O veste nedorită despre zimbrii din Munții Țarcu
(06.08.2014) Recent, am aflat că primul pui de zimbru născut în Carpații Meridionali, la Armeniș, a murit, cel mai probabil din cauza unui incident avut cu unul dintre adulții grupului de zimbri. Vestea ne-a luat prin surprindere și ne-a întristat.
Rezultatele autopsiei indică faptul că puiul de zimbru a suferit o traumă cauzată de un membru adult al turmei. Astfel de evenimente au loc frecvent în natură.
Puiul de zimbru era un exemplar perfect sănătos și activ înainte ca acest incident tragic să aibă loc, incident pe care de altfel nimeni nu îl poate reconstitui perfect.
Prima încăierare pentru stabilirea ierarhiei grupului
Se poate ca puiul de zimbru să fi avut ghinion, aflându-se la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. În primele zile după naștere, femela își ține puiul departe de turmă.
Se alătură amândoi din nou grupului abia când cel mic se poate ține bine pe picioare și poate ține pasul cu turma, obicei respectat și în cadrul turmei de la Armeniș unde, după cinci zile, juniorul a fost prezentat turmei care și-a luat în serios rolul de protector al său.
Cu toate acestea, probabil că unul dintre masculi, în timpul încăierărilor pentru a intra în grațiile femelelor, l-a lovit fatal pe cel mic.
În astfel de proiecte, care au ca scop reintroducerea unor specii sălbatice, pe întreg cuprinsul Europei, există momente bune și momente nefericite din care învățăm.
Deși acest caz reprezintă clar unul dintre acele momente nefericite, echipa noastră este în continuare optimistă și încrezătoare în procesul de reintroducere a zimbrilor în România.
Rewilding Europe, în parteneriat cu WWF-România și comunitatea din Armeniș și-au asumat angajamentul, pe termen lung, de a crea o populație viabilă de zimbri în Munții Țarcu.
Spre sfârșitul acestui an vor mai fi aduși aici și alți zimbri.
MAI MULTE ŞTIRI
Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult
Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult
În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult
Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult
Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult
În timpul ultimei glaciațiuni, un scut imens de gheață a ajuns până la regiunea Berlinului de astăzi.
Când a început să se topească acum 20.000 de ani, s-a activat o recolonizare treptată pe latitudinea nordică cu multe plante și alte specii de animale.
Citește mai mult
Până în ziua de astăzi, 3 specii de lemuri din Madagascar au fost singurele primate cunoscute să hiberneze. Cercetătorii de la Vetmeduni din Viena, Austria, arată acum pentru prima dată faptul că speciile de primate care locuiesc în Vietnam, Cambodgia, Laos și China, lorisul pigmeu lent hibernează, de asemenea, cu scopul de a conserva energie.
Citește mai mult
În timpul sezonului de iarnă, ierbivorele din zonele nordice trebuie să facă față unei resurse de alimente care este atât limitată cât și de calitate proastă. Capacitatea cerbului de a face față acestor situații extreme a fost studiată în cadrul unui studiu făcut de Institutul pentru Studiul Faunei Sălbatice de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena.
Citește mai mult