Interviu cu Domnul Anthony Sheridan, expert în evaluarea parcurilor zoologice

(12.07.2013) Grădina Zoologică din Viena a fost desemnată, pentru a treia oară, Cea Mai Bună Gradină Zoologică din Europa. Trofeul a fost acordat de către domnul Anthony Sheridan, expert în evaluarea parcurilor zoologice.

Anthony Sheridan; Bildquelle: VET-MAGAZIN
Anthony Sheridan
Am dorit să aflăm părerea domniei sale asupra situației grădinilor zoologice din România, a măsurilor ce ar trebui întreprinse în viitorul apropiat, precum și care sunt caracteristicile unui parc zoologic model.

Vă prezentăm în continuare interviul pe care domnul Anthony Sheridan a avut amabilitatea să îl acorde echipei Vet Magazin.

Vet Magazin: Gradina zoologică Schonbrunn din Viena a câștigat anul acesta Premiul pentru Cea Mai Bună Grădină Zoologică Europeană, trofeu ce i-a fost acordat și în anii 2008 și 2010. Ce anume face această gradină zoologică atât de specială și care sunt secreteleunui zoo model?

Dl. Anthony Sheridan:   Această grădină zoologică a obținut cel mai bun punctaj, bazat pe 37 de criterii diferite. Au fost luați în calcul factori precum numărul de vizitatori și facilitățile oferite acestora,politicile de educare a publicului și de conservare a speciilor, precum și criterii organizaționale, comerciale și de marketing.

Zoo Viena este unică și prin ambianța sa, creată de clădirile istorice ce adăpostesc colecția de animale. Aceste clădiri au fost renovate și modernizate la cele mai înalte standarde actuale, însă păstrează în continuare farmecul secolului XVIII.

Vet Magazin: România are peste 40 de grădini zoologice, unele închise publicului, dar majoritatea se află cu mult sub standardele europene. Care este experiența dvs. personală legată de grădinile zoologice din România?

Dl. Anthony Sheridan: Nu am avut o experiență directă în ceea ce privește situația parcurilor zoo din România, însă am urmărit evoluția acestora și sper să pot include cel puțin o grădină zoologică din țara dumneavoastră n următorul meu studiu. Cu toate acestea, nu sunt complet străin de România. În perioada iîn care am activat în industria electronică am avut ocazia să vizitez Sibiul de câteva ori, Bucureștiul, Brașovul și Timișoara.

Vet Magazin:  Nu de puține ori a fost nevoie de intervenția unor organizații internaționale, precum World Wide Fund sau Vier Pfoten, în cazul animalelor bolnave sau neglijate din grădinile zoologice din România. Credeți că aceste intervenții vor avea un efect pozitiv pe termen lung în privința modului cum sunt tratate animalele din grădinile zoologice?

Dl. Anthony Sheridan: Din păcate, nu cunosc detalii ale acestei situații deoarece nu am avut o experiență directă cu parcurile zoo din România.

Vet Magazin: Potrivit lucrărilor de specialitate publicate de dumneavoastră, grădinile zoologice au numeroase roluri , pe lângă acela de atracție turistică. Printre aceste roluri se numără educarea vizitatorilor, conservarea speciilor și cercetarea. În România, cea mai mare parte a activității de conservare a speciilor se desfășoară în rezervații naturale. Cum credeți că ar putea deveni grădinile zoologice mai implicate în această activitate?

Dl. Anthony Sheridan: Dacă vorbim de conservarea speciilor ex-situ, grădinile zoo din România ar trebui să devină membre EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) și să se implice activ în proiectele europene de management și reproducție (EEPs).

În ceea ce privește conservarea speciilor in-situ, grădinile zoologice ar trebui să acorde mai mult suport proiectelor individuale, atât din România cât și din alte țări. Pot stabili astfel conexiuni cu organizații care se ocupă cu salvarea unor specii pe cale de dispariție, specii ce se regăsesc în colecția de animale a grădinii zoologice.

Vet Magazin: Vizitatorii reprezintă o componentă importantă a managementului unei grădini zoologice. Cum putem educa publicul, astfel încât să aibă așteptări mai ridicate de la grădinile zoologice? (condiții de viață mai bune pentru animale, îngrijire adaptată nevoilor fiecărei specii, etc).

Dl. Anthony Sheridan: Ar trebui să existe un standard impus la nivel național, care să definească condițiile minime obligatoriipentru deținerea animalelor în parcuri zoo.Aceste condiții trebuie să fie în conformitate cu standardul UE (Nr. 22/ 1999).

Publicul poate fi educat prin implementarea unor bune practici, adoptate de la grădinile zoo de top din Europa, subiect dezvoltat în cartea publicată de mine sub titlul "Ce pot face grădinile zoologice...". Spațiile ce găzduiesc animalele pot fi optimizate astfel încât să ofere fiecărei specii spațiul și condițiile necesare, dar, în același timp, să ofere vizitatorilor posibilitatea de a vedea și învăța câte ceva despre speciile expuse.

Vet Magazin: Dacă ar fi să propuneți un plan de reabilitare a grădinilor zoologice din România, care credeți că ar fi primii pași de făcut? Care credeți că sunt schimbările urgente și cum credeți că ar putea fi acestea realizate?

Dl. Anthony Sheridan: Așa cum am mai spus, nu am avut până acum ocazia să vizitez o grădinăzoologică din România, însă am văzut câteva parcuri zoo din țări recent intrate în Comunitatea Europeană.

Din informațiile pe care le am, în România au fost deja introduse programe speciale în câteva grădini zoologice, finanțate din fonduri UE și cu suportul tehnic oferit de EAZA.


Mai multe Ştiri

LIONSROCK; Bildquelle: VIER PFOTEN/Mihai Vasile

Cele 6 feline de la Zoo Onesti au ajuns la LIONSROCK, in Africa de Sud

Animalele au pasit pentru prima oara pe iarba si inceput sa exploreze noile tarcuri de adaptare
Citește mai mult

VIER PFOTEN a transferat cu succes 4 lei si 2 ursi la Zoo Bucov, Ploiesti ; Bildquelle: VIER PFOTEN/Mihai Vasile

VIER PFOTEN a transferat cu succes 4 lei si 2 ursi la Zoo Bucov, Ploiesti

Fundatia VIER PFOTEN a finalizat in bune conditii transferul celor 4 lei si 2 ursi preluati de pe proprietatea lui Nutu Camataru catre gradina zoologica Bucov, Ploiesti
Citește mai mult

Fundația VIER PFOTEN transferă 4 lei şi 2 tigri din România în Africa de Sud; Bildquelle: VIER PFOTEN/Mihai Vasile

Fundația VIER PFOTEN transferă 4 lei şi 2 tigri din România în Africa de Sud

Felinele au fost preluate de la Zoo Oneşti pentru a fi duse în rezervaţia LIONSROCK
Citește mai multRevista

Companii

Internaţional

Literatură