Poți învăța un câine bătrân trucuri noi, însă câinii tineri învață mai repede

(13.02.2016) Îmbătrânirea afectează abilitățile congnitive ale câinilor, arată un studiu recent făcut de Clever Dog Lab de la Institutul de Cercetare Messerli de la Vetmeduni Viena. O echipă de oameni de știință specializați în studiul comportamentului au studiat câinii de diferite vârste lucrând pe un calculator cu ecran conceput special și au descoperit că deși toți câinii au fost capabili de a învăța, câinii mai bătrâni au învațat mai lent decât cei mai tineri. Nu au fost găsite diferențe de vârstă în ceea privește memoria pe termen lung. Rezultatele au fost publicate în revista “Vârsta”.

Efectul de îmbătrânire asupra proceselor cognitive precum învățarea, memoria și raționamentul logic au fost studiate până acum aproape exclusiv la oameni.
Folosind o serie de teste tactile, Lisa Wallis și Friederike Range de la Institutul de Cercetare Messerli de la Vetmeduni Viena, au studiat acum aceste domenii la câinii de companie de diferite vârste. Studiul a fost realizat pe 95 de câini de rasa Border Collie aflați între vârsta de 5 luni și 13 ani. Câinii au venit regulat la Clever Dog Lab din campusul Vetmeduni Viena, însoțiți de proprietarii lor, pentru efectuarea testelor pe un ecran tactil.


Câinii au fost instruiți sa atingă simboluri pe ecran folosindu-și nasul. (Fotografie: Lisa Wallis/Vemeduni Viena)

„Câinii de rasa Border Collie au o reputație că sunt ușor de învățat. Au fost crescuți de-a lungul generațiilor pentru caracteristicile care sunt importante în păstorit. În ultimii ani au devenit o rasă populară de câine de companie, probabil pentru că sunt atât de ușor de dresat. Din acest motiv am avut acces la suficiente animale pentru testare, din această rasă,” explică directorul studiului Friederike Range.
Câinii au fost împărțiti în cinci grupe de vârstă și testați în patru etape. Acestea au fost concepute pentru a testa trei abilități cognitive: învățarea, raționamentul logic și memoria.

Câinii mai bătrâni învață mai încet și prezintă o flexibilitate cognitivă mai scăzută     

Testele au evidențiat diferențe în capacitatea cognitivă în funcție de vârsta câinilor. Prima etapă a cerut ca animalele să învețe să selecteze corect patru dintr-un total de opt imagini abstracte pe un ecran tactil. Câinilor li s-au arătat două imagini pe ecran în același timp. O imagine a avut o asociere pozitivă – câinii au fost răsplătiți cu o gustărică pentru că au atins această imagine – în timp cea de-a doua imagine a avut o asociere negativă – atingerea aceastei imagine n-a dus la o gustărică, ci la o întârziere în răspuns. Cele 4 imagini “pozitive” au fost prezentate în diferite combinații cu imaginile “negative”.

“Câinii mai bătrâni au avut nevoie de mai mult studiu decât cei tineri, înainte să fie capabili să rezolve corect sarcina. Testul a aratat de asemenea că, câinii mai batrâni sunt mai puțini flexibili în modul lor de gândire decât cei mai tineri. Ca și la oameni, câinilor bătrâni le este mai greu de a-și schimba vechile obiceiuri sau ceea ce au învățat,” explică Lisa Wallis, primul autor al studiului.

Raționamentul logic se îmbunătățește cu vârsta

După ce câinii de rasa Border Collie au ajuns la un criteriu de învățare, le-au fost prezentate din nou două imagini pe ecranul tactil. De data aceasta, una dintre imagini a fost nouă pentru animale. Cea de-a doua a fost familiară de la testul anterior, în care a avut o asociere negativă. Câinii ar trebui s-o identifice ca fiind cea “greșită”. Prin urmare, imaginea de ansamblu ar fi cea “corectă”. Așadar, câinii au trebuit să aleagă intuitiv prin excludere.” Cu cât este  câinele mai bătrân, cu atât mai mare este performanța, în timp ce câinii tineri au fost în imposibilitatea de a stăpâni această sarcină.  Acest lucru se datoarează probabil faptului că, câinii mai bătrâni insistă cu încăpățânare pe ceea ce au învățat înainte și sunt mai puțin flexibili decât animalele tinere,” spune Range.


Border Collie sunt cursanți rapizi și usor de instruit. (Fotografie: Lisa Wallis/Vemeduni Viena)

Memoria pe termen lung a stimulilor pentru ecranul tactil nu este afectată de vârstă

La șase luni după primele teste de învățare, cercetătorii au repetat testele cu ecranul tactil, folosind aceleași opt imagini abstracte ca și înainte, în scopul de a studia abilitățile de memorie pe termen lung ale câinelui. Testul n-a scos la iveală diferențe semnificative de vârstă. Aproape toți câinii și-au amintit imaginile corecte ca fiind pozitive.
Rezultatele acestui studiu oferă măsuri asociate cu îmbătrânirea normală cognitivă la Border Collie, și ar putea fi folosite ca bază pentru comparațiile între rase, precum și recunoașterea timpurie și tratarea anumitor deficiențe cognitive

Publicație

Articolul „Efectele îmbătrânirii asupra discriminării de învățare, raționament logic și de memorie la câinii de companie”, de Lisa J. Wallis, Zsófia Virányi, Corsin A. Müller, Samuel Serisier, Ludwig Huber și Friederike Range a fost publicat în jurnalul “Vârsta”. DOI 10.1007/s11357-015-9866-x
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11357-015-9866-x


MAI MULTE ŞTIRI

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Mângâiatul ajută vițeii să dezvolte o relație mai bună cu oamenii și să crească în greutate

Interacțiunile blânde îmbunătățesc relația dintre oameni și animale. Într-un studiu publicat recent in jurnalul Applied Animal Behaviour Science, cercetătorii de la Vetmeduni Viena arată că vițeii care au fost mângâiați de oameni devreme în viața lor, au crescut în greutate mai repede decât animalele care nu au fost mângâiate.
Citește mai mult

dog_owner

Câinii au abilitatea de a urmări privirea omului

Câinii sunt cunoscuți drept excelenți cititori ai limbajului corpului uman în numeroase situații. În mod surprinzător, totuși, oamenii de știință au aflat până acum că patrupedele nu urmăresc privirea omului în spaţiu și plan îndepărtat.
Citește mai mult

Institut de Cercetarea Interactiunii Om-Animal (ICIOA)

A fost inaugurat primul Institut de Cercetare a Interactiunii Om-Animal din Romania

Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei Cluj-Napoca, in colaborare cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca si Gradina Zoologica Turda au pus bazele primului Institut de Cercetarea Interactiunii Om-Animal (ICIOA) din Romania
Citește mai mult

Wild adult grey mouse lemur (Microcebus murinus) in Kirindy Forest, Western Madagascar; Bildquelle: E. Huchard / German Primate Center

Polyandry: An evolutionary puzzle

Scientists from the German Primate Center in Göttingen investigated, why female mouse lemurs mate with several males
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură