Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

(28.09.2016) Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză. În schimb, utilizarea terenurilor de către oameni, legislația națională și managementul populațiilor de urși sunt responsabile pentru variații. Acestea sunt rezultatele unui nou studiu realizat cu implicarea Centrului German pentru Cercetarea Biodiversității Integrative (iDiv). Cercetătorii cer un grad mai mare de cooperare la nivel european.

Prădătorii mari precum ursul brun (Ursus arctos) îndeplinesc un rol cheie în numeroase ecosisteme și sunt admirați de o mulțime de oameni. Totuși, ei cauzează daune atacând turme de vaci, distrugând stupi de albine și consumând culturi arabile. Pentru a minimiza conflictele rezultate, oamenii afectați primesc plăți compensatorii în aproape toate țările din Europa, în total peste 3200 de plăți în fiecare an. Aceste compensații sunt un instrument foarte important pentru protejarea ursului brun și a altor prădători de talie mare.

Numărul de cereri pentru plăți compensatorii, variază semnificativ pe teritoriul Europei. De exemplu, în Norvegia se fac în jur de 900 de plăți compensatorii anual, dar numai 30 în Estonia – deși în Estonia sunt de 4 ori mai mulți urși decât în Norvegia. Raportat la numărul de urși, numărul de plăți compensatorii este de 150 de ori mai mare în Norvegia decât în Estonia. Aceste cifre au fost raportate în Jurnalul de Ecologie Aplicată de către o echipă de 23 de cercetători printre care Néstor Fernández de la Centrul German pentru Cercetarea Biodiversității Integrative (iDiv) Halle-Jena-Leipzig. Cercetătorii au notat numărul de urși, numărul de daune cauzate și plățile compensatorii făcute în cele 26 de țări Europene unde trăiesc urșii bruni. În total, au fost analizate 18,000 plăți compensatorii primite în perioada 2005-2012.


Cercetătorii au investigat factorii responsabili pentru diferențele dintre țările studiate. Rezultatul surpinzător este că numărul de daune raportate nu depinde de numărul de urși. “Deși intuiția ne determină să facem o legătura între aceste două elemente, analiza noastră spune ca nu există o legătură. În schimb, factorii sunt cauzați în mod direct de oameni” explică Néstor Fernández. Există mai puține daune raportate în zonele în care urșii sunt hrăniți, probabil pentru că atacurile asupra turmelor de oi și asupra vitelor sau asupra stupilor de albine sunt mai des întâlnite unde nu există surse alternative de hrană. Pământul arabil joacă, de asemenea, un rol important: au fost raportate mai puține daune în zonele împădurite. În păduri, populațiile de urși mari se pot deplasa nederanjați fără să intre în contact cu turme de animale. În plus, urșii evită terenurile agricole. Un alt rezultat al studiului ne arată că și condițiile în care se fac compensările sunt critice: pe de-o parte daunele pot fi acoperite de compensații, dar aceste compensații trebuie să fie legate de măsuri preventive, cum ar fi câini de stână sau garduri electrice. Pe de altă parte, condițiile pot afecta raportul dintre daunele produse și daunele raportate: despăgibirile reprezentate de sume mici și birocrația duc la o neraportare a daunelor, în timp ce lipsa verificările în teren a daunelor duc la o raportare excesivă
Oamenii de știință spun că provocările sunt cauzate de diferențele legislative dintre țările din Uniunea Europeană. “Problemele apar în special atunci când urșii locuiesc în zone de graniță. În Carpați, de exemplu, o singură populație de urși poate fi împrăștiată pe teritoriul Slovaciei, a Poloniei și a Sloveniei,” declară Fernández. De aceea este important să se ia decizii la nivel european, și să se creeze o legislație unitară pe teritoriul Europei, spune cercetătorul. Carlos Bautista, autorul studiului adaugă: “Obiectivul acestei legislații este de a proteja ursul brun, și în același timp să minimizeze pagubele produse de urși. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să luăm în considerare că numărul de pagube declarate depinde de factori umani complecși.” Tabea Turrini

MAI MULTE ŞTIRI

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură