Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

(19.04.2019) Declarația este una îndrăzneață, mai ales că lupii au primit o atenție negativă în ultimii ani.

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.

Viața socială umană ar fi de neconceput fără cooperare. Frecvența și complexitatea cu care oamenii cooperează unii cu alții sunt extraordinare, dacă nu unice. Pentru a înțelege mai bine evoluția acestei abilități umane remarcabile, cercetătorii au propus câini (Canis familiaris) ca un bun model de cooperare umană.

Lupul din câini face diferența

Un studiu recent realizat de Vetmeduni Viena, publicat în revista Scientific Reports, arată că abilitatea de a lucra cu oamenii nu se află atât în interiorul câinilor, precum se află mai ales în "lupul din câine" – adică, câinii au în comun cu lupii caracteristici comportamentale foarte specifice. Studiul a testat măsura în care câinii și lupii gri colaborează cu oamenii pentru a rezolva anumite sarcini. Rezultatele arată că atât câinii, cât și lupii cooperează intens cu oamenii și au același succes, deși animalele își ating obiectivele în moduri diferite.

Lupii arată mai multă inițiativă

Mai ales într-un punct, cele două animale strâns legate prezintă forme de comportament diferite în mod semnificativ. În colaborarea cu partenerii umani, câinii urmăresc comportamentul oamenilor, în timp ce lupii conduc interacțiunea: sunt mai independenți. Directorul de studiu Friederike Range de la Institutul Konrad Lorenz de la Vetmeduni din Viena spune: "Analiza detaliată a interacțiunilor de cooperare a relevat diferențe interesante între lupi și câini. Aceasta arată că, în timp ce lupii tind să inițieze comportamentul și să preia conducerea, câinii, cel mai probabil, o să aștepte și să vadă ce face partenerul uman și să urmeze acest comportament. "


Lupii preiau intiativa, dar tot coopereaza cu oamenii

Diferențe de comportament cauzate de domesticire

Pe baza rezultatelor studiului, cercetătorii spun că în cursul domesticirii, câinii au fost selectați pentru reproducere datorită tendințelor foarte mari de supunere (ipoteza comportamentului deferențial). Conform acestei ipoteze, acest lucru a contribuit la minimizarea conflictelor asupra resurselor și a asigurat coexistența și cooperarea în condiții de siguranță în care oamenii conduc și câinii urmează.


Cainii, pe de alta parte, asculta comenzile oamenilor. Cu toate acestea, impart gene cu stramosii lor salbatici.

Munca în echipă contează pentru lupi

La baza studiului stau anumite considerente fundamentale în domeniul științei comportamentale. Deoarece oamenii și câinii au fost expuși la presiuni similare din mediul înconjurător, acest lucru ar putea reprezenta un caz de evoluție convergentă. Unele cercetări sugerează că câinii dobândesc predispoziții specifice pentru interacțiunile de cooperare în timpul procesului de domesticire datorită agresiunii reduse și toleranței crescute. Contrar acestui fundament, o mai bună colaborare cu oamenii ar fi de așteptat de la câini decât de la lupi. Cu toate acestea, lupii sunt o specie extrem de cooperantă, care lucrează împreună pentru a-și crește puii, a vâna și a-și apăra teritoriul.

Socializarea timpurie cu oamenii este crucială

Prin urmare, echipa de cercetare condusă de Friederike a emis ipoteza că câinii nu au dezvoltat noi trăsături în timpul domesticirii, ci că abilitățile de colaborare ale strămoșilor lor comuni - lupii - formează baza evoluției cooperării câine-om (ipoteza cooperării canine). Spre deosebire de ipotezele altor oameni de știință, cercetătorii de la Vetmeduni din Viena, prin urmare, nu au presupus că câinii vor depăși performanța lupilor atunci când cooperează cu oamenii. După cum afirmă Friederike Range, "Pe baza ipotezei cooperării canine, ne-am aștepta ca lupii să coopereze atât cu oamenii, cât și cu câinii, dacă se dă o socializare timpurie și intensivă." Studiul prezent confirmă pe deplin această ipoteză.
Pentru partea experimentală a studiului, au fost testați la Centrul Științific din Ernstbrunn, Austria, 15 lupi gri (11 bărbați, 4 femele, vârsta: 2 până la 8 ani) și 12 câini mixt (7 bărbați, 5 femele, vârsta: 2 până la 7 ani), unde animalele întră în contact cu oameni foarte devreme și au legături strânse cu aceștia. Rezultatele experimentului arată că lupii și câinii, atunci când întră în contact cu oamenii și păstrează condiții similare, lucrează la fel de bine cu oamenii, chiar dacă în moduri foarte diferite, ceea ce explică de ce câinii sunt cele mai bune animalele de companie.

Bibliografie

1. Lupii colaborează cu oamenii, dar preiau conducerea.
Friederike Range/Vetmeduni Vienna

2. Cainii ne urmează dacă cooperează cu oamenii.
Friederike Range/Vetmeduni Vienna

3. Articolul „Wolves lead and dogs follow, but they both cooperate with humans“ de Friederike Range, Sarah Marshall-Pescini, Corinna Kratz und Zsófia Virányi a fost publicat in Scientific Reports veröffentlicht.
https://www.nature.com/articles/s41598-019-40468-y

MAI MULTE ŞTIRI

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură