România mai are la dispoziție o lună si jumătate să aplice reglementările europene privind cresterea găinilor pentru ouă

(08.02.2012) Sănătatea animalelor – Uniunea Europeană urgentează 13 state membre să implementeze interzicerea cuștilor tip baterie în cazul creșterii găinilor pentru ouă. 

La Brussels, în data de 26 Ianuarie 2012 Comisia Europeană pentru Sănătatea Animalelor a anunțat prin intermediul unei scrisori oficiale că urmează să inițieze procedurile de sancționare împotriva Belgiei, Bulgariei, Greciei, Spaniei, Franței, Italiei, Cirpului, Letoniei, Ungariei, Suediei și României din cauza faptului că acestea nu s-au supus reglementărilor europene privind creșterea găinilor pentru ouă.

În România există aproximativ 150-200 de producători de ouă, dintre care 35 mari, ce realizează 85% din producție ce se ridică, în medie, la 1,36 de miliarde bucăți.

Valoarea pieței avicole din România este estimată la peste un miliard de euro în 2011. UE a interzis cuștile tip baterie în 1999, dar date ale Comisiei din aprilie 2011 au arătat că peste o treime din găinile crescute pentru ouă în Europa sunt încă ținute în cuști necorespunzătoare. 

Scrisoarea oficială cere în mod specific interzicerea cuștilor tip baterie și implementarea directivei 1999/74/EC ce trebuia aplicată începând cu 1 ianuarie 2012. Decizia a fost luată în 1999, iar statele membre au avut la dispoziție 12 ani să implementeze această directivă și în ciuda apelurilor repetate ale Uniunii Europene, statele membre sus menționate au eșuat în implementarea corespunzătoare a legislației Europene. 

De la 1 ianuarie 2012, Uniunea Europeană cere ca toate găinile crescute pentru ouă să fie ținute în cuști îmbunătățite (nu de tip baterie) cu spațiu extra pentru mișcare și ouat sau în sisteme alternative.

Potrivit acestei directive, cuștile pot fi folosite doar dacă oferă unei singure găini un spațiu de 750 cm², spațiu pentru ouat, litieră, stinghii și dispozitive pentru scurtarea ghearelor, ce permit găinilor satisfacerea nevoilor biologice și comportamentale. 

Statele membre avizate în această scrisoare oficială au la dispoziție 2 luni să răspundă încălcărilor legislative, iar dacă nu vor îndeplini condițiile legale în acest timp, vor fi supuse măsurilor și procedurilor de sancționare.

ANSVSA a anunţat în decembrie că ouăle marcate cu codul "3" provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite nu vor mai fi date spre consum public, comercializarea lor fiind interzisă începând cu 1 ianuarie 2012.

Ouăle sunt marcate cu un număr distinctiv, 0, 1, 2 sau 3, care reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile: 0 – producţie ecologică, 1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică, 2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice şi 3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti - îmbunătăţite sau nu).
Pentru mai multe informații vizitați: http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/farm/laying_hens_en.htm
MEMO/11/1216


Mai multe Ştiri

Vrabie

Puii  bătrâni au la rândul lor puțini pui

Reproducerea la vârste înaintate implică riscuri care pot avea un impact asupra vieții părții reproductive și poate avea repercursiuni în ceea ce privește condiția fizică a puiului.
Citește mai mult

Georg Speyer

Depistarea precoce a virusurilor gripale înalt patogene

Echipă de cercetare multidisciplinară dezvoltă un nou instrument pentru evaluarea riscului de pandemie al virusurilor gripale aviare.
Citește mai mult

Pelecanus crispus; Bildquelle: Rufus46 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

La o specie de pelicani din Delta Dunării a fost depistată gripa aviară

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a fost anunţată, de către Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare “Delta Dunării”, în data de 25 martie, despre prezenţa unor pelicani morţi morţi pe insula Ceaplace, aflată în lacul Sinoe
Citește mai mult

Adult male Blackthroat Luscinia obscura, Foping National Nature Reserve, Shaanxi, China, June 2011; Bildquelle: Per Alström

Sensational bird finding in China

In June 2011, a team of Chinese and Swedish researchers rediscovered the breeding area for the poorly known Blackthroat Luscinia obscura, in the Qinling mountains, Shaanxi province, north central China
Citește mai mult

Revista

Companii

Internaţional

Literatură