Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

(27.03.2019) Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa pentru a determina în ce măsură se diferențiază între ele din punct de vedere ecologic, speciile care trăiesc în aceleași comunități, de exemplu în savane, deșerturi sau păduri tropicale.

Teoretic, speciile care sunt la fel din punct de vedere ecologic, acele specii care au același stil de viață și vânează aceeași pradă, nu pot coexista cu succes deoarece ar concura pentru același spațiu și aceleași resurse (dacă resursele sunt limitate). Ca urmare, în zonele în care concurența este ridicată, este de așteptat ca și comunitățile să fie formate din specii cu un stil de viață foarte diferit. Până în prezent, această teorie nu a fost aplicată pentru tipuri diferite de medii cum ar fi pădurile tropicale, deșerturile sau pe un întreg continent. În plus, cercetătorii au analizat domeniile în care reptilele au avut o legatură strânsă și, totodată, în ce zonă conviețuiesc cele mai multe specii, pentru a înțelege mai bine dezvoltarea acestora din punct de vedere ecologic.

Concluziile studiilor susțin o teorie proeminentă, așa numita ipoteză de dominare a stresului, care susține că importanța competiției dintre specii crește în mediile bogate în resurse.

 „În mediile tropicale umede cum ar fi pădurile tropicale din Africa, specii precum șopârlele și șerpii erau într-o strânsă legătură, dar foarte diferite din punct de vedere ecologic, așa cum prezice si ipoteza dominării stresului. Pe de altă parte, speciile care trăiesc în medii extreme, în deșerturile aride ale Africii cum ar fi Sahara sau Namib, din punct de vedere ecologic sunt foarte asemănătoare, în ciuda faptului ca erau din grupuri evolutive diferite.” afirmă Till Ramm, cercetător la Muzeul für Naturkunde Berlin din Germania.

 „Condițiile dure de viață din deșertul african probabil funcționează ca un filtru prin care doar anumite specii cu un anumit mod de viață pot trece.” afirmă Johannes Müller, cercetător la Museum für Naturkunde Berlin. „Sau cu alte cuvinte: condițiile de viață din aceste regiuni sunt atât de severe încât capacitatea de a face față climei este mai importantă decât capacitatea de a concura împotriva altor specii,” explică Philipp Wagner de la Allwetterzoo Münster.

Un rezultat interesant al studiului arată că, cu toate acestea, deșerturile cuprind cel mai mare număr de specii de șopârle, comparativ cu toate celelalte biomase africane. „Este surprinzător faptul că atât de multe specii de șopârle trăiesc în aceste condiții dure, în timp ce șerpii sunt mai abundenți în pădurile tropicale, ca majoritatea altor vertebrate,”  afirmă Johannes Müller.

MAI MULTE ŞTIRI

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură