La o specie de pelicani din Delta Dunării a fost depistată gripa aviară

(01.04.2015) Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a fost anunţată, de către Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare “Delta Dunării”, în data de 25 martie, despre prezenţa unor pelicani morţi morţi pe insula Ceaplace, aflată în lacul Sinoe.

Inspectorii DSVSA Tulcea s-au deplasat imediat în zona respectivă şi au recoltat, pentru examene de laborator, şase cadavre de pelicani creţi.

În colonia de pelicani nu au fost observate păsări bolnave, însă s-a constatat existenţa unui număr de 64 cadavre de pelicani creţi. Deşi în zonă mai existau şi alte specii de păsări, nu s-au mai identificat şi alte cadavre de păsări.


Pelecanus crispus

Pelicanii creţi sunt o specie de păsări sălbatice migratoare, care în această perioadă a anului zboară dinspre continentul african în Delta Dunării, pentru a cuibării.

Cele şase cadavre prelevate au fost examinate, în data de 26 martie, în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Tulcea. Aici au fost realizate examene necropsice, însâmânţări bacteriologice şi investigaţii de biologie moleculară.

În urma investigaţiilor de laborator, toate probele au prezentat rezultat pozitiv pentru virusul gripei aviare.

Conform procedurilor, probele au fost transmise pentru confirmare şi serotipizare la Institutul Naţional de Diagnostic pentru Sănătate Animală, care este Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară.   

Ca urmare, ANSVSA a dispus în teritoriu, prin Notă de Serviciu aplicarea măsurilor privind controlul gripei aviare, de intensificare a supravegherii păsărilor sălbatice din zona Deltei Dunării, stabilirea zonei de protecţie (3km) şi a zonei de supraveghere (10 km) din jurul focarului, care, în acest caz, nu includ nicio zonă locuită.

De asemenea, va fi intensificată şi colaborarea, în acest sens, cu autorităţile locale, cu Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltarea Delta Dunării, Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, Asociaţia Ornitologică Română, dar şi cu Asociaţia Vănătorilor şi Pescarilor din România.

Chiar dacă boala a fost depistată într-o zonă izolată, mlăştinoasă, aflată la limita dintre judeţele Tulcea şi Constanţa, evoluţia situaţiei este permanent monitorizată de serviciile veterinare, pentru a împiedica răspândirea bolii către efectivele de păsări domestice.

Menţionăm că boala este prezentă şi în Bulgaria, serviciile veterinare din ţara vecină notificând confirmarea bolii, pentru prima oară în acest an, tot la exemplare de pelicani creţi dintr-o rezervaţie naturală, în data de 28 ianuarie.

Reluăm apelul către populaţie de a informa, în cel mai scurt timp, medicul veterinar, despre orice caz de imbolnăvire sau deces, înregistrat la animalele din gospodărie.

ANSVSA a implementat, începând cu anul 2005, un Program de monitorizare al gripei aviare. În cadrul acestui program, ANSVSA realizează o inspecţie permanentă, prin examen de laborator pe probe de sânge, tampoane traheale şi tampoane cloacale la păsările de exploataţiile aflate în localităţile din judeţe cu risc crescut de contaminare trans-frontalieră şi a păsărilor din import, aflate în perioada de carantină.

Acest program prevede, ca obiectiv special, supravegherea păsărilor migratoare din Delta Dunării şi efectuarea în cadrul IDSA – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară  – a izolărilor virusului influenţei aviare, pe probe de tampoane cloacale şi organe, prelevate de la păsările sălbatice moarte sau vânate.

MAI MULTE ŞTIRI

Vrabie

Puii  bătrâni au la rândul lor puțini pui

Reproducerea la vârste înaintate implică riscuri care pot avea un impact asupra vieții părții reproductive și poate avea repercursiuni în ceea ce privește condiția fizică a puiului.
Citește mai mult

Georg Speyer

Depistarea precoce a virusurilor gripale înalt patogene

Echipă de cercetare multidisciplinară dezvoltă un nou instrument pentru evaluarea riscului de pandemie al virusurilor gripale aviare.
Citește mai mult

România mai are la dispoziție o lună și jumătate să aplice reglementările europene privind creșterea găinilor pentru ouă

România mai are la dispoziție o lună și jumătate să aplice reglementările europene privind creșterea găinilor pentru ouă

Uniunea Europeană urgentează 13 state membre să implementeze interzicerea cuștilor tip baterie în cazul creșterii găinilor pentru ouă
Citește mai mult

Adult male Blackthroat Luscinia obscura, Foping National Nature Reserve, Shaanxi, China, June 2011; Bildquelle: Per Alström

Sensational bird finding in China

In June 2011, a team of Chinese and Swedish researchers rediscovered the breeding area for the poorly known Blackthroat Luscinia obscura, in the Qinling mountains, Shaanxi province, north central China
Citește mai mult

Installation of bird flight diverters by helicopter on a high voltage power line in Germany © RWE Rhein-Ruhr Netzservice; Bildquelle: RWE Rhein-Ruhr Netzservice

UN Wildlife Meeting Pushes to Make Power Lines Safer for Birds

International Reports Address Impact of Power Lines on Migratory Birds, Offering Solutions to Avoid Collisions and Electrocution
Citește mai mult

A Zebra Finch male displaying his color ornaments

Zebra Finch: Sexy sons thanks to mom

It is not the superior genes of the father, but the mother’s resource investment in the eggs that makes Zebra Finch males particularly attractive
Citește mai mult

Practicand oftalmologia la pasarile exotice sau salbatice; Bildquelle: Dr. Andra Enache

Practicand oftalmologia la pasarile exotice sau salbatice

Se acorda din ce in ce mai multa atenţie medicală speciilor pe cale de dispariţie din zoo iar cerinţele publicului privind animalele de companie exotice au crescut
Citește mai mult

CIRCOVIROZA LA PORUMBEI

Circoviroza la porumbei

Infecţia cu circovirus la porumbel este o boală contagioasă care afectează în special tineretul, producând o mortalitate variabilă care poate atinge chiar 100%
Citește mai multRevista

Companii

Internaţional

Literatură