurilor clinice desfășurate în perioada între 2007 și 2011: în 2007, peste 5 000 de cereri de autorizare a trialurilor clinice au fost solicitate în UE, în timp ce până în 2011, numărul lor a scăzut la 3 800.

Noua legislație propusă de Comisie va lua forma unui regulament. Acest lucru va garanta existența unor norme identice în materie de trialuri clinice pe tot teritoriul UE. În special, textul va facilita desfășurarea de studii clinice multinaționale în Europa. Printre propunerile concrete putem cita:

  • O procedură de autorizare a trialurilor clinice care va permite o evaluare rapidă și aprofundată a cererii de către toate statele membre în cauză și care va asigura obținerea unui rezultat unic al evaluării.
  • Proceduri de raportare simplificate care vor scuti cercetătorii să prezinte separat diferitelor organisme și state membre informații privind trialul clinic care sunt în mare parte identice.
  • Mai multă transparență cu privire la faptul că recrutarea pentru participarea la un studiu clinic este încă în curs de derulare și asupra rezultatelor trialului clinic.
  • Posibilitatea Comisiei de a efectua controale în statele membre și în alte țări, pentru a se asigura că normele sunt supravegheate și executate în mod corespunzător.

În prezent, propunerea legislativă este dezbătută în cadrul Parlamentului European și al Consiliului. Se preconizează căva intra în vigoare în 2016.

Mai multe Ştiri

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult



Revista

Companii

Internaţional

Literatură