Lupii conduc, câinii urmează ambele specii cooperează cu oamenii
(19.04.2019) Declarația este una îndrăzneață, mai ales că lupii au primit o atenție negativă în ultimii ani.
Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Viața socială umană ar fi de neconceput fără cooperare. Frecvența și complexitatea cu care oamenii cooperează unii cu alții sunt extraordinare, dacă nu unice. Pentru a înțelege mai bine evoluția acestei abilități umane remarcabile, cercetătorii au propus câini (Canis familiaris) ca un bun model de cooperare umană.
Lupul din câini face diferența
Lupii arată mai multă inițiativă
Diferențe de comportament cauzate de domesticire
Cainii, pe de alta parte, asculta comenzile oamenilor. Cu toate acestea, impart gene cu stramosii lor salbatici.
Munca în echipă contează pentru lupi
Socializarea timpurie cu oamenii este crucială
Pentru partea experimentală a studiului, au fost testați la Centrul Științific din Ernstbrunn, Austria, 15 lupi gri (11 bărbați, 4 femele, vârsta: 2 până la 8 ani) și 12 câini mixt (7 bărbați, 5 femele, vârsta: 2 până la 7 ani), unde animalele întră în contact cu oameni foarte devreme și au legături strânse cu aceștia. Rezultatele experimentului arată că lupii și câinii, atunci când întră în contact cu oamenii și păstrează condiții similare, lucrează la fel de bine cu oamenii, chiar dacă în moduri foarte diferite, ceea ce explică de ce câinii sunt cele mai bune animalele de companie.
Bibliografie
1. Lupii colaborează cu oamenii, dar preiau conducerea.Friederike Range/Vetmeduni Vienna
2. Cainii ne urmează dacă cooperează cu oamenii.
Friederike Range/Vetmeduni Vienna
https://www.nature.com/articles/s41598-019-40468-y