Echipă de cercetare internațională determină lipsa cunoștințelor în ceea ce privește apariția speciilor

(09.10.2015) Schimbul global de date biologice este crucial pentru studiul și protejarea naturii

Tigrul, vulturul-harpie, salamandra gigantică: Economiile emergente din Brazilia și China adăpostesc cele mai fascinante și cele mai amenințate animale din lume. Totuși, în ciuda acestor comori biologice, foarte puține evidențe biologice sunt accesibile pentru aceste țări.

Acest lucru a fost dovedit de către cel mai cuprinzător sondaj despre distribuția globală a speciilor până în prezent, publicat în jurnalul “Nature Communications” de către o echipă de cercetare internațională de la Universitatea Göttingen din Germania, Universitatea US-American din Florida și de la Universitatea Yale.

Cercetătorii au investigat milioane de înregistrări de apariție a tuturor speciilor cunoscute de mamifere, păsări și amfibieni, multe dintre acestea aflându-se în muzee de istorie naturală, fapt ce facilitează accesul la informațiile despre locația colecțiilor de animale disponibile. Cercetătorii au calculat cat de bine reprezintă aceste date speciile din diferite părți ale lumii.

“Până acum se credea ca cele mai mari lacune în cunoștințe erau în țările tropicale în curs de dezvoltare, care sunt bogate în ceea ce privește biodiversitatea, dar le lipsesc adesea resursele pentru a o studia,” explică coordonatorul principal al studiului, Dr. Carsten Meyer de la Universitatea Göttingen. “În consecință, am fost surprinși să găsim cele mai mari lacune de cunoștințe în economii emergente relativ bogate.“


Muzeele de istorie naturală din jurul lumii adăpostesc milioane de specii pe animale. Locațiile în care acestea au fost colectate informează despre distribuția speciilor: Kristen Grace/Muzeul de istorie natural din Florida

Echipa a investigat motivele diferențelor regionale. Factorii decisivi au fost proximitatea spațială față de instituțiile de cercetare, dorința țărilor de a împărtăși datele la nivel național și disponibilitatea fondurilor de cercetare.

“Dacă am vrea să imbunătățim în mod eficient cunoștințele globale, ar fi de mare ajutor îmbunătățirea cooperării științifice dintre economiile industrializate și cele emergente,” spune Dr. Meyer. “Aceste din urmă țări dețin adesea foarte multe informații, dar momentan nu le fac disponibile pe plan internațional.”

“Accesul gratuit și ușor la date exacte despre apariția plantelor și a animalelor este crucial pentru a putea răspunde la întrebări esențiale în ceea ce privește ecologia și evoluția“, explică co-liderul studiului, Prof. Holger Kreft de la Universitatea Göttingen.

“De exemplu, asemenea date pot fi folosite pentru a estima cum vor reacționa speciile din jurul lumii la viitoarele schimbări ale climatului. Asemenea date construiesc, de asemenea, fundații științifice pentru decizii importante în politica de mediu, de exemplu, unde este cazul să se stabilească zone protejate sau daca este cazul ca unele specii să fie trecute la categoria “în pericol”.

Cercetătorii speră că noile descoperiri vor contribui la o mai bună coordonare internațională a eforturilor pentru colectarea și  furnizarea de date despre biodiversitate. Finanțarea și expertiza pentru asemenea activități există, în primul rând, în țările industrializate, care sun adesea sărace în specii și deja le-au studiat pe toate. “Câteva dintre aceste resurse ar trebuie să fie aplicate mai bine în țările care nu dispun de expertiza necesară și de tehnologiile moderne.

Acest lucru s-ar putea face printr-un parteneriat direct între instituțiile de cercetare din țările industrializate și în dezvoltare,“ spune Dr. Meyer. Potrivit studiului, chiar și naturaliști amatori pot face contribuții importante la cercetarea privind distribuția speciilor, prin urmare, să asiste la protecția acestora. Aplicațiile pe smartphone cum ar fi eBird, iNaturalist sau Map of Life le permite iubitorilor de natură să-și împărtățească observațiile despre animale online, cu cercetători din jurul lumii.

Publicație:

Carsten Meyer et al. Global priorities for an effective information basis of biodiversity distributions. Nature Communications 2015. Doi: 10.1038/NCOMMS9221.

MAI MULTE ŞTIRI

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură