Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

(10.05.2016) Oamenii de știință din Kiel și Illinois îmbunătățesc răspunsul imunologic al celulelor

Producerea unui vaccin eficient împotriva infecțiilor cu herpes genital a fost o provocare majoră în cercetare de zeci de ani. Mai mult de atât, un microbicid protector a fost de asemenea doar un vis. Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.

“Folosind nanoparticule special concepute de către grupul Functional Nanomaterials de la Universitatea Kiel, studiul nostru dezvoltă acest concept interesant și demonstrează că acest concept de Microbivac funcționează cu adevărat. Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea unui bactericid eficient precum și la vacinul intravaginal eficient pentru a preveni herpesul genital, o problemă de sănătate și un prim cofactor în răspândirea virusului HIV/AIDS”, spune profesorul Deepak Shukla de la Universitatea din Illinois din Chicago. Autori ai acestui studiu, doctorii Thessicar Antoine și Satvik Hadigal (UIC), subliniază faptul că producerea unui vaccin non-tradițional, cum ar fi cel dezvoltat de echipă, este singura soluție la această problemă de sănătate care este în creștere. Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul de Imunologie (27 aprilie).

Promițătorul concept “Microbivac” se bazează pe complexul format de tetrapode conținând oxid de zinc care a fost sintetizat de noua “tehnologie cu transport sintetizat de tip flacără” în laboratorul din Kiel. Din moment ce această tehnică presupune o abordare de sinteză fără solvenți, fără utilizare de substanțe chimice  suplimentare, structurile obținute sunt destul de pure și facilitează aplicațiile biomedicale interesante. “Aceste tetrapode conținând oxid de zinc sunt în mod semnificativ biocompatibile. În același timp, caracteristicile lor nanometrice fizice și chimice sunt potrivite pentru tratamentele antivirale și pentru îmbunătățirea activității imunologice. În acest scop, am creat în mod artificial defecte suplimentare pe suprafața cristalului folosind lumină ultravioletă și astfel s-a permis o legare a particulelor virale. De obicei, defectele joacă un rol important ca site-urile de doping în electronica bazată pe tetrapode conținând oxid de zinc. Este fascinant să vezi că ele s-au dovedit a fi utile într-un context complet diferit, fiind de asemenea capabile să imobilizeze virusul herpesului genital”, spune profesorul Adelung de la Universitatea din Kiel.

Oxid de Zinc
Copyright : Christian Urban/CAU

“Aceste tetrapode conținând oxid de zinc nu prezintă doar caracteristici antivirale, ci pot de asemenea să îmbunătățească răspunsurile imunologice ale celulelor din jurul leziunilor, încurajând o recuperare mai rapidă a rănilor”, explică profesorul Bellur S. Prabhakar de la Universitatea Illinois din Chicago. Asta înseamnă că atunci când sunt legate la tetrapode conținând oxid de zinc, celulele dendritice interacționează cu virusul și astfel declanșează producerea de anticorpi, care funcționează ca vaccin propriu al corpului. Aceste proprietăți antivirale și imuno-active fac din tetrapodele conținând oxid de zinc un microbiocid, dar și un vaccin în același timp. Cercetătorii numesc această combinație Microbivac.

“Tehnica bazată pe flacără oferă producție pe scară largă a acestor patrupede și prin urmare această abordare dezvoltată a tratamentului herpesului genital ar putea fi extinsă la nivel industrial sub orice formă dorită în viitor, odată ce va fi aprobată”, spune doctorul Yogendra Kumar Mishra de la Universitatea Kiel. Producerea de tetrapode conținând oxid de zinc este în prezent dusă la scară înaltă ca Tetrapode din oxid de zinc cu companie pornită din cadrul universității și intenționează să utilizeze un brevet comun în viitor cu contribuții de la Universitatea din Kiel și Universitatea Illinoios din Chicago.

După câțiva ani de testare pe animale încununată de succese , studiile clinice asupra oamenilor sunt planificate ca etapă următoare. Dacă acestea obțin rezultate la fel de bune, atunci nimic nu va sta in calea aprobării vaccinului cu tetrapode conținând oxid de zinc ca medicament în următorii ani. Oamenii de știință sunt pozitivi că studiile viitoare vor fi de succes, deoarece potrivit lui Adelung, oxidul de zinc are foarte puține efecte secundare și este deja utilizat în prezent într-un număr de tratamente externe, cum ar fi creme cu zinc.

Publicație:

Intra-vaginal Zinc Oxide Tetrapod Nanoparticles as Novel Immunoprotective Agents against Genital Herpes; Thessicar E. Antoine, Satvik Hadigal, Abraam Yakoub, Yogendra Kumar Mishra, Palash Bhattacharya, Christine Haddad, Tibor Valyi-Nagy, Rainer Adelung, Bellur S. Prabhakar, Deepak Shukla, Journal of Immunology, 2016. doi: 10.4049/jimmunol.1502373

MAI MULTE ŞTIRI

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură